Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 30

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete szabályozza a településen élő személyek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátások igénybevételének helyi szabályait. A rendelet 2015. március hó 1. napján lépett hatályba és célja a helyi sajátosságoknak megfelelő, szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben biztosított ellátásokat, formáit, feltételeit és garanciáit.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Rendelet bevezető részét módosítja, hogy a bevezető rész ne ütközzön a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletbe.

A 2. §-hoz, a 6. §-hoz és a 11. §-hoz

A rendelet a fejezetek alkalmazására és a mellékletek megjelölésére tartalmazza a rendelkezéséket

A 4. §-hoz

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019 (X. 30.) önkormányzati rendelet szerint a képviselő-testület állandó bizottsága a Pénzügyi, Szociális és Településüzemeltetési Bizottság. Emiatt volt szükséges a Rendeletben a Kulturális Szociális és Sport Bizottsága nevét módosítani.

Az 5. §-hoz

A kérelmek előterjesztése vonatkozásában a személyes, vagy postai út igénybevétele mellett az elektronikus úton is elő lehet terjeszteni.

A 8. §-hoz

A rendkívüli települési támogatás esetében a jogállamiság fogalmából eredő jogbiztonság követelménye miatt rögzíteni kellett a támogatási összeg alsó és felső határát.

A 12. §-hoz

A hatályát vesztő rendelkezéséket tartalmazza.

A 13. §-hoz

A rendelet a hatályba léptető rendelkezéseit tartalmazza.