Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a Jászsági Szociális Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint térítési díjainak megállapításáról

Hatályos: 2024. 10. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a Jászsági Szociális Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint térítési díjainak megállapításáról

2024.10.01.

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. §. (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás Társulási Megállapodása 31. f ) pontjának, valamint Jászjákóhalma Községi Önkormányzat, Jászalsószentgyörgy Községi Önkormányzat, Jásztelek Községi Önkormányzat és Jászboldogháza Községi Önkormányzat hozzájárulása alapján – az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott, e rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások ellátási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. Az egyes ellátások ellátási területe

2. § (1) A rendeletben meghatározott szociális alapszolgáltatások ellátási területe azon társult települések közigazgatási területe (Jászjákóhalma, Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Jászboldogháza és Jászladány), amelyek az alapszolgáltatási feladatokat a Jászsági Szociális Központ (a továbbiakban: Központ) útján látják el.

(2) A rendeletben meghatározott szakosított ellátások ellátási területe Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közigazgatási területe, azzal, hogy elsőbbséget élveznek a szakosított ellátás finanszírozásához hozzájáruló társult települések közigazgatási területei.

II. Fejezet

Ellátási formák

3. A Központ útján biztosított szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások

3. § A Központ a következő szociális alapszolgáltatásokról gondoskodik:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) Időskorúak, demens betegek nappali ellátása

4. § A Központ által biztosított szakosított ellátás az ápolást-gondozást nyújtó intézmény (idősek otthona).

4. Az ellátások igénybevétele

5. § (1) Az e rendeletben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet és annak mellékleteit az ellátást biztosító intézmény vezetőjének kell benyújtani személyesen, postai vagy elektronikus úton. A szóban előterjesztett kérelmeket az intézményvezető írásba foglalja, melyet az ellátást igénylő, és/vagy törvényes képviselője aláírt. A kérelemről az intézményvezető dönt, melyről írásban értesíti az ellátást igénylőt és/vagy törvényes képviselőjét.

(2) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások esetén az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles ellátást biztosítani az arra rászorulónak, ha ennek elmulasztása a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

(3) A külön eljárás nélkül biztosított ellátás határozott idejű ellátásnak minősül és a veszélyhelyzet fennállásáig, de legfeljebb 6 hónapig vehető igénybe. Az időpont letelte után az ellátott kérheti az intézménybe történő felvételét. Ebben az esetben az intézmény vezetője a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerint jár el.

6. § Az étkeztetés igénybevétele szempontjából:

a) az életkora miatt rászorult az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány bemutatásával igazolja, hogy a 65. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben, vagy teljesen gondoskodni nem tud,

c) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni a súlyosan fogyatékos személyt, aki a súlyos fogyatékosságát a hatályos jogi szabályozás szerint igazolja,

d) pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja.

III. Fejezet

Az intézményi jogviszonnyal összefüggő rendelkezések

5. Térítési díjakra vonatkozó szabályok

7. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért – az Szt. 115/A. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások, valamint a rendelet 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti szociális alapszolgáltatás kivételével – térítési díjat kell fizetni.

(2) A Központ által nyújtott szociális alapszolgáltatások körébe tartozó ellátások térítési díját e rendelet 1–5. mellékletei tartalmazzák.

(3) A Központ által nyújtott szakosított ellátások térítési díját e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(4) Az e rendeletben szabályozott ellátásokért fizetendő térítési díjak megállapítását - az Sztv. 115/A §-ában felsorolt szolgáltatások kivételével - valamint a térítési díj fizetésére kötelezettek körét a Szt. vonatkozó szakaszai tartalmazzák.

(5) A fenntartó az alapellátások esetében a személyi térítési díj meg nem fizetéséből erdő díjhátralék összegét határozattal csökkentheti, elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt adhat, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik, és magasabb szintű jogszabály másként nem rendelkezik.

(6) A hátralékos kérelmére a díjhátralék teljes összegben elengedésre kerülhet, ha a hátralékos háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

(7) A hátralékos kérelmére a díjhátralék csökkenthető, ha a hátralékos háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap kétszeresét nem haladja meg.

(8) A csökkentés mértéke a díjhátralék 30%-a, ha a díjhátralék a hátralékos háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem kétszeresét meghaladja; 40%-a, ha a díjhátralék a hátralékos családjában az egy főre jutó jövedelem háromszorosát meghaladja; 50%-a, ha a díjhátralék a hátralékos családjában az egy főre jutó jövedelem négyszeresét meghaladja.

(9) A hátralékos kérelmére legfeljebb 12 hónapos részletfizetés engedélyezhető.

(10) A díjhátralék csökkentéséről, behajthatatlanná minősítéséről, törléséről, valamint a részletfizetés engedélyezéséről - a hatályos jogszabályokra figyelemmel - a fenntartó határozatot hoz.

6. Az ellátások megszüntetésének esetei és módjai

8. § Az e rendeletben szabályozott ellátások megszűnnek vagy megszüntethetők a Szt.100-104. §-a szerinti esetekben és módon.

7. Nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás

9. § A szociális ellátást biztosító intézmény vezetője az ellátás igénybevételéről, a fenntartó, illetve az ellátott település önkormányzatának megkeresésére évente köteles a szakmai munkáról, a végzett tevékenységről a kérelmező által meghatározott szempontok és a Szt.-ben foglaltak szerint beszámolót készíteni.

8. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2024. október 1-jén lép hatályba.