Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VII.2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2022. 07. 16

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásáról

2022.07.16.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában, 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A település szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek méltó elismerésben részesítése érdekében, valamint azért, hogy személyüket és cselekedetüket megfelelőképpen értékelje, és példaként állítsa a jelen és utókor elé az alábbi kitüntető címet, illetve díjakat alapítja:

a) Cibakháza Nagyközség Díszpolgára cím

b) Cibakháza Nagyközségért Emlékérem

c) Cibakháza Nagyközségért díj

Cibakháza Nagyközség Díszpolgára Cím

2. § (1) A „Cibakháza Nagyközség Díszpolgára Cím” kitüntetés adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a településen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a nagyközség jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente egy adományozható, posztumusz elismerés kivételével.

(3) A Díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(4) A Díszpolgári címmel együtt járó emlékplakett Cibakháza címerével ékesített, 11 cm átmérőjű, öntött bronz anyagú, (applikált címeres betéttel, aranyozott fólián), „Cibakháza Nagyközség Díszpolgára” körirattal.

(5) Az emlékplakett 15 x 15 cm külméretű, kék színű, műbársony borítású, fehér selyemmel bélelt díszdobozban kerül átadásra.

(6) A Díszpolgári cím igazolását szolgáló díszoklevél kék színű műbársony borítású A/4-es méretű mappában kerül elhelyezésre, mégpedig úgy, hogy az a nyitott mappa jobb oldalában fekszik. A nyitott mappa bal oldalában kell elhelyezni az adományozó képviselő-testületi határozat eredeti példányát.

3. § (1) Cibakháza Nagyközség Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a Díszpolgárt megilleti.

(2) Cibakháza Nagyközség Díszpolgára:

a) Tanácskozási joggal vehet részt a képviselő-testület ülésein.

b) Az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg;

c) Díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit;

d) A havonta megjelenő helyi lapra ingyenesen jogosult.

e) Elhalálozás esetén - családja beleegyezésével - az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít részére.

Cibakháza Nagyközségért Emlékérem

4. § (1) A „Cibakháza Nagyközségért Emlékérem” kitüntetés adományozható annak a személynek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezetnek, aki vagy amely a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett, és ennek révén a nagyközség érdekeit növelő, maradandó eredményeket ért el.

(2) Emlékérem évente legfeljebb kettő adományozható.

(3) A „Cibakháza Nagyközségért Emlékérem” elismeréshez, az e célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(4) A „Cibakháza Nagyközségért Emlékérem” elismeréssel együtt járó emlékplakett Cibakháza címerével ékesített, 11 cm átmérőjű, öntött bronz anyagú, (applikált címeres betéttel, aranyozott fólián), „Cibakháza Nagyközségért Emlékérem” körirattal.

(5) Az emlékplakett 15 x 15 cm külméretű, kék színű, műbársony borítású, fehér selyemmel bélelt díszdobozban kerül átadásra.

(6) Az elismerés igazolását szolgáló díszoklevél kék színű műbársony borítású A/4-es méretű mappában kerül elhelyezésre, mégpedig úgy, hogy az a nyitott mappa jobb oldalában fekszik. A nyitott mappa bal oldalában kell elhelyezni az adományozó képviselő-testületi határozat eredeti példányát.

Cibakháza Nagyközségért Díj

5. § (1) A "Cibakháza Nagyközségért Díj" adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, illetve közösségnek, aki (amely) kulturális, pedagógiai, közigazgatási, egészségügyi, sport, közéleti, közbiztonsági gazdasági, településfejlesztési, vagy egyéb területen kiemelkedő munkát végzett, mellyel hozzájárult Cibakháza Nagyközség jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá maradandó értéket teremtő munkája miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díjjal Cibakháza Nagyközség címerével ellátott bőr vagy bársonykötésben elhelyezett oklevél jár.

(3) A Cibakháza Nagyközségéért díjat évente több személynek lehet adományozni.

(4)1 A „Cibakháza Nagyközségért Díj” elismeréssel együtt járó emlékplakett Cibakháza címerével ékesített, 7 cm átmérőjű, maratott bronz anyagú címerérem (arany címerrajz – fekete háttérrel) Cibakháza címerével CIBAKHÁZA NAGYKÖZSÉGÉRT körfelirattal.

(5)2 Az emlékplakett átlátszó tetejű, 9 x 11 cm külső méretű műanyag díszdobozban kerül átadásra.

Az elismerések adományozásának rendje

6. § (1) A Cibakháza Nagyközség Díszpolgára Címet és a Cibakháza Nagyközségért Emlékérem kitüntetést minden év augusztus 20-án megrendezendő ünnepségen kell átadni.

(2) Ha a kitüntetésben közösség vagy csapat részesül, annyi oklevél adományozható, ahány tagja van a közösségnek.

(3) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozót kell felkérni.

(4)3 A kitüntetések adományozására valamennyi Cibakházán életvitelszerűen élő választópolgár, a nagyközségben működő politikai és társadalmi szervezet jogosult javaslatot tenni minden év április 30. napjáig. A javaslatot írásban kell előterjeszteni és tartalmaznia kell részletes indokolásként a 2. § (1), a 4. § (1) és az 5. § (1) bekezdésében leírt adományozási feltételeknek való megfelelősséget.

(5) A kitüntetés odaítélését, átadását megelőzően a javaslatokat a képviselő-testület által létrehozott eseti döntés előkészítő bizottság véleményezi. A döntés előkészítő bizottság által kialakított javaslatot lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.

(6) A határidő után előterjesztett javaslat a következő adományozási évben kerül véleményezésre és döntésre.

(7) A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről a döntés előkészítő bizottság javaslatának a figyelembe vételével minősített többséggel dönt.

(8) A javaslatok előkészítésével és a döntés előkészítő bizottság működésével kapcsolatos ügyviteli teendőket a jegyző látja el.

(9) Kivételes méltánylást érdemlő és halaszthatatlanul sürgős esetben, a polgármester javaslatára a képviselő-testület az (1)- (8) bekezdésben meghatározott eljárás mellőzésével is odaítélheti az e rendelet szerint adományozható kitüntetéseket.

Az elismerések nyilvántartása és visszavonása

7. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(3) A nyilvántartást a díjak szerint elkülönítve kell végezni, az adományozás évének feltüntetésével.

8. § (1) A 2-5. §-ban foglalt elismerés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. vagy jogerős ítélettel végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonásra a 6. § (4)-(7) bekezdésében foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a visszavonásra irányuló javaslatban az érdemtelenséget indokolni kell.

(4) A címhasználat joga nem örökölhető.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról szóló 11/2015. (VIII. 7.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

1

Az 5. § (4) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 5. § (5) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 6. § (4) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.