Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelete módosításához
Általános indokolás
A települési támogatásról szóló 6/2021. (V.25.) számú rendelettel párhuzamosan felülvizsgálatra került a szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) rendelet is. A felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy egyes rendelkezéseket módosítani, pontosítani, hatályosítani szükséges.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz:
Módosítani szükséges a jogszabály bevezető részét, mivel a szociális földprogramról szóló rendelet nem törvényi felhatalmazás alapján, hanem eredeti jogalkotói jogkörben megalkotott jogszabály.
A 2. §-hoz:
A szociális földprogram fajtái nevesítésre kerülnek, továbbá pontosításra kerül az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság hatásköre.
A 3. §-hoz:
A szociális földprogramra jogosultak köre pontosításra kerül. A támogatásba bevonható személyek vonatkozásában olyan ellátásokra és jogi fogalmakra hivatkozik a helyi rendelet, amelyek már nem léteznek (pl.: rendszeres szociális segély, regisztrált munkanélküli), ezért ezeket szükséges módosítani.
A 4. §-hoz:
A szociális földprogramról szóló helyben szokásos értesítésért felelős egyértelműen kijelölésre kerül (Polgármesteri Hivatal dolgozói helyett a jegyző).
Az 5. §-hoz:
A szociális földprogramban biztosítandó juttatások köre bővítésre, valamint a szociális földprogram fedezete pontosításra kerül.
A 6. §-hoz:
Az együttműködési kötelezettség megszegésének következménye pontosításra kerül.
A 7. §-hoz:
Az 1. mellékletben a rendelet normaszövegében szükséges változtatások átvezetésre kerültek.
A 8. §-hoz
A 3. melléklet hatályon kívül helyezésre kerül, mivel a pályázati kiírás szerint az abban foglaltak nem kötelező jellegűek.