Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011.(IX.29.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2023. 03. 23

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011.(IX.29.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról

2023.03.23.

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdésében, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló, – többször módosított – 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §1 (1) A rendelet hatálya kiterjed Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat közigazgatási területén élő, bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási címmel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(2) bekezdés, illetve (3) bekezdés a) pontja szerinti személyekre.

(2) A rendelet hatálya az Szt. (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

A személyes gondoskodás formái

2 §2 (1) Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás körébe tartozó szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások, valamint gyermekjóléti alapellátások formái

(2) Nagyközségi Szociális Gondozási Központ keretében:

a) alapszolgáltatások: étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás.

b) szakosított ellátás: ápolást, gondozást nyújtó intézmény – Idősek Otthona.

(3) A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatás keretében: családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás, tanyagondnoki szolgáltatás.

(4) Gyermekek napközbeni ellátása: a bölcsődei ellátás.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének módja

3. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételére irányuló kérelmet, amennyiben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) előírja, a 2. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott intézmény vezetőjénél/telephelyvezetőjénél, mint döntésre jogosult személynél kell benyújtani.

(2) A szakosított ellátás igénybevétele esetén az (1) bekezdésben meghatározott kérelmen kívül csatolni kell:

a)3 a térítési díj kiegészítése vagy átvállalása esetén a kötelezettséget önként vállaló erre irányuló nyilatkozatát (Nagyközségi Szociális Gondozási Központ tekintetében),

b) az ellátott tartását tartási vagy öröklési szerződésben történő vállalás esetén a szerződés másolatát,

c) a bíróság által elrendelt tartásra kötelezés esetén az ellátott tartását elrendelő bírósági döntés másolatát.

(3) A mindenkori intézményi térítési díj összegét az Önkormányzat minden évben külön rendeletben határozza meg.

(4) A személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díjat csökkenteni, illetve elengedni nem lehet.

(5) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének módjára, az intézményi jogviszony keletkezésére, megszűnésére és megszüntetésére, továbbá az ellátottal kötendő megállapodásra vonatkozó részletes szabályokat, valamint e rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében a Szt. és a végrehajtására kiadott a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.)SzCsM rendelet, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet, a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

Jogosultak érdek-képviseleti fóruma

4. §4 A Nagyközségi Szociális Gondozási Központban Érdek-képviseleti Fórum (a továbbiakban: Fórum) működik. A Fórum a tartós bentlakásos intézménnyel intézményi jogviszonyban állók jogaiknak, érdekeiknek érvényesülését elősegíteni hivatott szerv, mely az Idősek Otthona Házirendjében meghatározott feltételek és eljárás szerint működik.

Szociálpolitikai Kerekasztal

5. §5 (1) Az önkormányzat Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal évenként legalább egy alkalommal ülést tart.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

a) Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere,

b) a települési önkormányzat Pénzügyi, Szociális és Településüzemeltetési Bizottság elnöke,

c) a Nagyközségi Szociális Gondozási Központ vezetője,

d) A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatás családgondozója,

e) helyi nyugdíjas-klubok vezetői,

f) a mozgáskorlátozottak helyi szervezetének vezetője,

g) Nagyközségi Önkormányzati Bölcsőde vezetője.

(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal elnöke Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Polgármestere

Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások

6. § (1) Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások formái:

a) gyermekjóléti szolgáltatások,

b) gyermekek napközbeni ellátása

ba) bölcsődében,

bb)6

bc)7

(2) A 6. §. (1) a) pontja szerinti szolgáltatások célját és célirányos, részletes feladatait a Gyvt. 39. §. és 40. §.-ai tartalmazzák.

(3)8 A 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti szolgáltatások működtetését és az ezzel kapcsolatos feladatokat az önkormányzat által alapított és működtetett Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatás látja el.

(4) Az e rendeletben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások igénybevételével kapcsolatos szabályokat, valamint az ellátásért fizetendő térítési díjakat külön rendelet tartalmazza.

(5) E rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében a Gyvt. és a végrehajtására kiadott a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló többször módosított 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az érdek-képviseleti fórum

7. § A Nagyközségi Önkormányzati Bölcsődében érdek-képviseleti fórum (továbbiakban: fórum) működik. A fórum a bölcsődei ellátásban részesülők érdekeinek védelmét szolgálja, amely az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában és Házirendjében meghatározott feltételek és eljárás szerint működik.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ezen rendelet a 2011. október 1. napján lép hatályba és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Ezen rendelet hatályba léptetésével egyidejűleg a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló és a 6/2010.(IV.22.) ÖK rendelete hatályát veszti.

(3) Ezen önkormányzati rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 1. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2 § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontját a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.

7

A 6. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontját a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.

8

A 6. § (3) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.