Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 07. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelete elfogadásához
Általános indokolás
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Hatóági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya (a továbbiakban: Kormányhivatal) a 2023. július 14-én kelt körlevelében tájékoztatta a települési önkormányzatok jegyzőit, hogy az önkormányzatoknak 2023. július 01. napjától valamennyi hulladékgazdálkodásra vonatkozó rendelkezést hatályon kívül kell helyezni, tekintettel arra, hogy ezen naptól az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat megszűnik, a hulladékgazdálkodási intézményi és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységek állami közfeladattá alakulnak. A Kormányhivatal arról is tájékoztatást adott, hogy amennyiben a rendeletek címében szerepel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás vagy azok szabályai megalkotására utaló kifejezés, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (2) bekezdés a) pontja alapjára figyelemmel javasolt a teljes rendeletet hatályon kívül helyezni.
Tekintettel arra, hogy a környezeti rendelet címében szerepel az önkormányzat hulladékgazdálkodási feladatra történő utalás, ezért – fentiek alapján – indokolt a teljes rendelet hatályon kívül helyezése. A környezeti rendelet jelenleg hatályos állapota javarészt a közösségi együttélés alapvető szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz. A Kormányhivatal tájékoztatása szerint javasolt ezen rendelkezéseket külön, a címében is a közösségi együttélés szabályaira utaló rendeletben szabályozni.
A környezeti rendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy az tartalmaz egyes, magasabb rendű jogszabály által már szabályozott, illetve kúriai döntéssekkel ellentétes rendelkezéseket (kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai), melyeket az új rendelet-tervezetbe nem javasolt átemelni. A környezeti rendelet által szabályozott magatartási normák jórészt azonban átkerültek a jelenlegi jogszabály tervezetébe. A normavilágosság elvének megfelelően beépítésre kerültek továbbá a rendelet-tervezetbe a jelenleg a köztemetőről és a temetkezésről szóló 16/2013. (XI.22.) önkormányzati rendeletbe (a továbbiakban: temető rendelet) foglalt, a köztemető használatára vonatkozó magatartási szabályok is, tekintettel arra, hogy ezek is közösségi együttélés kereteit jelölik ki. A rendelet-tervezet a temető rendelet vonatkozó szakaszainak és a környezeti rendeletnek a hatályon kívül helyezését a IV. fejezetben, a záró rendelkezések között mondja ki. A környezet rendeletből a nemrégen elfogadott avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok külön, csak ezekről szóló rendeletbe kerülnének lefektetésre.
Tartalmazza a rendelet-tervezet a közösségi együttélés szabályainak megszegőivel szemben alkalmazott jogkövetkezményeket is, valamint az eljárási rendelkezéseket. Az ezen eljárásokkal kapcsolatos hatáskört – a gyorsabb ügyintézés, valamint a képviselő-testület tehermentesítése érdekében – indokolt átruháznia a jegyzőre.