Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezésről szóló 16/2013. (XI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a köztemetőről és a temetkezésről szóló 16/2013. (XI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőkről é a temetkezésről szóló 16/2013. (XI.22.) önkormányzati rendelete módosításához
Általános indokolás
A Kormányhivatal törvényességi felhívást tett Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőkről é a temetkezésről szóló 16/2013. (XI.22.) önkormányzati rendeletére vonatkozóan, melyet szükséges – a felhívásban foglaltak szerint – módosítani.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz:
A jogszabály bevezető részét szükséges pontosítani a törvényességi felhívásban foglaltak szerint.
Az 2. §-hoz:
A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát szükséges a rendeletben kimondani, melynek minimális időtartamát a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) rögzíti. Szükséges továbbá az egy sírhelybe temethető urnák számát szabályozni. A köztemetőben a sírhelyek száma korlátozott, ezért az is kimondásra kerül, hogy amennyiben az elhunytnak korábban meghalt közeli hozzátartozója a településen található temetőben van eltemetve és az oda történő eltemetést az elhunyt hozzátartozója kéri, akkor el lehet térni azon rendelkezéstől, miszerint az elhunyt közköltségen történő eltemetéséről a köztemetőben kell gondoskodni.
A 3. §-hoz:
A köztemetővel kapcsolatos nyilvántartást az üzemeltető vezeti, ezért a Polgármesteri Hivatal, mint nyilvántartó törlésre kerül.
A 4. §-hoz:
A Ttv. által adott felhatalmazás alapján kimondásra kerül a köztemetőben az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének kötelező jellege. Szabályozásra kerül továbbá a köztemetőben az elvárt magatartás, a köztemető nyitvatartási ideje, valamint a köztemetőbe való behajtás.
Az 5. §-hoz:
A rendelet jelenleg is tartalmazza, hogy a köztemetőben temetőfenntartási hozzájárulást nem kell fizetni, ezen rendelkezésnek csak a rendeleten belüli elhelyezése változik (más cím alá kerül elhelyezésre). A Kormányhivatal kérésének megfelelően kimondásra kerül, hogy a köztemető parcellában temetői létesítmény nem található.
A 6. §-hoz:
A Ttv. alapján a rendeletben szabályozásra kerülnek az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díjai, mely évente felülvizsgálatra kerülnek.
A 7. §-hoz:
A hatályon kívül helyezendő rendelkezéseket tartalmazza a módosító rendelet ezen szakasza. Azon rendelkezések kerülnek hatályon kívül helyezésre, melyeket magasabb szintű jogszabály tartalmaz, a párhuzamos szabályozás megszüntetése miatt (pl.: sírgödör mélysége, rátemetés esetén a sírgödör mélyítése).