Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014.(X.22.) önkormányzati rendelete

A települési képviselők, a bizottsági elnökök, a bizottsági tagok tiszteletdíjáról és természeti juttatásairól

Hatályos: 2014. 10. 22- 2017. 01. 31

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, figyelemmel a hatályba a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § és a 43. § (3)-nek előírásaira az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

A rendelet hatálya


1.§.(1) A rendelet hatálya kiterjed Cibakház Nagyközség Önkormányzatának képviselőire, bizottságok elnökeire, bizottságok képviselő és nem képviselő tagjaira.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre, alpolgármesterre, akiknek járandóságairól a képviselő-testület külön rendelkezik.


II. fejezet

Tiszteletdíj



2.§ (1) A képviselők, a bizottságok elnökei, tagjai tiszteletdíjra jogosultak.

(2) A települési képviselő munkájáért havi bruttó 46500.-Ft tiszteletdíjra (alapdíjra) jogosult.

(3) Amennyiben a képviselő bizottságnak is tagja – több bizottsági tagság esetén is - tiszteletdíja az alapdíjon felül az alapdíj 15 %-ával növekszik.

(4) Nem képviselő bizottsági tag tiszteletdíja – több bizottsági tagság esetén is - az alapdíj 45 %-a.

(5) A bizottság elnökének a tiszteletdíja az alapdíjon felül – több tisztség, illetve bizottsági tagság esetén is – az alapdíj 30 %-ával növekszik.


III. fejezet

A tiszteletdíj mérséklése, és megvonása


3.§ (1) A 2. §. szerinti tiszteletdíjak kifizetése a képviselő-testületi, illetve bizottsági üléseken történő részvételhez kötött.

(2) Az ülésről való távolmaradást igazoltnak kell tekinteni, ha az ülés előtt – lehetőség szerint az ülést megelőző legalább 24 órával - távolmaradás okáról és alapos indokáról a képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag ad az alábbiak szerint:

  1. Képviselő-testületi ülésről való távolmaradás esetén a képviselő-testület tagja a polgármestert, a polgármester akadályoztatása esetén az alpolgármestert;
  2. Bizottsági ülésről való távolmaradás esetén a bizottság elnöke a polgármestert, a polgármester akadályoztatása esetén az alpolgármestert;
  3. Bizottsági ülésről való távolmaradás esetén a bizottság tagja (képviselő, és nem képviselő tag egyaránt) a bizottság elnökét, illetve annak akadályoztatása esetén a polgármestert, vagy alpolgármestert.

(3) A betegség miatti távollét utólagos igazolása igazolt távollétnek minősül.

(4) Igazolatlan távollét esetén a tiszteletdíjat arányosan csökkenteni kell az alábbiak szerint:

a)Képviselő-testületi ülésről való távolmaradás esetén a polgármester igazolásának megfelelően;

b)Bizottsági ülésről való távolmaradás esetén és a bizottság elnökének tiszteletdíját érintően a polgármester igazolásának megfelelően;

c)Bizottsági ülésről való távolmaradás esetén és a bizottság tagja tiszteletdíját érintően a bizottsági elnök igazolásának megfelelően.

(5) A 3. §. (3) bekezdés a.); b.) és c.) pont szerinti igazolásokat, amely igazolásokban a képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok részére kifizethető tiszteletdíj százalékos mértéke is meghatározott az igazolás kiadására jogosultak tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kötelesek leadni a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi – Gazdasági Irodája vezetőjének.


IV. fejezet

Egyéb juttatások


4.§ Az önkormányzat képviselő-testületének minden tagja, továbbá a bizottságok nem képviselő tagjai a helyi lap (Cibaki Hírek) tiszteletpéldányára jogosultak.


V. fejezet

Vegyes rendelkezések


5.§ (1) A járandóságot havonként a hivatal számolja el és gondoskodik a kifizetésekről a jogosult által kért módon, továbbá a kifizetésekről igazoló szelvény kerül átadásra a kifizetéssel egyidőben.

(2) A járandóság elszámolását és kifizetését a Pénzügyi Bizottság félévenként ellenőrzi.



VI. fejezet

Záró rendelkezések


6.§ (1) Ez az önkormányzati rendelet az elfogadását követő napon lép hatályba ezzel egyidejűleg a települési képviselők, a bizottsági elnökök, a bizottsági tagok, a tanácsnok tiszteletdíjáról és természeti juttatásairól szóló 1/2004.(II.1) ÖK rendelet hatályát veszti.