Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 07. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról szóló önkormányzati rendelete elfogadásához
Általános indokolás
Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok a 11/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelettel elfogadott módosításokkal kerültek bele Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról valamint a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 17/2004. (IV.30.) önkormányzati rendeletébe (a továbbiakban: Ör), és az erre vonatkozó rendelkezések 2023. április 22. napjától hatályosak. Az Ör. hatályon kívül helyezésével az abban szabályozott normák jelentős része átkerül az újonnan megalkotásra kerülő, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló rendeletbe, kisebb részük hatályon kívül helyezésre kerül. Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó, korábban az Ör.-ben szabályozott rendelkezéseket indokolt új rendeletbe foglalni, ugyanis ezek nem kifejezetten csak magatartási normákat szabályoznak, másrészt nem a képviselő-testület (vagy átruházott hatáskörben annak meghatározott szerve), hanem a katasztrófavédelmi hatóság jogosult ellenőrizni azok betartását, illetve – szükség esetén – szankcionálni a normák megszegőit. Az ezen normák megalkotására felhatalmazást adó jogszabályhely sem a már korábban említett, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló rendelet megalkotását lehetővé tevő, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjába foglalt rendelkezés, hanem a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja.
Tekintettel arra, hogy jelen rendelet-tervezetbe az Ör.-ben korábban már szabályozott avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó normák kerülnek átemelésre, melyek a képviselő-testület előtt ismertek, ezért az egyes rendelkezésekhez fűzött részletes indokolást mellőzöm.