Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 09- 2024. 02. 09

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.09.

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Soros ülésen a polgármester tájékoztatást adhat az előző ülést követően tett fontosabb intézkedésekről, közérdekű eseményekről.”

2. § (1) A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 6. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

3. § Hatályát veszti a Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 23. § (6) bekezdése.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

1. A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében foglalt táblázat a következő 062020. sorral egészül ki:

062020

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

2. A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében foglalt táblázat a következő 104060. sorral egészül ki:

104060

A gyermekek, fiatalok és családok életminőségét javító programok

2. melléklet a 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság feladat- és hatásköre:

1. Közreműködik a szervezeti és működési szabályzat kidolgozásában.

2. A Képviselő-testület titkos döntéshozatalánál:

a) lebonyolítja a titkos szavazást,

b) megállapítja a szavazás eredményét,

c) a szavazás eredményéről jelentést tesz a képviselő-testületnek.

3. Elvégzi a polgármester, valamint az önkormányzati képviselők vagyon-nyilatkozattételi kötelezettségeikkel kapcsolatos feladatokat, közreműködik a vagyonnyilatkozatok vizsgálatában.

4. Megállapítja a képviselő-testület tagjainak jogszabályban meghatározott kötelezettségszegő magatartását.

5. Véleményezi a polgármester szabadságával kapcsolatos előterjesztéseket.

6. Vizsgálja és a képviselő-testület elé terjeszti az összeférhetetlenségi ügyeket.

7. Részt vesz a rendeletek felülvizsgálatában, és véleményezi a rendelettervezeteket (a költségvetési és a zárszámadási rendelettervezet kivételével).

8. Véleményezi a helyi, megyei és országos díjakra történő felterjesztéseket, kezdeményezi a kitüntető díjak odaítélését.

9. A település területén elemzi a szociális helyzetet, véleményezi az ezzel kapcsolatos koncepciókat és terveket.

10. Véleményezi a képviselő-testület elé kerülő, szociális segélyezéssel, pénzbeli és természetbeni ellátásokkal, a népkonyhával kapcsolatos beszámolókat, tájékoztatókat és az önkormányzat éves gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló átfogó értékelést.

11. Véleményezi a közfoglalkoztatás biztosítására benyújtandó pályázatot.

12. Állást foglal a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázati felhíváshoz történő csatlakozásról és javaslatot tesz a pályázat jogosultsági feltételeire. Elbírálja a beérkezett pályázatokat.

13. Javaslatot tesz a települési támogatási rendeletben nyújtható támogatások formáira és az igénybevételek feltételeire.

14. Véleményezi a képviselő-testület elé kerülő egészségüggyel kapcsolatos előterjesztéseket.

15. Részt vesz az önkormányzat intézményeinek vezetői álláshelyeire vonatkozó döntések előkészítésében, a pályázati eljárás lebonyolításában. Véleményezi az intézmények vezetőinek megbízására, vezetői megbízása visszavonására vonatkozó előterjesztéseket.

16. Véleményezi az önkormányzati költségvetési szervek, intézmények alapításával, megszüntetésével, átszervezésével, feladatok megváltozásával kapcsolatos koncepciókat, tervezeteket. Véleményezi az alapító okiratokat, a szervezeti és működési szabályzatokat, szakmai programokat és terveket, valamint azok módosításait. Szükség szerint jóváhagyja az intézmények munkatervét.

17. Véleményezi az önkormányzati költségvetési szervek, intézmények beszámolóit és a településen működő nevelési-oktatási intézmények éves munkájáról szóló tájékoztatókat, a nevelési-oktatási intézmények feladatkörével kapcsolatos, képviselő-testületi jóváhagyást igénylő, illetve a polgármesteri hivatalnál elrendelendő igazgatási szünettel kapcsolatos előterjesztéseket.

18. Véleményezi az adott nevelési évben indítható óvodai csoportokra, azok létszámaira, az óvodába történő jelentkezés módjára, az óvoda általános felvételi időpontjára, az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározására, az óvoda és bölcsőde nyári zárva tartási idejének elfogadására és az általános iskolai felvételi körzethatárokra vonatozó előterjesztéseket.

19. Véleményezi a bölcsőde és az óvoda vezetőjének a gyermekek felvétele tárgyában hozott döntése ellen benyújtott fellebbezést.

20. Véleményezi az önkormányzat által fenntartott intézmények elnevezésére vonatkozó előterjesztések tervezetét.

21. Véleményezi az önkormányzat és az intézményei működésére vonatkozó törvényességi felhívásokat.

22. Véleményezi a közművelődési, művészeti tevékenység támogatása tárgyában benyújtott előterjesztéseket, valamint a településen működő értéktár bizottság működésével kapcsolatos dokumentumokat.

23. Véleményezi azon társulási dokumentumokat, amelynek tagja az önkormányzat.

24. Véleményezi az önkormányzat jogi képviseletével megbízott ügyvédi iroda éves munkájáról szóló tájékoztatót.

25. Véleményezi a közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos beszámolókat.

26. Véleményezi az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatait.

27. Testvérvárosi kapcsolati lehetőségeket tár fel és kapcsolatot épít ki a más településsel, illetve településekkel.

28. Véleményezi a nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos együttműködést és azok éves munkájáról szóló beszámolóit.

29. Véleményezi a képviselő-testület éves munkatervét, és a dönt az önkormányzat munkatervéhez igazodóan saját munkaterve elfogadásáról.”

3. melléklet a 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

Pénzügyi-Ellenőrző-Közbeszerzési Bizottság feladat- és hatásköre

1. Megtárgyalja és véleményezi az önkormányzat gazdasági programját, költségvetési és zárszámadási rendelettervezetét.

2. Javaslatot tesz az éves előirányzatok átcsoportosítására, a pénzmaradvány és a tartalék, valamint a többletbevétel felhasználására.

3. Véleményezi a rendkívüli önkormányzati támogatás benyújtására vonatkozó előterjesztést.

4. Véleményezi a költségvetésbe be nem tervezett, pénzügyi forrást és képviselő-testületi döntést igénylő előterjesztéseket.

5. Ellenőrzési feladatkörében a bizottság – egyebek között – az önkormányzatnál és intézményeinél

a) Véleményezi az éves költségvetési javaslatot és a végrehajtásról szóló féléves, beszámoló tervezeteit,

b) figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, a vagyonváltozásra (vagyonnövekedés – csökkenés), és értékeli az azt előidéző okokat,

c) vizsgálja az esetleges hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát, ellenőrizheti a pénzkezelési szabályzat megtartását, a bizonylati rend és bizonylati fegyelem érvényesítését.

6. Előzetesen állást foglal az önkormányzat vagyonának elidegenítésében és hasznosításában, illetve az elővásárlási joggal érintett ingatlanok önkormányzati tulajdonba vételéről.

7. Közreműködik az önkormányzat adópolitikájának - gazdaságelemzések alapján történő - kialakításában. Véleményezi a helyi adók bevezetését, javaslatot tesz a kedvezményekre, mentességekre.

8. Állást foglal a gyermek és felnőtt étkeztetés, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéért fizetendő térítési díjak megállapításában.

9. Véleményezi az éves belső ellenőrzési terv tervezetét, az éves ellenőrzési jelentést, az éves összefoglaló ellenőrzési jelentést és az önkormányzati intézmények vezetőinek a belső kontrollrendszer működéséről szóló nyilatkozatát.

10. Dönt – az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság által megállapított – a jogszabályokban meghatározott kötelezettséget megszegő képviselő tiszteletdíjának, természetbeni juttatásának csökkentésében, megvonásában.

11. Közbeszerzési feladatkörében a bizottság – egyebek között – az önkormányzatnál és intézményeinél:

a) nyomon követi a közbeszerzési eljárásokat, előkészíti a döntéseket a képviselő-testület számára,

b) véleményezi a bíráló bizottsági előterjesztéseket.

12. Javaslatot tesz a polgármester egyéb juttatásaira, mely javaslatot a bizottság elnöke a képviselő-testület elé terjeszt..

13. Véleményezi az önkormányzati intézmények vezetőinek illetménye megállapítására vonatkozó előterjesztéseket.

14. Közreműködik az önkormányzat működési területén a gazdasági adottságok, erőforrások feltárásának vizsgálatában, részt vesz az ezek hasznosítását célzó koncepciók, programok, konkrét beruházások, fejlesztések, vállalkozások előkészítésében, létrehozásában és figyelemmel kíséri ezek megvalósulását, működését.

15. Vizsgálja az infrastruktúra helyzetét, illetve javaslatot tesz az infrastrukturális fejlesztés irányára.

16. Véleményezi a közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos beszámolókat.

17. Véleményezi a település tűzvédelmi helyzetéről és a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről szóló beszámolót.

18. Véleményezi és figyelemmel kíséri az ivóvíz biztosításával és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátását, állást foglal az ezzel kapcsolatos pályázatok benyújtásáról.

19. Véleményezi a közfoglalkoztatás biztosítására benyújtandó pályázatokat és a közfoglalkoztatottak által végzett munkáról szóló beszámolót.

20. Állást foglal Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében biztosított ösztöndíj önkormányzatot terhelő mértékéről.

21. Állást foglal a beszerzési szabályzat hatálya alá tartozó beszerzésekhez kapcsolódóan beérkezett ajánlatokról, valamint a kötelező önkormányzati feladatok ellátására vonatkozó szerződések finanszírozásáról.

22. Állást foglal a civil és egyéb szervektől érkező támogatási kérelmek elbírálásában.

23. Véleményezi a képviselő-testület éves munkatervét, és a dönt az önkormányzat munkatervéhez igazodóan saját munkaterve elfogadásáról.

24. Ellátja a jogszabályban meghatározott egyéb feladatokat.”

4. melléklet a 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelethez

1. A Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet 6. számú. melléklet 1.13. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.13. a húsvéti és karácsonyi ünnepekhez kapcsolódóan nyújtott települési támogatásról,”