Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2024. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

településkép védelméről szóló 8/2018. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 09. 28

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2024. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.09.28.
településkép védelméről szóló 8/2018. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A módosításnak célja a 2900 hrsz.-ú ingatlanon álló lakóház helyi egyedi építészeti védettségének megszüntetése.
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 8/2018. (III. 1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: TKR) a 1. mellékletében sorolja fel és mutatja be Jászladány nagyközség helyi védettségű építészeti értékeit, köztük 10. sorszám alatt a Jókai utcában álló három szomszédos épület (2900, 2901, 2902 hrsz.) alkotta épületegyüttest.
A védelem a három lakóház által alkotott utcaképre, az épületek arányaira, a nyílásosztásokra és a homlokzati díszekre vonatkozik.
Már a 2009. május 26-i adatfelvétel során is megállapítást nyert, hogy mindhárom lakóház jelentősen átépült. Az azóta bekövetkezett állagromlás leginkább a 2900 hrsz.-ú ingatlanon álló lakóházat sújtotta.
A védett helyi érték fenntartása, állagmegóvása, védelme, a használat rendeltetésszerű jellegének biztosítása a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt nem valósult meg, az épület romossá vált, aminek következményeként – az illetékes építési hatóság határozata alapján – a NAV intézkedett az épület elbontása tekintetében.
Tekintettel arra, hogy a 2900 hrsz. ingatlanon álló épület helyi építészeti védettséggel rendelkezik, azonban a fenti indokokkal alátámaszthatóan arra ma már nem méltó – a TKR 10. § (2) alapján – TKR 1. mellékletének 10. sorszáma alatt szereplő 2900, 2901 és 2902 hrsz. ingatlanokon álló három lakóház alkotta épületegyüttesből a 2900 hrsz.-ú ingatlanon álló lakóház helyi egyedi építészeti védettségének megszüntetése indokolt. A hrsz.: 2901 és 2902 hrsz.-ú ingatlanokon álló két másik lakóház alkotta épületegyüttes helyi egyedi építészeti védettsége továbbra is fennmaradhat.
A védettségben bekövetkező változás kapcsán – az előírt egyeztetési eljárás lefolytatását követően – a TKR módosítása szükséges. A rendelettervezet a TKR. 1. mellékletét módosítja, amely módosítás valójában a TKR. 1. mellékletének 10. sorszáma alatti tartalom módosítását jelenti, mellyel egyidejűleg lehetőség nyílik az évek során bekövetkezett házszám változások átvezetésére is a TKR-en belül.
A lezajlott partnerségi egyeztetés során a módosítással kapcsolatosan nem érkezett észrevétel.
A véleményezési szakaszban a véleményezésre jogosult szervek (JNSZVM KH Állami Főépítészi Iroda, JNSZVM KH Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) megkeresése megtörtént, egyikük sem emelt kifogást a módosítással kapcsolatban.
A dokumentáció véglegesítése a véleményezés során beérkezett vélemények alapján megtörtént.