Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az ezen tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet III. fejezetében szabályozottak szerint, a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényben megfogalmazott pénzügyi-gazdasági feltételek figyelembevételével alkotta meg az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletet.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az 1. §-hoz
Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletének hatályáról rendelkezik.
A 2-8. §-hoz
A költségvetés előirányzatait, a költségvetési egyenlegét, működési-felhalmozási cél szerinti bontásban, a finanszírozási bevételét, valamint a rendelet 1-12. melléklet megnevezéseit taglalja.
A költségvetésben tervezett általános tartalékról és annak felhasználásáról szóló rendelkezéseket fogalmaz meg.
A 9-11. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának általános szabályait tartalmazza. A költségvetést az alapító okiratokban előírt, a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörben és kötelezettségek mellett, a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használatának elvét szem előtt tartva, a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával kell végrehajtani.
A 12. §-hoz
A likviditási terv készítésnek szabályozását tartalmazza.
A 13-19. §-hoz
Információ szolgáltatás keretében rendelkezik a maradvány jóváhagyásáról a közbeszerzés előírásainak betartásáról, létszámadatokról, a köztisztviselők illetményalapjáról, az előirányzatok likviditásáról, a szociálpolitikai kiadásokról, valamint a működési kiadások, bevételek szervezeti egységenként.
A 20. §-hoz
Az átmeneti rendelkezések keretében előírja a rendelettervezet, hogy fejlesztési feladatok csak hatályos szerződés megkötése után teljesíthetők.
A 21-22. §-hoz
A záró rendelkezések keretében a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.