Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2001. (IV.27.) önkormányzati rendelete

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2001. 04. 27- 2017. 10. 11

Jászladány  Nagyközségi   Önkormányzat


8/2001. (IV.27.) számú rendelete



a  helyi    n é p s z a v a z á s r ó l    és   n é p i     k e z d e m é n y e z é s r ő l




Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többszörösen módosított 1990. évi LXV. (a továbbiakban: ÖTV) 50.§./2/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről az alábbi rendeletet alkotja:



Általános  rendelkezések


  1. §.


E rendelet célja, hogy a választópolgárok és a választási szervek áttekinthető, egyszerű eljárási szabályok alapján, törvényes keretek között gyakorolhassák a helyi népszavazással és népi kezdeményezéssel kapcsolatos jogaikat.


  1. §.


/1/  A rendelet hatálya kiterjed a Jászladány nagyközségben bonyolítandó helyi népszavazásra és népi kezdeményezésre.



/2/  A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult.


  1. §.


/1/  A helyi népszavazás és népi kezdeményezés indítványozása érdekében minden választópolgár jogosult aláírást gyűjteni, illetőleg aláírásgyűjtés céljából szervező munkát végezni.


/2/  Nem gyűjthető aláírás:


  1. munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben.
  2. A fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.
  3. Tömegközlekedési eszközön.
  4. Állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben.


/3/  Érvénytelen az az aláírás, amelyet a /2/ bekezdésben valamint az egyéb ide vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértésével gyűjtöttek.




A helyi népszavazás


  1. §.


/1/  A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:


  1. a települési képviselők legalább egynegyede
  2. a képviselő-testület bizottsága
  3. a helyi társadalmi szervezet vezető testülete
  4. a település választópolgárainak 25 %-a


/2/  A képviselő-testület köteles kitűzni a népszavazást, ha azt a település választópolgárainak 25 %a kezdeményezte.


  1. §.


/1/  A helyi népszavazás kezdeményezéséhez aláírásgyűjtő ívet kell használni, amelynek tartalmaznia kell:


  1. a népszavazásra bocsátandó kérdés pontos megfogalmazását
  2. a sorszámot, az ívet aláíró személy családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, valamint saját kezű aláírását.


/2/  Valamennyi aláírásgyűjtő ívet a népszavazásra javasolt kérdéssel kell kezdeni. Az aláírásoknak a kérdéssel azonos oldalon kell szerepelniük.


/3/  Az aláírás gyűjtő ívet az aláírást gyűjtő polgár aláírásával látja el.


  1. §.


/1/  Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt – hitelesítés céljából – be kell nyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez, a jegyzőhöz – aki a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti.


/2/  A jegyző a hitelesítéssel kapcsolatos döntését a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kifüggesztett hirdetménnyel teszi közzé.


/3/  A jegyzőnek az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételtől számított 15 napon belül a Jászberényi Városi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.


  1. §.


/1/  A népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez.


/2/  Az aláírások ellenőrzéséről a helyi választási bizottság gondoskodik.


  1. §.


/1/  A helyi népszavazásra irányuló kezdeményezésről a képviselő-testület a polgármester bejelentését követő legközelebbi ülésen, de legkésőbb 30 napon belül határozattal dönt.


/2/  A képviselő-testület a helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatában meghatározza a helyi népszavazásra bocsátandó kérdés szövegét, kitűzi a helyi népszavazás időpontját, valamint meghatározza a helyi népszavazás lebonyolításának eljárási határidőit.


/3/  A képviselő-testület helyi népszavazás elrendezéséről szóló határozatát a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kifüggesztett hirdetménnyel közzé kell tenni.


/4/  A helyi népszavazás elrendeléséhez az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/1999. (VII.2.) rendelet 14.§. /2/ bekezdés j./ pontja alapján minősített többség – a megválasztott települési képviselők több mint felének egybehangzó szavazata – szükséges.


/5/  A képviselő-testület népszavazást elrendelő, valamint a kötelezően elrendelő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított 8 napon belül a Jászberényi Városi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.


  1. §.


/1/  A helyi népszavazást a helyi önkormányzati képviselők választására kialakított szavazókörökben kell lefolytatni.


/2/  A helyi népszavazásban a szavazatszámláló bizottságok, a helyi választási bizottság, valamint a szervezési, ügyviteli feladatokat illetően a helyi választási iroda közreműködik.


  1. §.


A választók nyilvántartása és a helyi népszavazás lebonyolítására a választási eljárásról szóló többszörösen módosított 1997. évi C. törvény, valamint annak végrehajtására kiadott 29/2000. (X. 27.) BM rendelet rendelkezései az irányadók.


  1. §.


/1/  A helyi népszavazás:


  1. érvényes: ha a település választópolgárainak több mint a fele szavazott és
  2. eredményes: ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.


/2/  Több kérdés esetén az eredményesség feltételeit kérdésenként kell vizsgálni.


  1. §.


/1/  A helyi népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre. Eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésekben a képviselő-testület dönthet.


/2/  Ugyanabban a kérdésben helyi népszavazást egy éven belül nem lehet kitűzni akkor sem, ha a helyi népszavazás eredménytelen volt.



  1. §.


N é p i     k e z d e m é n y e z é s


/1/  Népi kezdeményezés útján a képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


/2/  A népi kezdeményezés benyújtásához a település választópolgárai 10 %-ának indítványa szükséges.


  1. §.


/1/  A népi kezdeményezést a polgármesterhez kell benyújtani.


/2/  A képviselő-testület a népi kezdeményezés tárgyalásáról a legközelebbi ülésen, de legkésőbb 30 napon belül határozatban dönt.


/3/  A képviselő-testület köteles napirendre tűzni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok 10 %-a indítványozott.


Z á r ó      és      v e g y e s     rendelkezések


  1. §.


A helyi népszavazás elrendeléséről a népszavazás és népi kezdeményezés eredményéről a település lakosságát a helyben szokásos módon – a polgármesteri hivatal hirdető tábláján közzétett hirdetménnyel – tájékoztatni kell. A döntések közzétételéről a polgármester gondoskodik.


  1. §.


Az e rendeletben foglaltakat a helyi önkormányzatokról szóló többszörösen módosított 1990. évi LXV. tv. 45. § - 50. §-aiban, valamint a választási eljárásról szóló többszörösen módosított 1997. évi C. törvény és a végrehajtása tárgyában kiadott 29/2000. (X. 27.) BM rendeletben meghatározott szabályokkal együtt kell alkalmazni.


  1. §.


/1/ E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


/2/ E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 24/1995. (XII. 14.) sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Jászladány, 2001. április 12.





/: Dankó István :/                                                                       /: Lajkó Terézia :/

   polgármester                                                                                     jegyző