Jászladány Nagyközségi Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 26
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet III. fejezetében szabályozottak szerint, a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényben megfogalmazott pénzügyi-gazdasági feltételek figyelembe-vételével alkotta meg az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletet.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az 1. §-hoz
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének hatályáról rendelkezik.
A 2-8. §-hoz
A költségvetés előirányzatait, a költségvetési egyenlegét, működési-felhalmozási cél szerinti bontásban, a finanszírozási bevételét, valamint a rendelet 1-12. melléklet megnevezéseit taglalja.
A költségvetésben tervezett általános tartalékról és annak felhasználásáról szóló rendelkezéseket fogalmaz meg.
A 9-11. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának általános szabályait tartalmazza. Az alapító okiratokban előírt, a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörben és kötelezettségek mellett, a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használat mellett, a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával kell végrehajtani.
A 12. §-hoz
A likviditási terv készítés szabályozását tartalmazza
A 13-19. §-hoz
Információ szolgáltatás keretében rendelkezik a maradvány jóváhagyásáról a közbeszerzés előírásainak betartásáról, létszámadatokról, a köztisztviselők illetményalapjáról, az előirányzatok likviditásáról, a szociálpolitikai kiadásokról, valamint a működési kiadások, bevételek szervezeti egységenként.
A 20. §-hoz
Az átmeneti rendelkezések kertében előírja a rendelet-tervezet, hogy fejlesztési feladatokat csak hatályos szerződés megkötése után teljesíthető.
A 21-22. §-hoz
A záró rendelkezések keretében a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.