Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2013. 12. 01- 2014. 03. 29

a köztemetőkről és a temetkezésről

2013.12.01.

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a Temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1)-(5) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Jászladány Nagyközség közigazgatási területén lévő Római Katolikus Egyház tulajdonát képező 143 hrsz. alatt nyilvántartott temető „E” parcellájának jelen rendelet mellékletét képező megállapodásban rögzített temető részletére (továbbiakban: köztemető) terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartásra vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg, vagy kötelezettségek terhelnek.

2. Temetési helyek és szabályok

2. § (1) Azt az elhunytat, akinek eltemettetéséről a szociális törvény rendelkezései szerint az önkormányzat gondoskodik (közköltségen történő eltemettetés) a köztemetőben kell eltemetni.

(2) A köztemetőben a temetési hely megváltása ingyenes, melyet az Egyházközség bocsát rendelkezésre.

3. § (1) A köztemetőt sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell osztani, melyet a Polgármesteri Hivatal készít el.

(2) A sírhelyek nyilvántartásba vétele sorok, és sírszám szerint történik.

4. § (1) Temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely alapterülete alapozással 1,1 x 2,2 méter

b) kettes sírhely alapterülete alapozással 2,2 x 2 méter

c) a kripta mérete attól függ, hogy hány személyes

d) urnafülke (kiképzés még nincs) belső mérete 30 x 30 cm .

e) a sírgödör mélysége 2 méter

f) az urnasírhely belső mérete legalább 90 x 90 cm .

(2) A sírgödröt koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felületre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 méter mélységbe kerüljön.

(3) A sírok közötti minimális távolság 0,6 méter .

(4) Az urna földbe helyezése történhet meglévő sírba is, ahol az urnát a talajszinttől 0,5 méter mélységben kell elhelyezni.

(5) Hamvasztásos temetés esetén az urna elhelyezése történhet koporsós sírba, földbe temetéssel.

3. Sírjel elhelyezés és szabályai

5. § (1) A köztemetőben a temetési helyek megjelölésére síremlék, kereszt, fejfa (továbbiakban: sírjel) használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel tulajdonosa köteles gondoskodni annak állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról.

(3) A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelyek méreténél.

(4) A köztemetőben új síremléket, sírkertet létesíteni illetve síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a Római Katolikus Plébániával történő előzetes bejelentés után lehet.

(5) Urnafülke (urnafal) létesítése építési engedély köteles.

4. Köztemető üzemeltetése és használatának szabályai

6. § (1) A köztemető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatokat az önkormányzat kegyeleti, közszolgáltatási szerződés útján látja el.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelő gazdálkodó szervezet végezhet.

(3) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról a sírok közötti terület gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

(4) A köztemetőben keletkező hulladékot a kijelölt gyűjtőhelyre kell helyezni.

7. § A köztemető használata során az itt nem szabályozott további kérdésekben a Római Katolikus Temető szabályzatában foglaltak az irányadók.

8. § E rendelet mellékletét képező megállapodás megkötésére, módosítására a Képviselő-testület átruházott hatáskörben a polgármestert hatalmazza fel.

5. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2013. december 1.-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.