Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020.(VIII.20.) önkormányzati rendelete

a helyi a közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 16

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020.(VIII.20.) önkormányzati rendelete

a helyi a közművelődésről

2022.02.16.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §1

2. § A rendelet hatálya kiterjed Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre, gazdasági társaságokra, közművelődési feladatot is ellátó szervezetekre, az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezetekre, magánszemélyekre, közvetett támogatások esetén Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén közművelődési tevékenységet végző természetes személyekre, szervezetekre, azok fenntartóira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevők körére.

3. § (1)2 Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során biztosítja a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés a) - b) és e) pontjában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról az alábbi formákban és módon gondoskodik:

a) az intézmény fenntartójaként működteti a közművelődési alapszolgáltatásokat ellátó Cibakháza Nagyközségi Művelődési Házat (5462 Cibakháza, Czibak Imre tér 43.).

b) az intézmény fenntartójaként működteti Cibakháza Nagyközségi Könyvtárat (5462 Cibakháza, Petőfi utca 14.).

c) a Kultv. 79. §-a alapján közművelődési megállapodást köthet.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását saját költségvetésből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások. Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeleteiben határozza meg.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében benyújtott pályázatok önrészének részbeni vagy teljes átvállalásával is segítheti a közművelődési tevékenységek ellátását, valamint törekszik a részére nyitva álló pályázati lehetőségek kihasználására.

(5) A közművelődési tevékenységet folytató szervezeteket az Önkormányzat – az erre a célra rendelkezésre álló költségvetési előirányzatból – támogathatja. A támogatást pályázat útján lehet elnyerni.

4. § (1) Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat közművelődési feladatok ellátása során

a) Biztosítja az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, tanulási, felnőtt oktatási lehetőségekhez szükséges tárgyi, személyi feltételeket.

b) Részt vesz a település környezeti, szellemi, művészeti értékek, dokumentumok gyűjtésében.

c) Biztosítja a nemzeti, és a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetését, kiállításokat, rendezvényeket szervez, és közreműködik a helyi szellemi, művészeti értékek, dokumentumok gyűjtésében.

d) Támogatja az ismeretszerző, az amatőr alkotó és művelődő közösségek tevékenységét. Amatőr művészeti csoportok működéséhez helyet biztosít, alkotásaiból kiállításokat, bemutatókat szervez, elősegíti helyi, országos és külföldi bemutatkozásukat, nemzeti és nemzetközi versenyeken történő részvételüket, Ismeretszerző előadásokat, tanfolyamokat szervez különösen az életmód, egészség megőrzés és egyéb területeken. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez biztosítja a tárgyi, személyi feltételeket.

5. § Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési feladatokat ellátó intézmények a szolgáltatásaikat igénybe vevőknek kedvezményeket nyújthatnak az alábbiak szerint:

a) diákoknak,

b) nyugdíjasoknak,

c) családosoknak, nagycsaládosoknak.

6. § (1) A közművelődéssel kapcsolatos jogszabályokban és az e rendeletben meghatározott feladatok végrehajtását az önkormányzat a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal útján látja el.

(2) Az e rendelet 3. § (2) bekezdése szerinti intézmények az adott évre szóló szakmai feladatok ellátásához szükséges főállású munkatársak mellett igény szerint részmunkaidős munkatársakat foglalkoztathatnak. A munkatársak alkalmazásának feltételei meg kell, hogy feleljenek a közművelődésről szóló jogszabályokban meghatározottaknak és az intézményi költségvetés kereteinek.

(3) Az önkormányzat a személyi feltételeket az évente ellenőrzött feladatellátáshoz igazítja. (4) A szakemberek képzéséről a Kultv. előírásai szerint az intézmények a fenntartó segítségével gondoskodnak

7. § (1) Az Önkormányzat és a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek hatékony feladatellátásuk érdekében kapcsolatot tartanak fenn és együttműködnek:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel,

c) egyházzal,

d) helyi népművészekkel,

e) roma nemzetiségi önkormányzattal,

f) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.

(2) Az önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) a települési honlapon,
c) plakátok, szórólapok útján
ad tájékoztatást a település lakossága részére.

8. § (1) Ez a rendelet a 2020. augusztus 20. napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának közművelődési feladatairól szóló 5/2004. (III. 25.) ÖK rendelete

1

Az 1. §-t a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 3. § (1) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.