Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 8/2018. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 31

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.08.31.
a településkép védelméről szóló 8/2018. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 8/2018. (III.1.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Tkr.) két ok miatt indokolt módosítani.
1. A településképi bejelentési és településképi véleményezési eljárások esetében a jogkör gyakorlója a képviselő-testület.
Annak érdekében, hogy a viszonylag gyakran előforduló településképi bejelentések és településképi véleményezések esetében ne legyen szükség – az előírt határidő betarthatósága miatt – soron kívüli képviselő-testületi ülések összehívására, indokolt a hatáskör polgármesterre történő átruházása.
2. A Tkr. a település belső magjában tiltja új légkábelek és tartóoszlopok létesítését, földkábel alkalmazása szükséges.
Ez a jelenleg hatályos előírása túlzottan korlátozza a hírközlési hálózat fejlesztésének, illetve az elektromos hálózat átépítésének lehetőségét, ezért célszerű a fenti, szigorú tiltás enyhítése oly módon, mely megteremti a közműhálózat fejlesztése során felmerült problémák megoldásának és a megfelelő településkép kialakításának összhangját.
Az optikai hálózat tervezése során elháríthatatlan műszaki akadályok merültek fel.
A tervezők helyszíni felmérése során kiderült, hogy olyan burkolt felületek felbontása válna szükségessé, melyek érintik a közelmúltban pályázati forrásból létesített út-járda-kerékpárút szakaszokat, melyek felbontása (helyreállítás esetén is) retorzióval sújtaná az önkormányzatot.
A konfliktus feloldása céljából lehetőség nyílik a Tkr. módosítására, melynek révén – bizonyos szűkített lehetőséggel – lehetővé válhat helyenként új légvezeték kiépítése, annak érdekében, hogy a teljes településen biztosítható legyen a szolgáltatás.
Erre a könnyítésre – műszaki szükségszerűséggel kellően megindokolva – olyan esetekben nyílna mód, ha az adott utcaszakaszon olyan mértékű a közmű-telítettség, hogy újabb vezeték földben történő kiépítése az előírt védőtávolságok miatt nem lehetséges.
A lezajlott partnerségi egyeztetés során a módosítással kapcsolatosan nem érkezett észrevétel.
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya nem élt a véleményezés jogával, amely egyetértésének tekinthető.
A dokumentáció véglegesítése a véleményezés során beérkezett vélemények alapján megtörtént, így a módosításnak nincs jogi akadálya.