Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelete

A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 27- 2017. 09. 27


Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének
18/2017. (IX. 27.) önkormányzati rendelete
a szervezeti és működési szabályzatról szóló
6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról




Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


  1. A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet
    21. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7)     A bizottsági elnök hiányzása esetén az elnök helyettesítését

  1. elsősorban a bizottsági elnök által felkért az a bizottsági tag látja el, aki – az adott bizottsági ülésen részt vesz és – a bizottsági elnök felkérését elfogadva vállalja a bizottsági ülés levezetését;
  2. másodsorban az adott bizottság korelnöke.”


  1. A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet
    22. § (4) bekezdésében az „A helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat együttműködési megállapodást köt.” szövegrész helyébe az „A helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat együttműködési megállapodást köt, amelyet minden év január 31. napjáig, általános vagy időközi választás esetén az alakuló ülést követő harminc napon belül felül kell vizsgálni.” szövegrész kerül.


  1. A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében a 3. A Hivatal irányítása fejezet (2) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

„m) a jegyző tartós távollétében az aljegyző gyakorolja a munkáltatói jogokat a polgármesteri hivatal köztisztviselői és munkavállalói tekintetében.”


  1. A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében a 4. Működési Szabályok fejezet a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A hitelesítés rendje:

  1. Hiteles kiadmány, ha

aa) azt a (3) bekezdéseben meghatározott kiadmányozási joggal rendelkező személy saját kezűleg aláírja, és aláírása mellett a szerv hivatalos bélyegzőlenyomata szerepel, vagy


ab) a kiadmányozási joggal rendelkező személy neve mellett az „s. k.” jelzés szerepel, a b) pontban meghatározott hitelesítésre felhatalmazott személy azt saját kezűleg aláírja, továbbá a felhatalmazott személy aláírása mellett a szerv hivatalos bélyegzőlenyomata szerepel.


  1. A (3) bekezdéseben meghatározott kiadmányozási joggal rendelkező személyek tartós távollétében, azonnali hitelesítést igénylő esetben a hitelesítést a titkársági feladatokat ellátó igazgatási ügyintézők látják el.
  2. A b) pontban meghatározott esetben a hitelesítést végző titkársági feladatokat ellátó igazgatási ügyintéző köteles haladéktalanul beszámolni a jegyzőnek.”


  1. A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a következő 21./ ponttal egészül ki:

„21./ Mötv-ben és egyéb jogszabályokban meghatározott kötelezettséget megszegő képviselő kötelezettségszegő magatartásának megállapítása.”


  1. A szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a következő 8a./ ponttal egészül ki:

„8a./ Dönt – az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság által megállapított – a Mötv-ben és egyéb jogszabályokban meghatározott kötelezettséget megszegő képviselő tiszteletdíjának, természetbeni juttatásának csökkentésében, megvonásában.”


2. §      Záró rendelkezések


  1. Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
  2. Jelen rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, - helyben szokásos módon - a jegyző gondoskodik.
  3. Jelen rendelet hatályba lépésével a szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében a 3. A Hivatal irányítása fejezet (2) bekezdés b) pontjában „a közös önkormányzati hivatal” szövegrész hatályát veszti.


Jászladány, 2017. szeptember 21





                 Bertalanné Drávucz Katalin                                                    Lovász Imre

                            polgármester                                                                      jegyző




Ez a rendelet 2017. szeptember 27.  napján került kihirdetésre.





                                                                                                                 Lovász Imre

                                                                                                                      jegyző