Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és temetkezésről szóló 3/2014. (II. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a temetőről és temetkezésről szóló 3/2014. (II. 06.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A rendelet-tervezet előkészítése során figyelembevételre került a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény, a jogszabályszerkesztésről szóló 6/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben foglalt szabályok, így a jogszabály formai tagolását, a fejezetek és alcímek számozását a hivatkozott rendeletnek megfelelően tartalmazza a rendelet-tervezet.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet-tervezet meghatározza, hogy a temetői díjak közül melyeket, és milyen mértékben kell az eltemettetésre kötelezetteknek, a temetkezési szolgáltatóknak és a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek fizetni. A Ttv. 40. § (2) bekezdésében meghatározottak szerinti bontásban állapítja meg a díjakat.
A 2. §-hoz
A temetőbe való behajtási mértékét a rendelet-tervezet 0 Ft-ban állapítja meg.
A 3. §-hoz
A temetőben elkészítendő sírhelyek méreteit részletezi a korábbi rendelethez képest pontosabb formában.
A 4. §-hoz
A temetési hely, sírbolt felnyitásával kapcsolatos szabályozást tartalmazza, mert a korábbi rendelet nem tartalmazott erre vonatkozó szabályozást.
Az 5. §-hoz
A díszsírhelyek védetté nyilvánításával kapcsolatos rendelkezéseket állapítja meg. a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézet módszertani ajánlása alapján.
A 6. §-hoz
A temetői szolgáltatások díjszabását tartalmazó 1. mellékletet állapítja meg.
A 7. §-hoz
A hatályon kívül helyezendő rendelkezéseket tartalmazza, mivel a korábbi rendelet a magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseket ismételte meg.
A 8. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza. Célszerű 2023. január 1-től hatályba léptetni, hogy legyen elegendő idő a módosító rendelkezések alkalmazásának felkészülésére.