Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2001.(XII.15.) önkormányzati rendelete

A települési hulladékkal kapcsolatos kötelező hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 07. 28- 2017. 06. 30

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§., az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény 2. §., 4. §. (4) bek., a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 21. §. (1) bek., 23. §., 31. §., a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000. (XII.23.) Korm. rend. rendelkezései, a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI.14.) Korm. rendelet 5. §., 8. §., 17. §. (2) bek., 19. §., 20. §. (2) bek., a hulladéklerakás, valamint a hulladéklerakók lezárásának és utógondozásának szabályairól és egyes feltételeiről szóló 22/2001. (X.10.) KöM. rendelet 4. §., 7. §., 12. §. rendelkezései értelmében az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet célja Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén a települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtésével, begyűjtésével, szállításával, hasznosításával, ártalmatlanításával kapcsolatos kötelező közszolgáltatás helyi szabályainak megteremtése.

(2) Cibakháza Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást biztosít és szervez Cibakháza Nagyközség belterületén.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, a gazdasági társaságokra, társasházakra, egyéb szervezetekre, a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező egyesüléseire és az egyéni vállalkozókra.

(4) A (2) bekezdés szerinti területen lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa (társasházak esetében a tulajdonosi közösség), kezelője, használója, bérlője vagy haszonélvezője (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) az ingatlanán keletkező vagy más módon a birtokába kerülő települési hulladék gyűjtéséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról a rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

(5) Tilos a hulladékot Cibakháza közigazgatási területén elhagyni, a gyűjtés, begyűjtés, tárolás, lerakás szabályaitól eltérő módon felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni.

(6) Úttestet, járdát és egyéb közterületet bármiféle szeméttel (szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel), különleges kezelést igénylő savval, fertőző vagy robbanásveszélyes anyaggal beszennyezni tilos.

(7) Tilos dugulást okozó, rongálásra alkalmas, tűz- és robbanásveszélyes, vagy mérgező anyagot (pl. olajat, festéket, egyéb vegyszert) árokba, közcsatornába, csapadékvíz csatorna víznyelő aknájába juttatni.

(8) Tilos közterületen és saját ingatlanon hulladék égetése kivéve

  1. Környezetvédelmi Felügyelőség külön engedélye alapján történő ipari és kommunális hulladék égetését,
  2. a jegyző külön engedélye alapján külön helyi rendeletnek megfelelően a mezőgazdasági termelés során keletkezett növényi hulladék, avar, kerti hulladék és tarló égetését.

(9) Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatást ellátó közszolgáltató az INNO-SZOLNOK Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: szolgáltató, székhelye: 1149 Budapest, Kupa vezér útja 3.)

(10) A szilárd hulladékkezelést igénybe vevő és a Szolgáltató között szerződéses jogviszony jött létre határozott időre, mely 2022. december 12. napján jár le.

(11) Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatást ellátó közszolgáltató a Nagyközségi Önkormányzat Műszaki Ellátó Szervezete (továbbiakban: Szolgáltató, székhelye: 5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.)

(12) A Képviselő-testület a szolgáltatási feladat ellátására e rendelet szabályainak megfelelően szerződést kötött, illetve köt a két Szolgáltatóval. A szerződés időtartama az 1. §. 10.) bekezdés szerinti illetve a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatást ellátó közszolgáltató vonatkozásában 10 év.

2.§ (1) Az Önkormányzat a helyi és a regionális hulladékgazdálkodási feladatainak ellátás érdekében együttműködik a vonzáskörzetébe tartozó önkormányzatokkal.



Fogalom meghatározások



3.§ Az e rendeletben használt fogalmakat a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény továbbiakban: Ht.) és végrehajtási rendeletei szerinti tartalommal kell alkalmazni és értelmezni.



A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei



3/A.§ A közszolgáltatási szerződésnek a Ht-ben és a közszolgáltató kiválasztásáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződésről szóló 317/2013. (VIII. 28.) Korm. rendeletben kötelezően előírt tartalmi elemeken túl tartalmaznia kell:

a Közszolgáltató eszköz- és vagyon-nyilvántartási, különösen az önkormányzati         tulajdonú vagyontárgyak vagyon-nyilvántartási kötelezettségeit

b) információ szolgáltatási és adatszolgáltatási kötelezettségének részletes szabályait

c) a közterületi hulladékgyűjtés szabályait,

d)a Közszolgáltató felelősség és vagyonbiztosítással kapcsolatos kötelezettségeit,

e) a Közszolgáltató által ellátható egyéb bevétel megszerzésére irányuló   tevékenységeket és azok elszámolási szabályait,

  1. alvállalkozók és egyéb közreműködők igénybevételével kapcsolatos szabályokat,
  2.  a szerződés megszűnésének részletes feltételeit,
  3. a nyilatkozattételre és kapcsolattartásra kijelölt személyek körét, mind az        Önkormányzat, mind a Közszolgáltató tekintetében.



Az Önkormányzat hulladékkezelési közszolgáltatással kapcsolatos feladatai



4.§ (1) Az Önkormányzat megszervezi a települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítását a Szolgáltató útján.

(2) A Szolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladékártalmatlanító hely, hasznosító hely kialakításáról, fenntartásáról, üzemeltetéséről, megszüntetéséről, rekultivációjáról gondoskodik.

(3) Megállapítja a közszolgáltatási díj mértékét és a díjfizetés rendjét (a települési szilárd hulladékkezelés közszolgáltatás esetén a díjak az 1. sz. mellékletben, a folyékony települési hulladékkezelési közszolgáltatás esetén a 2. sz. mellékletben találhatók).

(4) Cibakháza Önkormányzata felkéri Tiszaföldvár jegyzőjét, hogy Cibakháza közigazgatási területére kiadott használatbavételi engedélyek kiadásával egyidejűleg hívja fel az engedélyes figyelmét jelen rendeletben szabályozott hulladékszállítási közszolgáltatás kötelező igénybevételére.


Szilárd hulladékkezelés


Az ingatlantulajdonos feladatai


5.§ (1) Az ingatlantulajdonosnak az 1.§. (4) bekezdése szerinti kötelezettsége betartása érdekében az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást kötelessége igénybe venni, valamint

(2) a települési szilárd hulladékot az elszállításig az ingatlanán gyűjteni, tárolni,

(3) a hulladékot a Szolgáltatónak átadni,

(4) a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni,

(5) gondoskodik arról, hogy az ingatlanán keletkező hulladék mások életét, testi épségét, egészségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet, élővilágot ne szennyezze, károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

(6) az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartani.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles bejelenteni a Szolgáltatónak 15 napon belül, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A későbbi vagy elmulasztott bejelentés esetén a díjfizetés az igénybevételi kötelezettség létrejöttétől kezdődik.

(8) Az ingatlantulajdonos (1)-(7) bekezdésben foglalt kötelezettsége alól mentesül, ha

  1. az ingatlan beépítetlen ezért azon települési szilárd hulladék nem keletkezik,
  2. tartós távolléte (minimum 90 nap) esetén, melyet a Szolgáltatónak legalább 30 nappal a távollét megkezdése előtt bejelent a távolléti időtartam pontos megjelölésével és a távolléti időtartamban az ingatlant más nem használja.

(9) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásba bejegyzett székhelyéül, telephelyéül, vagy fióktelepéül szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladékától elkülönítetten gyűjteni és arra közszolgáltatást igénybe venni abban az esetben, ha a gazdálkodó szervezet ingatlanon keletkezett összes települési szilárd hulladékra nem a helyben szervezett kötelező közszolgáltatást veszi igénybe.

(10) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett tulajdonos a közszolgáltatásból nem vonhatja ki magát arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást a hulladék termelés hiányában nem, illetve csak részben veszi igénybe.

(11) A szilárd települési hulladékot felhalmozni nem szabad, a tulajdonos azt köteles gyűjtőedényzetben elhelyezni. A szeméttartó edény fedelét lecsukott állapotban kell tartani!

(12) A gyűjtőedényzet mellé kitett többlet hulladékmennyiséget cégemblémával ellátott gyűjtőzsákokban lehet elhelyezni. A gyűjtőzsák a Szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában szerezhető be. Ára tartalmazza a szolgáltatás összes költségét.

(13) Az ingatlanokon elhagyott hulladékkezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg, -ellenkező bizonyításig- az ingatlan tulajdonosát terheli. Ha fenti kötelezettséget önként sem a hulladék tulajdonosa, sem az ingatlan tulajdonosa nem teljesíti, jegyző az elhagyott hulladék kezelésére kötelezi őket.

(14) Gyűjtőedényzet közterületre csak a tulajdonos személyének azonosítására alkalmas jelzéssel (utca, házszám), az alábbiak szerint helyezhető ki:

  1. 80, 120 és 240 literes szabványos gyűtőedény közterületre csak a szállítás napján helyezhető ki, a tulajdonos ingatlana elé. Az ingatlantulajdonos gyűjtési napon a gyűtőedényzet közterületről történő eltávolításáról, annak kiürítése után haladéktalanul köteles gondoskodni.
  2. 240 literesnél nagyobb szabványos gyűjtőedényzetet (konténert) közterületre tartósan kihelyezni csak a közterület használatra vonatkozó szabályok alapján, kijelölt helyre lehet.
  3. Tilos közterületre nem szabványos, bűzös, hibás, fedél nélküli, piszkos edényt kihelyezni, illetve ott tartani.
  4. A gyűjtőedényzet tulajdonosa, illetve használója az általa kihelyezett gyűjtőedényzetet és környezetét köteles tisztán tartani. A közterületen lévő gyűjtőedényzetben turkálni, guberálni tilos!
  5. A szabványos gyűjtőedényzetben tilos a következőket elhelyezni: veszélyes hulladék, állati tetem, trágya, hó, jég, sár, építési törmelék, sitt, fertőző vagy robbanásveszélyes anyag, tűzveszélyes anyag, forró anyag, olyan hulladék, amely  veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét. Vagy begyűjtése során a gyűjtőedényzetben, gyűjtőkonténerben, illetve a gépkocsi műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő. És az ártalmatlanítása során veszélyezteti a környezetet.
  6. Szabványos gyűjtőedényt a szolgáltató, biztosít. Hulladékgyűjtésre tárolásra kizárólag a szolgáltató által biztosított szabványos, feliratozott és sorszámozott gyűjtőedényt szabad használni.

6.§ A közterületen szervezett rendezvény során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a szolgáltatóval kötött külön szerződés alapján.

7.§ (1) A magánszemély a heti rendszeres gyűjtéssel el nem szállítható esetileg keletkező hulladékát a Szelevény község határában működő térségi hulladék lerakóra az ott alkalmazott mindenkori lerakási díj megfizetésével beszállíthatja.

(2) Magánszemély építési törmelékét előzetes bejelentést követően nyitvatartási idő alatt a Cibakházi szeméttelepen rakhatja le lerakási díj fizetése nélkül a telepőr által meghatározott módon.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt hulladék elhelyezés esetén sem mentesül az ingatlan tulajdonos ezen rendelet 5.§. (1) és (4) bekezdésében foglaltak alól.


A szolgáltató feladatai


8.§ (1) A Szolgáltató a szilárd települési hulladék kezelésével kapcsolatos feladatokat teljes körűen, annak minden részfeladatára kiterjedően –e rendelet szabályainak figyelembe vételével- köteles ellátni.

(2) A Szolgáltatónak a települési szilárd hulladék gyűjtéséről, elszállításáról, úgy kell gondoskodnia, hogy annak során a köztisztaság munkaszüneti és ünnepnapokon is biztosított legyen. Az ünnepnapra vagy munkaszüneti napra eső gyűjtőjáratot az ünnepnapon vagy munkaszüneti napon, illetve az azt megelőző vagy követő napon köteles szolgáltató teljesíteni előzetes tájékoztatási kötelezettség mellett.

(3) A Szolgáltató az esetlegesen elmaradt gyűjtést 24 órán belül vagy az akadály elhárulását követően azonnal köteles elvégezni.

(4) A települési szilárd hulladék gyűjtését a Szolgáltató speciális zárt célgéppel, a szolgáltató nevével feliratozott, és sorszámozott szabványos gyűjtőedényzettel végzi. A szabványos gyűjtőedényzet mellé esetileg kitett többlet hulladék mennyiséget kizárólag cégemblémával ellátott gyűjtőzsákokban szállítja el.

(5) A szilárd hulladék elszállítását végző jármű személyzete csak a (4) bekezdés szerinti gyűjtőedényzetben, illetve cégjelzéses műanyag zsákban elhelyezett hulladékot köteles elszállítani. Amennyiben a gyűjtőedényzetben a 5.§. (13) bek. e.) pontjában felsorolt anyagot, vagy tárgyat helyeztek el, a kiürítést, az elszállítást végző jármű vezetője jogosult megtagadni. Az ürítés megtagadásáról és annak indokairól a Szolgáltató a tulajdonost értesíti.

(6) A Szolgáltató a gyűjtőedényzetek ürítése során keletkezett szennyeződés eltakarítását azonnal köteles elvégezni és a gyűjtőedényzetet az arra kijelölt helyre visszatenni.

(7) Évente legalább egy alkalommal a Szolgáltató a Nagyközségi Önkormányzat Településfejlesztési Bizottságával egyeztetett és előzetesen a Polgármesteri Hivatal által közhírelt időpontban lomtalanítási akciót szervez meg és bonyolít le, amelynek ellenértékét az önkormányzat fizeti meg.

(8) A települési szilárd hulladék elszállításának gyakorisága Cibakháza Nagyközség területén hetente egyszeri.



A közszolgáltató alvállalkozóinak a közszolgáltatás egészéhez viszonyított aránya



8/A.§ a) cégnév: Jumbo Log Kft.

székhely: 1149 Budapest, Róna u. 120-122.

alvállalkozói bevonás százalékos aránya: 22 %

  1. cégnév: RESTONE Kft.

székhely: 5000 Szolnok, Újszászi út 16.

alvállalkozói bevonás százalékos aránya: 24 %

  1. cégnév: ÖKO-PET Kft.

székhely: 1149 Budapest, Kupa vezér útja 3.

alvállalkozói bevonás százalékos aránya: 24 %

  1. cégnév: SUFFICIT FIX Kft.

székhely: 1149 Budapest, Kupa vezér útja 3.

alvállalkozói bevonás százalékos aránya: 20 %”



9.§ (1) A települési szilárd hulladék elhelyezése a Tiszazugi Regionális Hulladéklerakó és hulladékártalmatlanító helyen (Szelevény) történik.

(2) Az ártalmatlanító hely, illetve a hulladékudvar külön jogszabály szerinti üzemeltetése a Szolgáltató feladata.

(3) A beszállított hulladékról a szolgáltató nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a hulladék:

  1. mennyiségét
  2. minőségét (konyhai hulladék, csomagolóeszköz, zöld hulladék, lom)
  3. származási helyét

(4) A szolgáltatás színvonalának fenntartásához, a környezetvédelmi előírások betartásához, a kapacitások biztosításához szükséges bővítések, technológiai fejlesztések végrehajtása érdekében szükséges beruházások bonyolítása, a pályázatok kidolgozása a szolgáltató feladata.


Rugalmas lomtalanítás, zöldhulladék szállítás


9/A.§ (1) A Szolgáltató egyéni lomtalanítás keretében szállítja el a lakossági háztartásokban keletkező lomokat.

a) Bármely a kommunális hulladékgyűjtési napon lehetősége van az ingatlantulajdonosnak az egyéni lomtalanításra, évi egyszeri alkalommal.

b) A lomtalanítás során ingatlanonként (lakásonként) maximum 3 m³ mennyiségig azon nagydarabos hulladékok kerülnek begyűjtésre, amelyek a háztartásokban, az életvitelszerű használat mellett keletkező olyan lakossági hulladékok, amelyek mérete, ill. súlya miatt nem helyezhetők el a lakossági hulladékgyűjtő edényekben.

c) A rugalmas lomtalanítási igény egyénileg kérhető a háztartási hulladékszállítással azonos napra, melyet legalább egy héttel előbb kell jelezni.

d) A lomhulladék átadása közvetlenül történik a Szolgáltatónak, a lomhulladék közterületre nem helyezhető ki.

e) A zöld hulladékok átvétele szelevényi telephelyen (Tiszazugi Regionális Hulladékkezelő Telep, Szelevény, 065/8 hrsz.) történik maximum 1 m³ mennyiségig, előre meghatározott napokon.”


10.§ (1) A tulajdonos részére, szolgáltató szabványos sérülésmentes tiszta a szolgáltató nevével feliratozott és sorszámozott gyűjtőedényzetet ad át használatra.

(2) A használatra átadott gyűjtőedényzet tulajdonjoga a Szolgáltatót illeti meg.

(3) A Szolgáltató a használatra átadott gyűjtőedényzetet mint a szolgáltatás részét biztosítja.

(4) A használatra átadott tartály karbantartását, javítását, felújítását és cseréjét a Szolgáltató végzi. Amennyiben a gyűjtőedényzet meghibásodása bizonyítottan a gondatlan ürítés során történt, javításának, kicserélésének költségei a Szolgáltatót terheli.

(5) A 240 literesnél nagyobb szemétgyűjtő edényzet mosását, fertőtlenítését évente egy alkalommal a használó vagy a használó eseti megrendelésére a szolgáltató biztosítja.


11.§ (1) A Szolgáltató a szilárd hulladékkezelést csak az alábbi esetekben szüneteltetheti:

  1. az ingatlan beépítetlen és települési szilárd hulladék nem keletkezik;
  2. a tulajdonos tartósan (minimum 90 napig) távol van, amit a szolgáltatónak legalább 30 nappal a távollét kezdete előtt –távollét időtartamának pontos megjelölésével- előre jelez, és ha az ingatlant más sem használja. (5.§.(8) bek., a.) b) pont!)



A szilárd hulladék kezelésére irányuló közszolgáltatás díja és a díjfizetés rendje


12.§ 


13.§ Mentesül a tulajdonos a szolgáltatás díjának megfizetése alól a 11. §.-ban található feltételek fennállása esetén.


14.§ A közszolgáltatás díjához, amennyiben a szolgáltatás igénybevevőjének szociális helyzete indokolja – kérelemre- külön helyi rendelet szerint lakásfenntartási támogatás állapítható meg.



A folyékony hulladékkezelés



15.§ (1) Az Önkormányzat a folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos feladatokat, mint közszolgáltatási feladat ellátásának jogát átadja a Nagyközségi Önkormányzat Műszaki Ellátó Szervezetének (5462 Cibakháza, Szabadság tér 5. továbbiakban: szolgáltató) azzal a kikötéssel, hogy a szolgáltató a folyékony hulladék gyűjtésére pályázatot ír ki és az általa kiválasztott vállalkozókkal szerződést köt.

(2) A folyékony hulladékkezelést a szolgáltató, illetve a gyűjtést végző vállalkozó eseti megrendelés alapján, a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott díj ellenében végzi el.

(3) Az 1. §. (11) bekezdés szerinti ellátási területen csak azok a vállalkozók végezhetik a folyékony települési hulladék gyűjtését, akik a szolgáltatóval szerződést kötöttek.



A szolgáltató feladatai



16.§ (1) A szolgáltató a folyékony hulladékkezelést teljes körűen látja el.

(2) Megrendeléstől számított 48 órán belül köteles a folyékony hulladékot elszállítani.

(3) A folyékony települési hulladék szállítása csak e célra engedélyezett zárt gyűjtőtartályban (szippantós autó) történhet a közutak szennyezése nélkül.

(4) A gyűjtést, szállítást végző járművön fel kell tüntetni az üzemeltető nevét, címét.

(5) Tilos a folyékony települési hulladékoknak a közterületen vízfolyásokba, árokba, termőföldeken, szennyvíz és csapadékcsatornák aknáiba, vagy bármely olyan területen történő leürítése, amelyhez az érintett hatóságok nem adtak hozzájárulást.

(6) Tilos a települési folyékony hulladék járdára, úttestre, közterületre való kivezetése.


17.§ (1) Folyékony települési hulladékot elhelyezni Cibakháza közigazgatási területén az e célra kijelölt és kialakított:

  1. Cibakháza szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgyában, vagy külön engedély alapján
  2. Mező- és erdőgazdasági hasznosító, illetve elhelyező telepen szabad.

(2) A szolgáltató a beszállított hulladék adatairól nyilvántartást köteles vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a hulladék:

  1. mennyiségét,
  2. minőségét (lakossági, egyéb kommunális),
  3. eredetét (településrész, utca, intézmény, üzem megnevezése, címe).

(3) Ipari tevékenységből származó kommunális vagy előkezelt ipari szennyvíz beszállítását csak a szolgáltató vagy annak szerződött partnere végezheti.

(4) Az (1) bekezdés b.) pontjában foglalt területre a szolgáltatást végzők a földterület tulajdonosával (kezelőjével, használójával) kötött írásos megállapodás alapján helyezhetik el a települési folyékony hulladékot.



A tulajdonos feladatai és kötelességei



18.§ (1) A közműcsatorna hálózatba be nem kötött, beépített ingatlanok tulajdonosai részére a közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(2) A lakossági települési folyékony hulladék elszállítását a tulajdonosnak kell a szolgáltatónál, vagy a gyűjtést végző vállalkozónál megrendelni, a közületek csak a szolgáltatónál rendelhetik meg az elszállást.

(3) A megrendelő köteles biztosítva a tároló hozzáférhetőségének lehetőségét és a szippantás végrehajtásának egyéb feltételeit.

(4) A szolgáltatást igénybevevő a 2. sz. melléklet szerinti díjat a szolgáltató, vagy a begyűjtő vállalkozó által meghatározott módon fizeti meg.


Szabálysértési rendelkezések


19. §.



Záró rendelkezések



20.§ E rendelet 2002. január 01. napján lép hatályba, és kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.