Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016. (X.28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 3/2016. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 29- 2016. 10. 29

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

20/2016.(X.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat

2016. évi költségvetéséről szóló
3/2016. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról


Jászladány Nagyközségi Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. §

(1)  Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület),

(2)  Képviselő-testület bizottságaira,

  1. az önkormányzat költségvetési szerveire,
  2. a nem önkormányzati szervek, közösségi szolgáltatások átadott-átvett pénzeszközeire,
  3. a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.


2. A költségvetés előirányzatai


2. § (1) A Képviselő-testület a költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét

                                                  2.026.888.372 Ft költségvetési bevétellel

                                                  2.026.888.372 Ft költségvetési kiadással

A költségvetési egyenleg

a) működési cél szerint 451.728.642 Ft többlet, 0 e Ft hiány,

b) felhalmozási cél szerint 0 e Ft többlet 451.728.642 Ft hiány.

c) a rendelet nem tartalmaz finanszírozási bevételt.


(2) A Képviselő-testület a költségvetés bevételeit és kiadásait az 1. és 2. számú melléklet szerinti részletezésben

2.026.888.372 Ft-ban határozza meg.


(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását a 3. sz. melléklet részletezi.


(4) A Képviselő-testület a költségvetési évet követő további két év költségvetésére készült prognózist

  • 2017. évre1 180 200 000 Ft
  • 2018. évre1 152 700 000 Ft
  • 2019. évre1 135 800 000 Ft


bevételi és kiadási főösszeggel a 4. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület döntéseiből származó többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve az 5. számú melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(6) Jászladány Nagyközségi Önkormányzat által Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások kiadásait és azok forrásait a 6. számú melléklet tartalmazza.


3. § A költségvetés évközi folyamatos végrehajtása biztosítása, az átmenetileg jelentkező likviditási gondok kezelése, a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében a Képviselő-testület folyószámlahitel és munkabérhitel felvételéről külön határozattal dönt.


4. § A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, bevételi és kiadási előirányzatát, valamint a költségvetési szervek költségvetését – rendeletének módosításával – képviselő-testületi döntéssel megváltoztathatja.



5. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi pénzmaradványát a 2016. évi költségvetés feladatai finanszírozásába 10 000 000 Ft összegben bevonja az eredeti előirányzatok tervezésénél.


(2) Az intézményi pénzmaradvány-elszámolás során az Önkormányzatot illeti meg

  • a végleges feladatelmaradás miatti összeg,
  • meghatározott célra rendelkezésre bocsátott – áthúzódó, pénzügyi teljesítés nélküli – összegek maradványa.


(3) A Képviselő-testület a 2015. évi gazdálkodás intézményi pénzmaradványát, beleértve az intézményi alulfinanszírozást is – a gazdálkodási helyzetének ismeretében – az intézményétől elvonhatja.

(4) Az intézmények a 2015. évi bérmegtakarításuk a 2015. évi költségvetési beszámoló elfogadását követően – a Képviselő-testület dönt.


6. § (1)  A Jászladányi Polgármesteri Hivatal költségvetését a 7. sz. melléklet,

(2) A Jászladányi Óvoda és Bölcsőde költségvetését a 8. sz. melléklet,

(3) Szociális és Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ költségvetését a 9. sz. melléklet,

(4) Nagyközségi József Attila Művelődési Ház és Könyvtár költségvetését a 10. sz. melléklet,

(5) Nagyközség Üzemeltetési és Vagyonkezelő Intézmény költségvetését a 11. sz. melléklet,

(6) Jászladány Nagyközségi Önkormányzat saját költségvetését a 12. sz. melléklet,

(7) Jászladány Nagyközség Szociális Otthona költségvetését a 13. sz. melléklet

tartalmazza.


7. § (1) A Képviselő-testület az előre nem látható feladatok, az évközi többletigények, valamint elmaradó bevételek pótlására az Áht. 23. § (3) bekezdése alapján általános tartalékot, a várható feladatok évközi biztosítására céltartalékot képez.

(2) A Képviselő-testület

a) az általános tartalék összegét 500 000 Ft-ban

b) a céltartalék összegét 500 000 Ft-ban határozza meg.


8. § A Képviselő-testület a felhalmozási célú kiadások összegét 488 354 365  Ft-ban határozza meg a 14. számú melléklet szerinti bontásban. A felhalmozási célú bevételek szintén ezen mellékletben szerepelnek.


3. A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos feladatok


9. § A Képviselő-testület elrendelheti az átmenetileg szabad pénzeszközök kamatozó betétbe történő helyezését

10. § (1) Az éves költségvetést

  • az alapító okiratokban előírt, vagy engedélyezett, valamint az intézményi költségvetési alapokmányokban és a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörökben és kötelezettségek mellett,


  • a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használata következményeinek érvényesítésével,


  • a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával


kell végrehajtani.

(2) Az éves költségvetés végrehajtása során a rendelet hatálya alá tartozó szervek az árubeszerzéseik, építési beruházásaik és szolgáltatásaik megrendelése során kötelesek a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.), valamint az önkormányzat közbeszerzési és beszerzési szabályzatainak előírásait alkalmazni.


(3) A költségvetési szervek minden pénzmozgásról kötelesek elszámolni. A költségvetési szervek minden költségvetési bevétele és költségvetési kiadása költségvetésük részét képezi.

(4) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség a módosított kiadási előirányzatoknak az azokat terhelő korábbi kötelezettségvállalásokkal csökkentett összege mértékéig – a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel – vállalható, és kifizetések is ezen összeghatáráig rendelhetők el, kivéve a jogszabályon, bírósági, vagy államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat.

(5) Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható, kivéve a jogszabályon, bírósági vagy államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket.

(6) A költségvetési intézményeknél a tervezett saját bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését.


11. § (1) A Képviselő-testület irányítása alá tartozó költségvetési szerv fizetési számláján lévő szabad pénzeszközeit betétként nem kötheti le.

(2) A költségvetési szerv vezetője felelős az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő ellátásáért, a költségvetési szerv gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért, a tervezési, beszámolási, információszolgáltatási kötelezettség teljesítéséért, annak teljességéért és hitelességéért, a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségek összhangjáért, az intézményi számviteli rendért, a folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés, valamint a belső ellenőrzés megszervezéséért és hatékony működéséért.

(3) Az intézményvezetőt fegyelmi felelősség terheli az intézmény gazdálkodásáért. A rendelet mellékleteiben foglalt kiemelt kiadási előirányzatok túllépése, vagy a rendelet szabályainak be nem tartása munkáltatói fegyelmi intézkedést vonhat maga után.

(4) A költségvetés végrehajtását az önállóan működő költségvetési szerveknél a PH által megbízott belső ellenőr ellenőrizheti, az éves ellenőrzési munkatervben foglaltak szerint.

(5) Az intézmények a részükre engedélyezett létszám – álláshely – keretet a tényleges foglalkoztatás során kötelesek betartani. Az intézményeknél nyugdíjas továbbfoglalkoztatás és üres állás betöltése csak az intézményvezető írásbeli előterjesztésére, a Polgármester előzetes véleményének kikérését követően történhet.

(6) Az intézmények az egyes foglalkoztatási formákra álláshelyenként tervezett előirányzatot túlléphetik, mely nem eredményezheti a költségvetésben tervezett összes személyi juttatás kiemelt előirányzat túllépését.

(7) Az intézményeknél rendkívüli munkavégzés, készenléti, helyettesítési díj elszámolására, kifizetésére átalány alkalmazásával jogszabály eltérő rendelkezése hiányában nem kerülhet sor.

(8) A tartósan távol lévő dolgozó helyettesítésére olyan dolgozó vehető fel, akinek bérét az intézmény saját költségvetése terhére biztosítja. Megbízási díj saját dolgozó részére történő fizetésére az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 51. § (2) bekezdésében foglalt szabályainak megfelelően kerülhet sor.

(9) Az önkormányzati forrásból megvalósuló intézményi felújítási és felhalmozási kiadásokat csak a pénzügyi teljesítéssel összhangban, írásbeli kérelem alapján lehet lehívni.

(10) A költségvetési szerv a dologi kiadások körében megtervezett részelőirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre úgy, hogy az az egyes tételekhez kapcsolódó éves fizetési kötelezettségét nem veszélyeztetheti.


(11) A Képviselő-testület az e rendeletben és az Áht. 24. § (4) bekezdésében meghatározott a bevételeket és kiadásokat bemutató mérlegek és kimutatások tartalmát az e rendelethez tartozó táblázatokban, mellékletekben az alábbiakban meghatározott tartalommal állapítja meg:

  • Az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban:
    • -Az önkormányzat 2016. évi tervezett bevételei-kiadásait: 3. sz. melléklet
  • A 2016. évre tervezett közvetett támogatások az Ávr. 28. §-ában foglalt részletezettséggel: 15. számú melléklet
  • A többéves kihatással járó döntések: 5. számú melléklet
  • Az előirányzat felhasználási és likviditási ütemterv: 16. sz. melléklet


(12) A több éves kihatással járó döntések számszerűsítésénél be kell mutatni:

  • a feladat tárgyévi, valamint a következő évet vagy éveket terhelő önkormányzati forrásigényét évenként és összesítve,
  • a feladathoz kapcsolódó bevételeket, átvett pénzeszközöket, évenként és összesítve.


(13) A költségvetési szerv köteles a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályzatokat a mindenkor hatályos központi szabályozás figyelembe vételével elkészíteni, vagy a szükséges módosításokat végrehajtani.

(14) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatokon belül, illetve a rovatok között átcsoportosítást hajthat végre, valamint az ismert többletbevételt beépíti a költségvetésében, és a Képviselő-testületet tájékoztatja a soron következő költségvetési rendelet módosítás kapcsán.


4. Finanszírozás


12. §  A költségvetési szervek a részükre jóváhagyott költségvetési irányszámokra építve a következő hónaptól likviditási tervet kötelesek készíteni, melyet a Pénzügyi Osztályára február 28-ig kell eljuttatni.



5. Információ – szolgáltatás



13. § A 2015. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló és a 2015. évi pénzmaradvány jóváhagyáshoz kapcsolódó információ-szolgáltatási határidőt a képviselő-testület 2016. április 30-ban határozza meg.


14. § (1) A költségvetés kiadási előirányzatai között nem tervezett, év közben felmerülő kiadási szükségletek a pénzügyi fedezet megteremtéséig ideiglenesen sem finanszíroztathatók. Az Ávr. 36. § (1)-(3) bekezdésében szabályozott különleges esetek e szabály alól kivételt képeznek.

(2) A költségvetésben nem tervezett bevételek teljesülése esetén azok felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. Döntése meghozatalakor elsőbbséget biztosít a hitelállomány csökkentésének, a fejlesztések, felújítások folytatásának. A nem tervezett bevételek csak abban az esetben képezik a költségvetési előirányzat módosítás alapját, ha a tervezett bevételek a feladatellátással arányosan, vagy maradéktalanul teljesültek.


15. § A költségvetésben szereplő fejlesztési, felújítási feladatok tekintetében a beruházó köteles a Kbt.-ben és végrehajtási szabályaiban, valamint az önkormányzat közbeszerzési és beszerzési szabályzatban foglaltak szerint eljárni.


16. § A Képviselő-testület az intézményi létszámokat 165 fő teljes munkaidős, 12 fő részmunkaidős és 150 átlag közfoglalkoztatott főben hagyja jóvá, a 17. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően.


17.§ A Képviselő-testület a Jászladányi Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló törvény szerint az illetményalapot 2016-ban 38.650 Ft-ban állapítja meg.


18. § A bevételek és kiadások várható teljesítését bemutató előirányzat felhasználási és likviditási – finanszírozási – ütemtervet 16. számú melléklet tartalmazza. A likviditási terv szükség szerinti aktualizálásáról a jegyző gondoskodik.


19. § (1) Jászladány Nagyközségi Önkormányzatnak állami támogatásait a 18. mellékletben mutatjuk be.

(2) Az Önkormányzat szociálpolitikai kiadásai a 19. sz. mellékletben szerepelnek.

(3) A működési bevételek szervezeti egységenkénti megoszlását a 20. számú melléklet tartalmazza.

(4) A működési kiadások szervezeti egységenkénti megoszlását a 21. számú melléklet tartalmazza.

(5) A költségvetési intézmények finanszírozásának 2016. évi ütemezését a 22. számú melléklet tartalmazza.


6. Átmeneti és vegyes rendelkezések


20. § A költségvetés előirányzatai között szereplő EU-s forrásból finanszírozott, még el nem bírált, vagy tartaléklistán szereplő fejlesztési feladatokra a támogatási szerződés megkötéséig kiadás nem teljesíthető.


7. Záró rendelkezés


21. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2016. január 1-től kell alkalmazni.



Kelt: Jászladány, 2016. október 27.


     Bertalanné Drávucz Katalin                                                              Lovász Imre

                  polgármester                                                                               jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet 2016. október 28-án kerül kihirdetésre.



                                                                                                                 Lovász Imre

                                                                                                                      jegyző