Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról

Hatályos: 2021. 06. 01

a települési támogatásról

Általános indokolás

INDOKOLÁS

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

a települési támogatásról szóló rendelet megalkotásához

Általános indokolás

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya törvényességi felhívást tett az önkormányzat települési támogatásról szóló 5/2015. (II. 23.) számú rendeletével kapcsolatban.

A helyi rendelet több ponton nem felelt meg a jogalkotási és jogszabályszerkesztési törvénynek, valamint a szociális törvénynek, amely alapján indokolt a rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

A rendelet-tervezet a szociális törvényben meghatározott előírásoknak megfelelően a jogszabályszerkesztési törvény előírásainak megfelelően került elkészítésre, amelyben a helyi igényeknek megfelelő települési támogatási formák kerültek meghatározásra.

A rendelet tervezetben magasabb jövedelemhatár került megállapításra, mint az előző rendeletben, amely alapján várhatóan több rászorult személy élethelyzetén tud az önkormányzat segíteni.

A rendelet tervezet alapján az önkormányzat nagyobb hangsúlyt fektet a hivatalból indítható eljárásokra, amely alapján a családsegítő, és a nevelési- oktatási intézmények is kérhetnek az általuk ismert szociálisan rászorult személyek részére települési támogatást.