Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2008.(IX.12.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2008. 10. 01

A helyi önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban Ötv.) 16. §. /1/ bekezdésében, továbbá a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX tv. 1. § /1/ bekezdésben foglalt felhatalmazással élve, és törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezése céljából Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§.

A rendelet célja:

(1) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedés biztonsági szempontokra;

(2) megállapítja a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

(3) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást;


2.§. (1) A rendelet hatálya kiterjed a Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén belül az ingatlan nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér, közpark) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek, közhasználatára átadott részére.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó, vagy ideiglenes jelleggel a nagyközség területén tartózkodnak és tevékenykednek.


3.§. A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartás szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.



Közterület használat engedélyezése, a közterület igénybevétele


4.§ (1)  A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához hatósági engedély (a továbbiakban: közterület használati engedély) vagy képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges.

(2)  közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a. a közterületre 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakat-szekrény, üzlet védőtetője, hirdető berendezés cég, és címtábla, reklámfelirat elhelyezésére;

b. mozgó elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére;

c. a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére;

d. szobor , emlékmű, köztéri műalkotás vagy jelkép és köztárgyak elhelyezésére;

e. önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére;

f. építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, elhelyezésére;

g. alkalmi és mozgóárusításra;

h. kiállítás, alkalmi vásár céljára;

i. vendéglátó ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

j. üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására;

k. teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, tárolására vonatkozóan;


5.§. (1)  A közterület állandó jellegű használatához, képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges az alábbiak szerint:

a. az üzlethelyiségek és egyéb árusító épületek elhelyezéséhez;

b. az üzemanyagtöltő állomás és a hozzá kapcsolódó tároló helyek elhelyezéséhez;

c. az ipari és raktárépületek elhelyezéséhez;

d. egyéb termelési célú területhasználathoz;

(2)  A közterület állandó jellegű használatát építmény létesítése céljára a funkció megkötésével hagyja jóvá a képviselő-testület.

(3)  A közterület állandó jellegű használatához az építési engedélyhez kötött építmények elhelyezéséhez az igénybevevő, illetve az építtető félnek területbérleti szerződést kell kötni. A bérleti szerződés érvényességi feltételeként ki kell kötni, hogy a bérlő meghatározott időn belül az építési engedélyt köteles megszerezni. A bérleti szerződés, amelyet a polgármester ír alá, határozatlan ideig érvényes.


6. §. Nem kell közterület használati engedély:

a. a közút, járda, térburkolat építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda, térburkolat területének elfoglalásához;

b. az úttartozékok és közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez;

c. a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve a lerakásához feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza;


7. §. Nem adható közterület használati engedély:

a. műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területen;

b. tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására;

c. az eseti rendezvények és kitelepülések kivételével szeszesital árusításra;

d. szexuális áruk forgalmazására;

e. cirkusz és mutatványos tevékenység céljára;

f. teher- és áruszállításra szolgáló gépjárműre, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket;

g. a lakosság nyugalmát vagy közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére;

h. tüzelő, salak, építési törmelék és takarmány közterületen történő tárolásához.


8. §. (1)  A 6.-7. §-ban meghatározottakon kívül minden egyéb közterület használat engedélyköteles, és az engedély kiadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A kérelmet a polgármesterhez, a rendelet 1. sz. melléklete szerint kell benyújtani.

(2)  Az engedély:

a. ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig;

b. a megállapított feltétel bekövetkeztéig;

c. visszavonásig adható meg.

(3)  Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


9. §. (1) A közút nem közlekedés céljából történő igénybevételével járó közterület használat engedélyezéséhez, valamint az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezéséhez, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közlekedési Felügyelet előzetes hozzájárulását be kel szerezni.

(2) Közterület használati engedélyt élelmiszer utcai árusítására csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(3) Az engedélyes köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a polgármester köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója, a jogszabály által előírtakat betartja-e.

(4)Tilos hirdetést, plakátot, reklámcédulát épületre, e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre, úttartozékra elhelyezni.


A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja


10. §. (1) Az engedélyes, a bérlő a közterület használati díjat (bérleti díjat) köteles fizetni. A díj mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza. A fizetendő díjat (bérleti díjat) és megfizetésének határidejét, módját határozatban, illetve szerződésben kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet előírásai szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím-, és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén, annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) A díj befizetésének tényét a polgármesteri hivatalnál a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 8 napon belül, de legkésőbb a közterület igénybevételét megelőző munkanapig igazolni kell. A ki nem egyenlített közterület használati díjakkal kapcsolatos behajtási eljárást a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL törvény (KET) rendelkezései szerint kell lefolytatni.


Mentesség a közterület használati díj fizetése alól


11. §. A polgármester a következő esetekben a közterület használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

a. amennyiben azt az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja;

b. az építési munkával kapcsolatos állvány, törmelék, építőanyag, és egyéb építési eszközök tárolására, az építkezés mértékétől függően, legfeljebb 6 hónapig, ezt követően ezen önkormányzati rendelet 2.) számú melléklete 8.) pontjának megfelelő díjat kell megfizetni.

c. jótékony és közcélú rendezvényhez;

d. a választásokkal kapcsolatos hirdetések elhelyezésére történő igénybevétel esetén;


Ellenőrzés


12. §. A közterület használat szabályszerűségének hatósági ellenőrzését a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. CXL törvény (továbbiakban: KET.) szabályai szerint kell végrehajtani.


13. §. A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy engedélytől eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.


Az engedély visszavonása


14. § Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényt az esedékesség időpontját követő 8 napon belül, de legkésőbb a közterület igénybevételét megelőző munkanapig nem tudja bizonyítani. Ezekre a jogkövetelményekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.



Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása


15. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a. a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt;

b. baleset folytán megsérült és elhagyott jármű;

c. műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült jármű;

(2)  Közterületen üzemképtelen jármű közterület használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos, (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 3 napon belül eltávolítani.


16. § (1) Üzemképtelen jármű közterület használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület használati engedély a közúti közlekedés szabályairól szóló – többször módosított – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendeletben meghatározottakon túl, legfeljebb 15 napra adható.


Vegyes rendelkezések


17. § (1) Tilalomba ütköző reklám (hirdetés) észlelése esetén a jegyző az azt elhelyező szervet, illetve személyt – határidő kitűzésével – felszólítja a közzététel megszüntetésére. Ha az azt elhelyező szerv, illetve személy nem intézkedett, a tilalomba ütköző reklám (hirdetés) további közzétételét határozattal megtiltja és a szükséges intézkedéseket megteszi.

(2) Az engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő közterület-használat tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak minősül.”


Záró rendelkezések


18. §. (1)   Ezen önkormányzati rendelet 2008. október 1. napjával lép hatályba, és hatálybalépésével egyidejűleg a közterületek használatáról szóló 29/2002. (XII.20.) ÖK rendelete hatályát veszti.

(2)   Ezen önkormányzati rendelet végrehajtásával kapcsolatos feladatokat külön döntés szerint és várhatóan 2009. január 1. napjától Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Közterület-felügyelő alkalmazásával, illetve Közterület felügyeleti rendszer bevezetésével látja el.

(3)   Ezen önkormányzati rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Mellékletek