Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 06. 01

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdése szerint felhatalmazást kap a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályait.
Az Mötv. 13. § (1) bekezdésének 3. pontja értelmében a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése.
A Mötv. 51. § (5) bekezdése értelmében közterület elnevezésének rendjét a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat rendeletben állapítja meg. Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2008-ban alkotta meg a házak számozásáról és a házszámtáblák elhelyezéséről szóló 9/2008. (V. 30.) ÖK rendeletét és az utcanév és településrésznév megállapításának rendjéről szóló 10/2008. (VI. 20.) ÖK rendeletét. Az eltelt idő alatt történt jogszabályi változások indokolják az új rendelet megalkotását mindkét tárgykörben.
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának Törvényességi Felügyeleti Osztálya (a továbbiakban: Kormányhivatal) a Miniszterelnökség 2022. évi ellenőrzési munkaterve alapján megvizsgálta a vármegye közterületek elnevezésének szabályairól, illetőleg az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló önkormányzati rendeleteit. A vizsgálat eredményeinek összegzéseként a Kormányhivatal ellenőrzési jelentést bocsátotta ki, melynek megállapításait a rendelettervezet készítésekor figyelembe vettük.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A közterület-elnevezés általános szabályait tartalmazzák.
A közterület-elnevezés általános és részletes szabályait tartalmazzák. Közterület-elnevezést bárki kezdeményezhet, tehát természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek is. Ez a lehetőség természetesen vonatkozik a jövőbeni utcaelnevezésekre és a jelenlegi utcanevek indokolt megváltoztatására is. Az utcák elnevezése, az elnevezés megváltoztatása, utcanevek védetté nyilvánítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A komoly és elmélyült munkát igénylő előkészítő feladatokat hatáskörileg a Képviselő-testület egy kifejezetten erre a célra létrehozott ideiglenes bizottságnak adja át.
A 3–7. §-hoz
Közterület elnevezésének megállapítását és az elnevezés megváltoztatását szabályozza.
A 8–10. §-hoz
A házszám megállapítás helyi szabályait határozza meg.
A 11–13. §-hoz
A házszámozás megállapításának a rendjét szabályozza.
A 14. §-hoz és a 15. §-hoz
Kimondja a házszámozás szabályait, a házszámtáblák méret adatait továbbá azok elhelyezésének módját. Meg lett határozva, hogy az utcanév táblákat hol kell elhelyezni és az ingatlan tulajdonosa, használója az elhelyezéssel kapcsolatos munkákat tűrni köteles. Elő lett írva, hogy az utcanév táblák elhelyezéséről kiket kell értesíteni. A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében egy évig helyükön kell hagyni. A rendelettervezet szabályozza a házszámtáblák elhelyezését, sorszámozását, elhelyezésének módját.
A 16. §-hoz
A hatályba léptető és a hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.