Jászladány Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról szóló 6/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 03
a települési támogatásról szóló 6/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének
a települési támogatásról szóló rendelet módosításához
Általános indokolás
A települési támogatásról szóló helyi önkormányzati rendelt (a továbbiakban: rendelet) több gyermekvédelmi jellegű támogatási formát tartalmaz, amely következtében szükséges a bevezető részben a gyermekvédelmi törvény felhatalmazó rendelkezéseit is megjelölni.
A rendelet 1. § (2) bekezdését magasabb szintű jogszabályi szabályozás (szociális törvény) miatt indokolt hatályon kívül helyezni.
A településen több ingatlan vonatkozásában rendezetlen a lakcím-bejelentkezés, amely alapján indokolt a rendelet 2. § (3) bekezdés f) pontjában a lakás használatát igazoló dokumentum bekérése.
Az átruházott hatáskörök gyakorlása az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában kerültek meghatározásra, amelyeket szükséges a rendeletben is meghatározni (2. § (9) bekezdés).
A lakásfenntartási támogatás mértéke nem lehet magasabb, mint amekkora összeget a támogatott a közszolgáltatók részére megfizet, amely apaján indokolt a támogatás mértékének meghatározását az 5. § (2) bekezdésében pontosítani.
Tüzelőanyag támogatásra ingatlanonként egy helyi lakos jogosult, feltéve, hogy az ingatlan vonatkozásában lakásfenntartási támogatás jogcímen gázdíj támogatás nem lett megállapítva. Az elérni kíván cél megvalósításához a szabályozás pontosítása a 8. § (2) és (3) bekezdéseiben szükségesek.
A települési támogatást nem lehet az önkormányzati köztartozás hiányához kötni, amely következtében a 10. § (5) bekezdés a) pontját hatályon kívül kell helyezni.
A köztemetést külön szerkezeti egységbe szükséges helyezni, amely alapján a szabályozását a III. fejezetből egy külön fejezben kell áthelyezni.