Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2021. 07. 03

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Általános indokolás

Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletben szabályozza elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 12/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelete alapján alapított önkormányzati kitüntetések alapításáról és cím adományozásának rendjéről szóló korábbi rendeletet a képviselő-testület a rendelet hatályba lépése óta több alkalommal módosította (kiegészítette). Folyó év során ismét felmerült a rendelet módosításának szükségessége, többek között a szakmai elismerő kitüntetések helyett Cibakháza Nagyközségéért Díj bevezetésével kapcsolatban, de végül úgy döntött a testület, hogy a teljes rendelet felülvizsgálandó, így célszerűnek mutatkozott egy új rendelet megalkotása, amely tartalmilag (a Cím és az Emlékérem tekintetében) nem változott. A szakmai elismerő kitüntetések helyett Cibakháza Nagyközségéért Díj lett és az adományozás eljárásrendje egységesebb és áttekinthetőbb lett.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Ebben a szakaszban megállapított kitüntetéseket, és elismerő címet sorolja fel.

A 2–5. §-hoz

Ezek a szakaszok a kitüntetések, elismerő cím adományozási feltételei eljárásrendjének kereteit határozzák meg. Meghatározásra kerül továbbá a kitüntetésekhez, elismerő címhez kapcsolódó a díszoklevél és emléktárgy minimális tartalmi eleme.

A 6–8. §-hoz

Az elismerések adományozásának rendjét és az elismerések nyilvántartását és visszavonását szabályozza a kitüntetésekkel, elismerő címekkel kapcsolatos nyilvántartás vezetését. A kitüntetés és elismerő cím esetében meghatározásra kerül, hogy kinek, kiknek és hány személynek adományozható az adott kitüntetés, elismerő cím, meddig és kik tehetnek javaslatot illetve, hogy milyen módon történik a kitüntetés, elismerő cím átadása.

A 9. §-hoz

A rendelet a hatályba léptető rendelkezéseit tartalmazza.