Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a Nagyközségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott szociális ellátások 2023. évi térítési díjairól

Hatályos: 2023. 04. 01- 2024. 04. 01

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a Nagyközségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott szociális ellátások 2023. évi térítési díjairól

2023.04.01.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontja 92/B. § (1) bekezdés a) pontja, 132. § (4) bekezdés d) pontjába kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a fenntartásában lévő Nagyközségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatási önköltsége alapján a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként az intézményi térítési díjakat a következő ellátásokra állapít meg:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) nappali ellátás (idősek klubja),

d) ápolást, gondozást nyújtó intézmény (idősek otthona).

(2) Az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvény 2. §-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.

(3) A térítési díjat az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónapot követő hónap utolsó munkanapjáig kell befizetni az ellátást nyújtó intézmény helyi pénzkezelő helyén.

Étkeztetés

2. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk

miatt.

(2) Térítésmentes étkezési támogatásban részesíthető kérelemre:

a) az életkora miatt rászoruló személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány bemutatásával igazolja, hogy a 70. életévét betöltötte,

b) az egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud,

c) a fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni a súlyosan fogyatékos személyt, aki a súlyos fogyatékosságát a külön jogszabály szerint igazolja,

d) a pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja,

e) hajléktalan az a személy, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, lakóhelye Cibakházán településszintű.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott szociális rászorultság fennállásának igazolására a következő iratokat kell a kérelemhez mellékelni:

a) az életkor igazolására alkalmas okmány másolatát,

b) háziorvos igazolását az egészségi állapotról,

c) fogyatékosság esetén az ellátás megállapítását, illetve folyósítását igazoló határozatot, vagy más okiratot,

d) pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,

e) különösen méltányolható esetében Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatásának írásbeli javaslata szükséges a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetről.

(4) Az intézménytől étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, nappali ellátásban részesülők közül térítésmentes étkeztetést állapíthat meg a Pénzügyi, Szociális és Településüzemeltetési Bizottság a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva.

(5) Normál étkeztetés intézményi térítési díja:

a) a szolgáltatás 2023. évi önköltsége: 1 105 Ft/fő/ellátási nap

b) az intézményi térítési díj: 900 Ft/fő/ellátási nap

c) kiszállítás: 100 Ft/fő/kiszállítás

(6) Házi segítségnyújtás keretében nyújtott étkeztetés:

a) a szolgáltatás 2023. évi önköltsége: 1 105 Ft/fő/ellátási nap

b) az intézményi térítési díj: 900 Ft/fő/ellátási nap

c) kiszállítás: 100 Ft/fő/kiszállítás

(7) Nappali ellátás keretében belül a klubtagok részére nyújtott étkeztetés

a) a szolgáltatás 2023. évi önköltsége: 1 105 Ft/fő/ ellátási nap

b) az intézményi térítési díj: 900 Ft/fő/ ellátási nap

(8) Étkeztetés személyi térítési díja: az étkeztetés intézményi térítési díja és az igénybe vett étkezések számának szorzata nem haladhatja meg az ellátást igénybe vevő rendszeres havi jövedelmének a 30 %- át.

Házi segítségnyújtás

3. § (1) Házi segítségnyújtás intézményi térítési díj (Gondozási óra díja)

a) személyi gondozás 2023. évi szolgáltatási önköltsége: 2 090 Ft/gondozási óra/ellátott

b) személyi gondozás intézményi térítési díja: 600 Ft/gondozási óra/ellátott,

c) szociális segítés 2023. évi szolgáltatási önköltsége: 1 825 Ft/gondozási óra/ellátott

d) szociális segítés intézményi térítési díja: 600 Ft/gondozási óra/ellátott.

(2) A házi segítségnyújtás személyi térítési díja:

a) Az ellátásért fizetendő személyi térítési díj házi segítségnyújtás esetében nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő rendszeres havi jövedelmének a 25 %- át.

b) Az ellátásért fizetendő személyi térítési díj, - ha házi segítségnyújtás mellett étkezést is biztosítanak - nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő rendszeres havi jövedelmének a 30 %- át.

(3) Házi segítségnyújtás esetében a gondozási szükséglettel nem rendelkező személy is ellátható, ha az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy írásban vállalja a szolgáltatási önköltséggel azonos mértékű személyi térítési díj megfizetését.

Nappali ellátás

4. § (1) Nappali szociális ellátás (idősek klubja) intézményi térítési díj

a) Időskorúak nappali intézményi ellátása:

aa) a szolgáltatás 2023. évi önköltsége: 740 Ft/fő/ellátási nap

ab) az intézményi térítési díj 2023-ban: 0 Ft/fő/ellátási nap

b) Demens betegek nappali intézményi ellátása:

ba) a szolgáltatás 2023. évi önköltsége: 2 805 Ft/fő/ellátási nap

bb) az intézményi térítési díj 2023-ban: 0 Ft/fő/ellátási nap

(2) Az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének

a) 15 %-át a nappali ellátást,

b) 30 %-át a nappali ellátást és ott étkezés

esetén.

Ápolást, gondozást nyújtó intézmény (idősek otthona)

5. § (1) Ápolást, gondozást nyújtó intézmény (idősek otthona): az intézményi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra vetítve kell meghatározni.

a) a szolgáltatás 2023. évi önköltsége: 11 340 Ft/fő/ellátási nap

b) az intézményi térítési díj 2023-ban: 4 500 Ft/fő/ellátási nap

(2) Személyi térítési díj: az személyi térítési díjat bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra vetítve kell meghatározni.

a) A havi személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott részére kiállított jövedelemigazolásban megállapított havi rendszeres jövedelmének a 80 %-át.

b) Az intézmény ellátásáért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét. Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy írásban vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését.

c) Ha a személyi térítési díjat a térítési díj fizetésére kötelezett jogosult vagy tartására köteles és képes személy nem fizeti meg, illetve, ha a költőpénzt az intézmény biztosítja, a követelést tartós bentlakásos intézményi ellátás esetében a kötelezett ingatlan vagyonán fennálló jelzálogjog biztosítja.

d) Az idősek otthonában lakó személy a két hónapot meg nem haladó távollét idejére a megállapított személyi térítési díj 20 %-át fizeti. A távolléti napok naptári éves szinten összesíthetők. Távollétnek minősül a rendszeres hétvégi távollét.

e) A két hónapot meghaladó távollét idejére egészségügyi intézményben történő kezelésének tartamára a megállapított személyi térítési díj 40 %-át fizeti, egyéb távollét esetén a személyi térítési díj 60 %-át fizeti a gondozott.

f) Az Idősek Otthonában a belépési hozzájárulás az intézmény 15 férőhelyére, férőhelyenként 400 000 Ft/fő. A belépési hozzájárulást az alábbi férőhely betöltésére nem kell fizetni: 7. háló 1. ágy.

6. § A rendeletben feltüntetett térítési díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ezen rendelet 2023. április 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Cibakháza Nagyközség Önkormányzat a Nagyközségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott szociális ellátások 2022. évi térítési díjáról szóló 9/2022. (V. 19.) önkormányzati rendelet.