Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2005. (VII.1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2006. 12. 03- 2006. 12. 31

JÁSZLADÁNY  NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


12/2005. (VII. 01.)  rendelete


a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

(módosításokkal egységes szerkezetben)[1]



Jászladány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többszörösen módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §. /l/ bekezdésében, és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többszörösen módosított 1993. évi III. törvény 92. §.,  valamint a 115. §-ban  biztosított jogkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


A rendelet célja, alapelvei

1. §


(1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen az Sztv. által előírt szabályozási kötelezettségének, és a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatait tekintve megállapítsa az egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.

(2) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy az általa biztosított és megszervezett szociális gondoskodás célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, jövedelmi és vagyoni helyzetük folytán problémáik megoldására önerőből nem képesek. Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek, amennyiben pedig a támogatásra szoruló élethelyzet nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával kötelesek elősegíteni helyzetük javítását.

(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat valamint annak szervei, továbbá a településen működő oktatási, egészségügyi és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.


A rendelet hatálya

2. §


(1) Ha e rendelet eltérően nem rendelkezik, hatálya - az Sztv. 3. §-ában foglaltak alapján - kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) az állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvány birtokában a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a magyar hatóságok által menekültként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

d) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak - ide értve az Sztv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is - étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.

(3) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben meghatározott ellátások tekintetében kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak, a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózkodásáról és bevándorlásáról szóló 1993. évi XXXIX. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is.

(4) Az Önkormányzat az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások fenntartásáról gondoskodik a Szociális és Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ intézmény működtetésével:


     a./ Az alapellátás keretén belül:

  • szociális információs szolgáltatás
  • étkeztetés,
  • házi segítségnyújtás,
  • családsegítés,
  • nappali ellátás


     b./ A szakosított ellátás keretén belül:


  • ápolást, gondozást nyújtó intézmény,




Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


  1. §.


(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iránti kérelem benyújtható az ellátást biztosító intézménynél, annak egyes ellátási formákat biztosító szervezeti egységeinél, illetve az intézmény vezetőnél.


(2) A kérelem döntésre való előkészítése – az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata előírásainak figyelembe vételével – az intézmény feladata, elbírálása pedig az intézményvezető hatáskörébe tartozik.


(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelmekről az intézmény vezetője a kérelem benyújtását követő 15 napon belül dönt, és erről értesíti a kérelmezőt.


(4) Az intézményvezető döntésének felülvizsgálatáért – az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül – az önkormányzat Képviselő-testülete Szociális és Egészségügyi Bizottságához (továbbiakban: Bizottság) lehet fordulni, amely határozattal dönt az ellátás nyújtásáról, illetve igénybevehetőségéről.


(5) Az intézményvezető külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.


(6) A soron kívüli ápoló gondozó otthoni ellátást igénylők elhelyezésről meghozandó döntésben a fenntartó részéről a Bizottság elnöke vesz részt. Akadályoztatása esetén helyettesítéséről – bizottsági tag kijelöléséről – köteles gondoskodni.


(7) A Nagyközség Önkormányzat Jászladány közigazgatási területén négy házi gondozási körzetet alakít ki e rendeletének 1.számú melléklete szerint.




4. §.


(1) Az étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás, és az ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátásokért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díjat az önkormányzat e rendeletének 2. számú melléklete szerint határozza meg. Az ellátott által fizetendő személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg a módosított 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet szabályaira figyelemmel.

(2) Amennyiben az ápoló gondozó otthoni ellátásban részesülő a havi jövedelméből nem tudja megfizetni  az intézményi térítési díj mértékével azonos személyi térítési díjat, és annak kiegészítését szerződésben közeli hozzátartozója nem vállalja a Szociális és Egészségügyi Bizottság határozattal állapítja meg a személyi térítési díjat.

(3) A szociális információs szolgáltatás és a családsegítés térítés mentesen vehető igénybe.


5. §.


(1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről az intézményvezető és az ellátott megállapodást köt. A megállapodás tartalmazza:

a) az intézmény által nyújtott szolgáltatások formáját, módját és körét;

b) az intézményi ellátások időtartamát, az ellátás megkezdésének időpontját, határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését;

c) a személyi térítési díj megállapítására, a megfizetés módjára vonatkozó szabályokat;

d) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályait;

e) az ellátás megszüntetésének eseteit.




  1. §.


(1) Az ellátás igénybevételével, valamint a megállapodásban foglaltak teljesítésével kapcsolatos panaszok kivizsgálásába az intézményvezető köteles bevonni az intézményben működő érdekképviseleti fórumot.


(2) Az intézményvezetőnek – az érdekképviseleti fórum meghallgatása után – a panasz ügyében hozott döntése felülvizsgálatát a Bizottságnál lehet kezdeményezni.


(3) A panaszost az eljárás folyamán annak mindkét szakaszában meg kell hallgatni.



  1. §.


(1) Az Idősek Klubjába felvetteknél – amennyiben egészségi állapotuk miatt nem tudnak bejárni és igénylik a lakásukra történő ebéd kiszállítását – az étel kiszállítása után a házi segítségnyújtásban meghatározott díjat kell alkalmazni.



  1. §.


(1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 30 napig) nem vette igénybe, s ennek okát utólag sem jelentette be;

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi, vagy akadályozza;

d) a szakosított ellátás keretén belül történő ellátás esetén az ellátott magatartásával a közösséget zavarja, a házirendet súlyosan megsérti vagy olyan betegségben szenved, amely a közösség látogatására alkalmatlanná teszi illetőleg a közösséget veszélyezteti;

e) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(2) Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt, és döntéséről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételt követő 15 napon belül a Szociális és Egészségügyi Bizottsághoz lehet fordulni.


(3) [2]


(4) 2005.november 01-től az előforduló hátralék behajtására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény, illetve az adózás rendjéről szóló többszörösen módosított 1990. évi XCI. törvény szabályai az irányadók.

8/A. §[3]


(1) Szociálisan rászorult akinél az egy főre számított havi családi jövedelem határa az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-ánál, egyedül élő esetén annak 350 %-ánál alacsonyabb rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik, és önmaga, illetve eltartottja részére tartósan vagy átmeneti jelleggel ellátásáról kora, egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes gondoskodni.


(2) A szociális rászorultságot valamennyi személyes gondoskodást nyújtó ellátást igénylő esetében vizsgálni kell, kivéve a családsegítést és szociális információs szolgáltatást.


(3 A szociális rászorultság vizsgálatát az ellátást nyújtó intézmény végzi az előgondozás tapasztalatai valamint az igénylő háziorvosának vagy kezelőorvosának javaslata figyelembevételével.


  1. §.


(1) Jászladány Nagyközség Képviselő-testülete helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt hozott létre, melynek fő feladata a Szolgáltatástervezési Koncepció-tervezet véleményezése, a koncepcióban meghatározott feladatok végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése, értékelése.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de legalább évente egyszer ülést tart.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

  1. Jászladány Nagyközség Képviselő-testülete Szociális és Egészségügyi Bizottsága részéről egy fő
  2. Szociális és Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ részéről egy fő
  3. A helyi egészségügyi szolgáltatók részéről egy fő
  4. Mozgáskorlátozottak Egyesületének helyi csoportja részéről egy fő
  5. Jász Nagykun-Szolnok Megyei Munkaügyi Központ Szolnoki Kirendeltség részéről egy fő
  6. Hadigondozottak Egyesületének helyi csoportja részéről egy fő
  7. A helyi Nyugdíjas Klub részéről egy fő
  8. A Vöröskereszt helyi csoportja részéről egy fő.
  9. Jászberény Város Önkormányzata részéről egy fő.




  1. §.


(1) Jelen rendelet 2005. július l. napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről és felülvizsgálatáról a jegyző gondoskodik.


(3) A rendelet hatálybalépésével a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról  szóló 5/2005.(II.18.)  önkormányzati rendelettel módosított 18/2004. (IV. 30.)  önkormányzati rendeletek  hatályukat vesztik.


(4)  E rendelet 8. §, (4) bekezdése 2005. november 01-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 8. §. (3) bekezdése hatályát veszíti.



Jászladány, 2005. június 28.





      /: Dankó István :/                                                                               /: Lajkó Terézia :/

          polgármester                                                                                           jegyző





Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetésre került 2005. július 1. napján.




                                                                                                           /: Lajkó Terézia :/

                                                                                                                   jegyző


Egységes szerkezetbe foglalta 2006. december 3-án:


                                                                                                           /: Lajkó Terézia :/

                                                                                                                   jegyző



[1]

Módosította Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 12/2005. (VII. 01.), 20/2006. (XII. 03.) rendeletei

[2]

Hatályon kívül helyezte Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 12/2005. (VII. 01.) rendelet 10. § (4) bekezdése, hatályos 2005.11.01-től

[3]

Beiktatta Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 20/2006. (XII. 03.) rendelet 1. §-a, hatályos 2006.12.03-tól