Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat

Képviselő-testületének

21/2015. (XI. 30.) rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről,
valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

12/2005. (VII. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról


A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többszörösen módosított 1993. évi III. törvény 92. §-ában, valamint a 115. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 2. § (5) bekezdése a következőkre módosul:


(5)        Az Önkormányzat az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások fenntartásáról gondoskodik a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat III. számú Szakmai Központ (a továbbiakban: Családsegítő) - Jászladány, Petőfi u. 4. - a Szociális és Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ - Jászladány, Kossuth L. u. 116. - és a Jászladány Nagyközség Idősek Otthona - Jászladány, Kossuth L. u. 106. - intézmények közreműködésével.


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 3. § (8) bekezdése a következőkre módosul:


(8)        Az intézményvezető döntésének felülvizsgálatáért – az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül – az önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottságához (továbbiakban: Bizottság) lehet fordulni.


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 3. § (9) bekezdése a következőkre módosul:


(9)        Ha a soron kívüli ápoló gondozó otthoni ellátást igénylők elhelyezése nem teljesíthető az intézményvezető kezdeményezi az elhelyezési sorrend megállapítását. Az elhelyezési sorrend megállapítása a bizottság tagjainak együttes jelenlétében történik. A bizottság tagjai: intézményvezető, az intézmény orvosa és a fenntartó részéről az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság elnöke. Akadályoztatása esetén helyettesítéséről – bizottsági tag kijelöléséről – köteles gondoskodni.


  1.  §   A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 3. § (10) bekezdése a következőkre módosul:


(10)      A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat közigazgatási területén négy házi gondozási körzetet alakít ki e rendeletének 1. számú melléklete szerint.


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 4. § (2) bekezdése a következőkre módosul:


(2)        Amennyiben az ápoló gondozó otthoni ellátásban részesülő a havi jövedelméből nem tudja megfizetni az intézményi térítési díj mértékével azonos személyi térítési díjat és annak kiegészítését szerződésben közeli hozzátartozója nem vállalja az intézményvezető megkeresi a Képviselő-testület Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottságát a tartásra köteles személyek tartásra kötelességének vizsgálatához. Amennyiben a tartásra köteles személy képes a térítési díjkülönbözet megfizetésére a fenntartó határozattal állapítja meg a személyi térítési díjkülönbözet összegét és erről az intézményvezetőt írásban értesíti.


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 8. § (2) bekezdése a következőkre módosul:


(2)        Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt és döntéséről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételt követő 15 napon belül az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottsághoz lehet fordulni.


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 8. § (4) bekezdése a következőkre módosul:


(4)        Az előforduló hátralék behajtására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szabályai az irányadók.


  1. §

(1)     A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 9. § (3) bekezdésének a) pontja a következőkre módosul:


a)            Jászladány Nagyközség Képviselő-testülete Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottsága részéről egy fő


(2)     A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 9. § (3) bekezdésének e) pontja a következőkre módosul:


e)         Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály részéről egy fő


(3)     A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 9. § (3) bekezdésének g) pontja a következőkre módosul:


                       g)         A helyi nyugdíjas klubok részéről klubonként egy fő


  1. §    A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2005. (VII. 01.) rendelet 2. számú melléklete, e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul.


  1. §

(1)     A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


(2)     Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 4/2014. (III. 01.) számú rendelete.



Jászladány, 2015. november 26.




                Major Ferencné                                                                        Lovász Imre

                 alpolgármester                                                                            aljegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetésre került: 2015. november 30. napján.




                                                                                                                 Lovász Imre

                                                                                                                    aljegyző

Mellékletek