Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Jászsági Szociális Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint térítési díjainak megállapításáról

Hatályos: 2024. 10. 01

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.10.01.
a Jászsági Szociális Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint térítési díjainak megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a 144/2024. (V. 23.) számú határozatával elfogadta az Ozorócky Mária Szociális Központ székhelyén (5055 Jászladány, Kossuth Lajos utca 106.sz.) nyújtott idősek otthona szolgáltatás feladatainak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részére történő átadására vonatkozó keretmegállapodás és annak mellékletei tervezetét, továbbá a képviselő-testület felhatalmazta Bertalanné Drávucz Katalin polgármestert és Müllerné Braun Erika intézményvezetőt a keretmegállapodás és annak mellékletei aláírására. A képviselő-testület 195/2024. (VII. 02.) számú határozatával döntött a Jászladány Nagyközségi Önkormányzat és intézménye, az Ozoróczky Mária Szociális Központ, valamint a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás közötti, szociális szolgáltatások ellátására vonatkozó keretmegállapodás és annak mellékletei elfogadásáról, egyúttal felhatalmazta Bagi Zsolt Arnold alpolgármestert a keretmegállapodás és annak mellékletei aláírására, tekintettel arra, hogy a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás részéről Bertalanné Drávucz Katalin társulási elnök minőségében kapott felhatalmazást az aláírásra.
A fenti testületi döntések alapján 2024. október 1-től az Ozorócky Mária Szociális Központ megszűnik, a jelenlegi székhelyén biztosított feladatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület veszi át, a két telephelyén nyújtott ellátásokat a fenti naptól a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás intézménye biztosítja. A Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás Társulási Megállapodásának 2024. október 1. napjától hatályos 31. f pontja értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendelet megalkotására a társult önkormányzatok a Társulás székhelyének önkormányzatát jelölik ki. Jelenleg Jászjákóhalma Község Önkormányzatának Képviselő-testülete van felhatalmazva a rendeletalkotásra.
Jászjákóhalma Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jászsági Szociális Alapszolgáltatási Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint térítési díjainak megállapításáról szóló 8/2021.(VI.14.) önkormányzati rendeletét 2024. október 1. napjától hatályon kívül helyezi, Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének viszont ezen napon kezdődő hatállyal szükséges rendeletet alkotnia a Jászsági Szociális Központ által biztosított ellátásokról, azok igénybevételéről és a térítési díjakról. A rendelettervezet szövege lényegében nem tér el Jászjákóhalma Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 8/2021.(VI.14.) önkormányzati rendeletében foglaltaktól, a leendő jászladányi székhely (Jászladány, Kossuth Lajos u. 116. sz.) és a jászladányi telephely (Jászladány, Petőfi Sándor u. 4. sz.) vonatkozásában a jelenleg érvényben lévő térítési díjakat tartalmazza.