Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás rászorultsági szabályairól és igénylésének feltételeiről

Hatályos: 2022. 11. 01- 2023. 05. 30

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás rászorultsági szabályairól és igénylésének feltételeiről

2022.11.01.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva és Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. mellékletének I. 2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen elnyert vissza nem térítendő támogatás alapján a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tűzifa vásárláshoz kapcsolódó támogatására a Belügyminisztérium a miniszteri döntésnek megfelelően vissza nem térítendő támogatást biztosított Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat számára.

(2) E rendelet célja, hogy térítésmentesen tűzifát biztosítson azoknak a szociálisan rászoruló személynek, aki Cibakházán bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen élnek, akinek a lakása fával fűthető és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel, meghatározva a természetben nyújtott egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit, az igénylés, odaítélés menetét.

A támogatás feltételei, mértéke

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát elsősorban annak a személynek biztosít, aki

a) aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c) rendszeres lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra, vagy

d) ápolási díjra, vagy

e) közgyógyellátásra, vagy

f) fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy

g) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

h) Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatásának javaslata alapján a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak maximum kettő erdei m3 keménylombos tűzifa állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállásának esetét.

(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(4) Cibakházi lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(5) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(6) Az igénybejelentés feltétele annak tudomásul vétele a bejelentő részéről, hogy Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat ellenőrzi, hogy a kérelmező Cibakházán bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él, a lakása fával fűthető és az átvett tűzifa támogatás az ingatlan területén fellelhető-e.

(7) Nem részesíthető szociális tűzifajuttatásban olyan személy, akivel szemben öt éven belül a faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos jogszabálysértés miatt végleges határozatban jogkövetkezményt állapítottak meg és az erről szóló döntés a NÉBIH honlapján az EUTR jogsértések között közzétételre került, illetve aki rászorultként a részére korábban ingyenesen átadott faterméket értékesítette, vagy forgalomba helyezte, vagy rászorultként a részére ingyenesen átadott faterméket nem saját célra használta fel.

A támogatás igénylésének menete, eljárási szabályok

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2022. november 2. naptól 2022. november 30. napjáig lehet benyújtani, a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelem elbírálásáról a Pénzügyi, Szociális és Településüzemeltetési Bizottság a kérelem benyújtási határidőt követően, legkésőbb 2023. február 15. napjáig dönt.

(4) A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára a Belügyminiszter által megállapított 444 erdei m3 keménylombos tűzifa egyszeri támogatás, valamint az Önkormányzat által vállalt szállítási, tárolási költségek. A szociális célú tűzifa felhasználását követően benyújtott kérelmet – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelel és a 3. § (2) bekezdésben meghatározott határidőben beérkezik – el kell utasítani.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a kiosztási adatlapon aláírásával igazolja.

(6) Amennyiben a kérelmező a rendelet alapján részére biztosított tűzfát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem jogosult igényelte és kapta, az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 17.500 Ft + áfa/m3, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére kell kötelezni.

(7) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szabályait kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

4. § E rendelet 2022. november 1. napon lép hatályba és 2023. május 31. napon hatályát veszti.