Jászladány Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
az idegenforgalmi adóról
Végső előterjesztői indokolás
önkormányzati rendelet megalkotásához
Általános indokolás
A településen szálláshely szolgáltatás jelent meg, amely alapján indokolt az idegenforgalmi adó bevezetése.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §
Az adó alapja a helyi adóról szóló törvény alapján megkezdett vendégéjszakák száma, vagy a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj, ennek hiányában a szállásért bármilyen jogcímen (pl. üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (pl. üzemeltetési költség) alapján történhet.
Adminisztráció és ellenőrzés szempontjából javasolt a megkezdett vendégéjszakák számát az adó alapjaként figyelembe venni.
2. §
Az adó mértékét a helyi adóról szóló törvény alapján úgy kell megállapítani, hogy ha az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma szerint lett meghatározva, akkor személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft, hogy ha a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj, ennek hiányában a szállásért bármilyen jogcímen (pl. üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (pl. üzemeltetési költség) alapján történt akkor az adóalap 4%-a.
Tekintettel arra, hogy az adó alapjának – ellenőrizhetőség szempontjából – javasolt a megkezdett vendégéjszakák számát figyelembe venni, így az ahhoz kapcsolódó adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.
3. §
A rendelet hatályba lépésének és alkalmazásának időpontját határozza meg.