Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a magánszemélyek kommunális adójáról
Általános indokolás
A rendelet-tervezet előkészítése során a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényben, valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben foglalt szabályok előírásait vettük figyelembe.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv) 24. § szerint kommunális adókötelezettség terheli a 12. §-ban valamint a 18. §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás, bérleti jogával rendelkezik. A Htv. 52. § 1. pont szerint az adókötelezettség az önkormányzat teljes illetékességi területére kiterjed.
A 2. §-hoz
A magánszemélyek kommunális adójának mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként maradt továbbra is évente 10 000 Ft.
A 3. §-hoz
A magánszemélyek a kommunális adó megállapításához szükséges adatokat az adott év január 1-jei állapotnak megfelelően kötelesek bejelenteni a változást követő év január 15-ig.
A 4. §-hoz
A magánszemélyek kommunális adóját a magánszemélyek kommunális adója beszedési számlára kell megfizetni.
Az 5. §-hoz
Az adókötelezettség (bejelentési és bevallási kötelezettség) késedelmes teljesítése vagy elmulasztása esetén az önkormányzati adóhatóság az Art. szerinti jogkövetkezményeket alkalmazza. Az adó késedelmes megfizetése esetén késedelmi pótlék felszámítására kerül sor.
A 6. §-hoz
Az adóelengedési, és az adó mérséklési, valamint az adómentességi szabályokat tartalmazza. Az adóelengedési, és az adó mérséklési szabályok a korábbi kommunális adó rendeletben foglaltak szerint, és új szabályozás a 75 éven felüliek adómentessége.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.