Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 09

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.09.
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A képviselő-testület a 2023. november 30-i ülésén döntött az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság és a Pénzügyi-Ellenőrző-Közbeszerzési Bizottság feladat- és hatáskörének bővítéséről, amely alapján felülvizsgálatra került a szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet. A bizottságok feladat- és hatásköreit tartalmazó mellékletek a képviselő-testület döntésének megfelelően módosulnak. A húsvéti ünnepekhez nyújtott települési támogatás bevezetésével a polgármester átruházott hatásköre bővítésre kerül. Bővíteni szükséges továbbá az alaprendeletben meghatározott kormányzati funkciók szerinti besorolás táblázatát két új COFOG számmal és megnevezéssel. Javasolt továbbá a polgármesternek az előző ülést követően tett fontosabb intézkedésekről szóló beszámolási kötelezettségét lehetőségként szabályozni, tekintettel arra, hogy törvényi kötelezés erre vonatkozóan nincs. A bizottságok választási ciklusonként történő beszámolási kötelezettségét indokolt hatályon kívül helyezni az adminisztratív terhek csökkentése érdekében, illetve arra tekintettel, hogy erre vonatkozóan sincs törvényi kötelezés.
Részletes indoklás
Az 1. §-hoz:
Törvényi kötelezettség nem írja elő a polgármester részére a kötelező tájékoztatást, az előző ülést követően tett fontosabb intézkedésekről, ezért a beszámolást csak lehetőségként indokolt szabályozni.
A 2. §-hoz:
Ezen szakasz (1) bekezdése az alaprendelet 3. mellékletét módosítja, amely a kormányzati funkciók szerinti besorolásról szóló táblázatot egészíti ki.
A (2) bekezdés az alaprendelet 4. mellékletét szabályozza újra, amely az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság feladat- és hatáskörét határozza meg.
A (3) bekezdés az alaprendelet 5. mellékletét szabályozza újra, amely a Pénzügyi-Ellenőrző-Közbeszerzési Bizottság feladat- és hatáskörét határozza meg.
A (4) bekezdés az alaprendelet 6. mellékletében a polgármester átruházott hatáskörét egészíti ki a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan nyújtott települési támogatás iránti kérelmek elbírálásának tárgyában hozott döntéssel.
Az 3. §-hoz:
Az alaprendelet 23. § (6) bekezdésének hatályon kívül helyezéséről rendelkezik, mely a következő:
„A bizottságok tevékenységükről választási ciklusonként egy alkalommal beszámolnak a képviselő testületnek. A beszámolási kötelezettség időpontját a képviselő-testület éves munkatervében határozza meg.”
A 4. §-hoz:
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.