Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2012.(VI.21.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról és környezetvédelemről

Hatályos: 2013. 06. 22- 2022. 09. 14

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2012.(VI.21.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról és környezetvédelemről

2013.06.22.

Cibakháza Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) c/ pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § . A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják a község köztisztaságával és környezetvédelmével összefüggő feladatok eredményes végrehajtását, köztisztasági szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.

2. § . (1) E rendelet hatálya kiterjed Cibakháza Nagyközség közigazgatási területére és azon belül minden magán és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetre, valamennyi ingatlanra, ingatlantulajdonosra, használóra és köztisztasági közszolgáltatásra.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya arra a hulladékra, ami nem minősül települési szilárd és folyékony hulladéknak (pld. veszélyes hulladék).

3. § . A község köztisztaságának megőrzésében mindenki köteles közreműködni és a települési környezet (különösen: közterület) szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől vagy magatartásról tartózkodni.

4. § . (1) A képviselőtestület a község területén a települési szilárd hulladék összegyűjtését, elszállítását és ártalomment elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.

A közterületek és ingatlanok tisztántartása

5. § . A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt saját szervezetével, gondoskodik.

Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának, haszonélvezőjének, másnak a használatában lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használati joggal rendelkező bérlőnek kell gondoskodnia.

6. § . (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója, haszonélvezője, használati joggal rendelkező bérlő köteles gondoskodni:

a./ Az ingatlan előtti járda, (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő terület) továbbá a járda és az út között kiépített, vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét és gyommentesítéséről, a hó eltakarításról és a síkosság mentesítésről.
A járdák klorid tartalmú szerrel való szórása TILOS!
b./ A járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz le-és elfolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.
c./ A telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről.
d./ A telekingatlanról, a közterületre ültetett növényekről a járdára és az úttest föl nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.
(2) A járműbehajtók és átereszeik karban-és tisztántartásáról minden esetben a 6. § (1) bekezdésében felsoroltak kötelesek gondoskodni.
(3) Az ingatlanok előtti járdaszakaszt hetente legalább egy alkalommal, valamint az időjárásnak megfelelően szükség szerint a 6. § (1) bekezdésében felsoroltak kötelesek letakarítani.
(4) A saroktelek tulajdonosai, valamint a 6. § (1) bekezdésében felsoroltak a telek melletti járda szakaszokat és vízelvezető árkokat is köteles tisztán- és karbantartani.
(5) A közterületre szennyvizet kivezetni, kiönteni TILOS!
(6) Intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek előtti járdaszakasz tisztántartás, a hó- és síkosság mentesítése mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.
(7) A gondozatlan járdaszakasz, vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlantulajdonos, valamint a 6. § (1) bekezdésében felsoroltak költségére elvégeztetheti.

7. § . (1) Az építési és bontási, valamint a felújítási munkálatok helyét - szükség esetén – a környező közterülettől el kell zárni. Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, vagy hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.

(2) Közterületen építési, bontási és egyéb anyagot csak közterület-foglalási engedéllyel szabad tárolni és elhelyezni.

8. § . (1) Mindennemű szállítmány fel- vagy lerakásánál, valamint szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. Szennyeződés esetén a szállító köteles azt nyomban megtisztítani.

(2) Közterület igénybevétele esetén a fákat, bokrokat, valamint a közterületi létesítményeket védőburkolattal kell körülvenni.

9. § . (1) Közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyak megrongálása, illetőleg beszennyezése tilos!

(2) Lakótelkekről kifolyó csapadékvíz árokrendszerbe vezetéséről a tulajdonosoknak valamint a 6. § (1) bekezdésében felsoroltaknak kell gondoskodni.

(3) Eldugulás vagy rongálás okozására alkalmas anyagot a vízelvezető árokba, öntöző csatornába elhelyezni tilos!

10. § . (1) Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított hulladékgyűjtőkbe szabad elhelyezni.

(2) A hulladékgyűjtők kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata a (3) bekezdés kivételével.

(3) Az üzletek, vendéglátóegységek, elárusítóhelyek előtt hulladékgyűjtők elhelyezése és tisztántartása az üzemeltető feladata.

11. § . (1) A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, valamint a 6. § (1) bekezdésében felsoroltak kötelesek ingatlanukat rendben tartani, gyomtól, gaztól (különös tekintettel a parlagfűre); szeméttől megtisztítani.

(2) A kereskedelmi, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények üzemeltetői kötelesek: - a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla, nyílászárók, stb.) jó karbantartásáról gondoskodni, - a kirakatot tisztántartani, és a kirakatokat az üzlet profiljának, jellegének megfelelően áru bemutatásra használni.

Zöldterületek fenntartása és kezelése

12. § . (1) A közterületen lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat - (2) bekezdés kivételével - az ingatlantulajdonosok valamint a 6. § (1) bekezdésében felsoroltak maguk kötelesek elvégezni.

(2) A község területén lévő közparkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.

13. § . (1) A közigazgatási területen ültetett fák, díszcserjék, dísznövények és egyéb növények rongálása, leszakítása tilos! A kiültetett sövények nyírt magassága maximum 1 méter, szélessége maximum 0,60 méter lehet.

(2) A fák gallyazása, csonkítása és kivágása csak a jegyző engedélyével végezhető.

(3) A közterületre ültetett fák, díszcserjék, dísznövények és egyéb növények a közlekedés biztonságát nem zavarhatják. Amennyiben a közlekedés biztonságát mégis zavarják azt a azon ningatlan tulajdonosa, mely előtt a növény található köteles visszavágni oly módon, hogy az érintett útszakasz belátható legyen.

14. § . A közterület vegyszeres gyomirtás tilos!

15. § . (1) Tilos közparkok területére, gondozott közterületre gépkocsival behajtani és parkolni!

(2) A közhasználatú, valamint az egyéb zöldterületen a hasznos állatok, a védett madarak bármely eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése és irtása tilos!

(3) A közhasználatú és egyéb zöldterületen elhelyezett közkifolyónál, díszkútnál, ivókútnál szennyező tevékenység folytatása tilos!

A zajvédelem szabályai

16. § (1) A közterületre irányuló hangszórás bármilyen hangosító berendezéssel csak a jegyző előzetes engedélyével történhet.

(2) Zenés szórakozóhelyek környezetében a megengedett hangnyomás szint nappal 50 dB, éjszaka 40 dB

17. § (1) A rendelet hatályba lépése után, új és meglévő létesítmény esetén hangosító berendezést működtetni csak az építési engedélyben, szakhatósági engedélyben rögzített hatósági előírások betartásával lehet.

18. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó létesítményekben folytatott tevékenységből eredő zajszint megállapításánál, illetve a létesítményekben használt hangosító berendezés működésekor a lakó vagy intézményépület homlokzata előtt a szabadban 2 m távolságban, illetve az épületek közötti emberi tartózkodásra, pihenésre szolgáló területeken, illetve a terület közepén a mért zajterhelési értéket kell figyelembe venni.

(2) [1] A zeneszolgáltatást, valamint hang-, és fénytechnikai berendezések üzemeltetését – legfeljebb 03.00 óráig – engedélyezheti a jegyző annak a vendéglátást folytató üzletnek,

a) amely ellen panaszt nem tettek, illetve panasz esetén megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt alapos és

b) amelynek az üzemeltetője vállalja, hogy zeneszolgáltatást követően legkésőbb 06.00 óráig a vendéglátó üzlet 100 m-es környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és eltávolításáról gondoskodik.

(3) [2] A jegyző az üzemeltető kérelmére az alkalmi rendezvény idejére a zeneszolgáltatást havi egy alkalommal engedélyezheti.

(4) [3] Amennyiben az üzemeltető a 18. § (2) bekezdésében foglaltaknak nem felel meg, vagy nem tesz eleget, akkor kérelmét határozattal kell elutasítani.

Egyéb zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos szabályok

19. § A község belterületén TILOS:

- akár emberi hanggal, akár hangszerrel vagy más technikai, vagy egyéb eszközzel a nyugalmat és csendet sértő zaj okozása,
- erős zajjal járó ipari tevékenység,
- zajt keltő munkák (fűnyíró gép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése 22.00 és 06.00 óra között.

A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

20. § . A közterületeken, továbbá az építési és felvonulási területeken - amennyiben azok a közösség számára megnyitottak - a jelen önkormányzati rendelet betartásának ellenőrzéséről a jegyző a Polgármesteri Hivatal útján gondoskodik.

Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokra vonatkozó rendelkezések

21. § (1) Aki az e rendeletben 6.§ (1-6) bekezdésében; a 8. § /1/ bekezdésében, a 9.§ (1,3) bekezdésében, 11.§-ában, 12.§ (1) bekezdésében, 3 - 14 - 15. §-ában, 16.§-ban, 18.§ (2)-(3) bekezdésében, 19.§-ban meghatározott magatartási szabályokat, Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

Záró rendelkezések

22. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Módosító rendelkezések

23. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 7/2006.(VII. 10.) ÖK rendelete.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2012. (VI.20) számú rendelete egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló rendeletének melléklete az alábbival egészül ki:

7) 19/2012.(VI.20.) a köztisztaságról és környezetvédelemről szóló önkormányzati rendelet 21. §.”

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Cibakháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 16/2012.(IV.26.) rendeletének 9. §(1) bekezdésének c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Az ingatlan tisztántartásáról Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztaságról és a környezetvédelemről szóló 19/2012. (VI.20.) rendeletének 6. §-ában foglaltaknak megfelelően gondoskodik.”