Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelete

az építményadóról szóló 11/2010. (XII. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 04. 01- 2018. 04. 01

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában, továbbá a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. § (1) Az építményadóról szóló 11/2010.(XII.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban R. 1. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„1. § Az építményadó területi hatálya kiterjed Cibakháza Nagyközség illetékességi területére az alábbiak szerint:


  1. övezet:

Földvári út, Kispuszta, Kistanya, Kishegy, Bátorszőlő, Öregszőlő I. út 57-114. házszámig, Öregszőlő II. út 26-47. házszámig, Öregszőlő III. út 44. számtól végig, Újszőlő 21. számtól végig, Újszőlő II. út, Meder, Sulymos, Kenderföld, Bánomszőlő II. út jobb oldala (a község külterülete felöl eső rész), Bánomszőlő III-IV-V. út


  1. övezet:

Cibakháza Nagyközség teljes belterülete, Sárszög, Gátőrház, Dévér utca, Keszeg utca, Süllő utca, Dora település rész”


(2) Az R. 1. § (2)-(3) bekezdése hatályát veszti.


  1. § Az R. 2. § (1)-(2) bekezdése hatályát veszti.


  1. § Az R. 3. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„3. § Az építményadó mértéke:

  1. lakás céljára szolgáló építmények esetén 200,- Ft/m2/év, (legfeljebb a magánszemélyek kommunális adójának összegéig),
  2. üzemek, kereskedelmi egységek esetén 800,- Ft/m2/év,
  3. egyéb nem lakás céljára szolgáló építmények esetén

ca) I. övezetben 500,- Ft/m2/év,

cb) II. övezetben 800,- Ft/m2/év

  1. reklámhordozók esetében 0,- Ft/m2/év”


  1. § Az R. 4. § (1) bekezdése hatályát veszti.


  1. § Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„5. § Az építményadó megállapításához szükséges adatokat az adóalany bevallás/adatbejelentés benyújtásával jelenti be az adott év január elsejei állapotnak megfelelően. A bevallás/adatbejelentés benyújtásának határideje január 15. A bejelentési kötelezettség részletes szabályait a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály rendelkezései tartalmazzák."


  1. § Az R. 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„6. § Az építményadót a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály rendelkezései szerint kell megfizetni Cibakháza Nagyközség Önkormányzata építményadó számlájára.”


  1. § (1) Az R. 7. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az adókötelezettség (bejelentési és bevallási kötelezettség) késedelmes teljesítése vagy elmulasztása esetén az önkormányzati adóhatóság a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló törvény szerinti jogkövetkezményeket alkalmazza.”


(2) Az R. 7. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Az adó késedelmes megfizetése esetén a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabály előírása szerint késedelmi pótlék felszámítására kerül sor.”


  1. § (1) Az R. 8. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Adómérséklés adóelengedés


a) Az önkormányzat jegyzője az építmény adót kérelemre legfeljebb 20 %-kal mérsékelheti, ha az adó megfizetése az adózó és a vele egy háztartásban élők meg­élhetését súlyosan veszélyezteti és az adózó háztartásában az egy főre eső jövedelem a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj minimum 150 %-át nem haladja meg.

b) Az önkormányzat jegyzője az építményadót kérelemre elengedheti, ha az adózó háztartásában az egy főre eső jövedelem a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj minimum 100 %-át nem haladja meg.


(2) Az R. 8. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A fizetéskönnyítési kérelmeket a mindenkor hatályos adózás rendjéről szóló jogszabályban meghatározott előírások szerint – környezettanulmány alapján – a jegyző bírálja el.”


(3) Az R. kiegészül egy új, (3) bekezdéssel:


„(3) Mentesül az építményadóval kapcsolatos adókötelezettségek teljesítése alól a település belterületén található lakás, nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa/vagyoni értékű jog jogosultja.


  1. § Ezen önkormányzati rendelet 2018. április 1-jén lép hatályba.