Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.2.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról valamint a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 17/2004. (IV. 30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 02- 2015. 02. 02

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének
1/2015. (II. 02.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről,
a település tisztaságáról valamint a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló
17/2004. (IV. 30.) rendelet módosításáról


Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról valamint a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 17/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelet a következő 26. §-al egészül ki:

 „A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai

26. §


(1) A település egész területén a kedvtelésből tartott állatok száma kizárólag szaporulat esetében, és legfeljebb a szaporulat számával, a szaporulat 3 hónapos koráig haladhatja meg az alábbiakban meghatározott számot:

a)  A település területén kertes családi házaknál legfeljebb 3 db eb tartható, oly módon, hogy az állattartónak gondoskodni kell arról, hogy az ebek szükségtelen ugatással ne zavarják a szomszédos ingatlan lakóinak nyugalmát.

b)  A többlakásos lakóépületekben lévő lakásokban legfeljebb 1 db kutya és 2 db macska tartható és azok egyszeri szaporulata 3 hónapos korig.

(2) Többlakásos lakóépület közös udvarán ebet csak az összes tulajdonostárs hozzájárulásával lehet tartani.

(3) Az állattartó halála esetén az állatok elhelyezéséről (további gondozásáról) a mindenkori örökös köteles gondoskodni.

(4) Az ebtartás kiegészítő szabályai:

a)  Az állattartó köteles ebét úgy tartani, hogy az a szomszédok nyugalmát ne zavarja, anyagi kárt ne okozzon, testi épséget és egészséget ne veszélyeztessen.

b)  Az eb tulajdonosa köteles gondosodni arról, hogy az eb tartási helyét ne hagyhassa el.

c)   Bekerített ingatlanon az eb szabadon csak úgy tartható, hogy onnan az eb sem a szomszédos ingatlanra, sem a közterületre ne juthasson át, oda kinyúlni, kiharapni ne tudjon.

d)  Az eb tartási helyének tekintetében – a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Korm. rendelet 14. § (5) – (7) bekezdések rendelkezésein túl – ha az állattartó az ebet kennelben tartja, a kennel a szomszéd kerítésétől számított 2 méter (védő) távolságon kívül építhető.

e)   A bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.

f)   A szabadon tartott ebek esetén a telek, a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát szembetűnő módon el kell helyezni.

(5) Belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(6) Kutyát – vakvezető, mozgáskorlátozottat segítő kutya kivételével – vendéglátó egységbe, piac területére, bölcsődébe, óvodába, napközi otthonba, kulturális, oktatási, szociális és egészségügyi intézménybe, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe bevinni, illetve beengedni tilos.

(7) Az eb által okozott közterületi szennyeződést a tulajdonos köteles haladéktalanul eltávolítani.

(8) A gazdátlan kóbor ebet az arra feljogosított személy befogja és elszállítja, ahol az állatot 14 napig őrzi, mely időn belül:

a)  Az így befogott ebet az eb tulajdonosa az oltási igazolás bemutatásával, a tartási költségek megtérítése mellett kiválthatja.

b)  Az eb befogására feljogosított személy köteles a chip, vagy tetoválási szám alapján megkísérelni az eb tulajdonosát megkeresni.

(9) A 14 napon túl ki nem váltott gazdátlan eb értékesíthető vagy – az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény az állat életének kioltásával kapcsolatos rendelkezéseit betartva – elaltatható.

(10) Eljárási szabály:

E rendelet szabályainak megsértése esetén – amennyiben az intézkedésre jogszabály nem a jegyzőt vagy más szervet jogosítja fel – a polgármester az állattartót megfelelő tartásra kötelezi, illetve az állattartást korlátozza vagy megtiltja.”


  1. § Záró rendelkezések:


  1. E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
  2. E rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Jászladány, 2015. január 29.




                Drávucz Katalin                                                                        Lajkó Terézia

                   polgármester                                                                                jegyző




A rendelet kihirdetésre került: 2015. február hó 2. napján.




                                     Lajkó Terézia

                                           jegyző