Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Nagyközségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott szociális ellátások 2024. évi térítési díjairól

Hatályos: 2024. 04. 02

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.02.
a Nagyközségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott szociális ellátások 2024. évi térítési díjairól
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) egyes rendelkezései, valamint az intézményi, illetve a személyi térítési díjak megállapításának végrehajtása tárgyában kiadott rendeletek többszöri módosításon mentek keresztül. A magasabb szintű jogszabályok folyamatos változásaira, és ennek alapján a rendeletünk folyamatos módosítására az áttekinthetőség és az eredményes jogalkalmazás miatt pedig a rendelet módosítása vált szükségessé.
Az Sztv. a 92. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott tárgykörök vonatkozásában felhatalmazta az önkormányzatokat rendeletalkotásra. A képviselő-testületek rendeletalkotási szabadsága azonban ezen tárgykörök szabályozásának vonatkozásában sem korlátlan, mert az Szt. és végrehajtási rendeleteiben foglalt kógens rendelkezésektől eltérő szabályozást nem alkothatnak. A törvényi felhatalmazás kizárólag az Szt. rendelkezéseit kiegészítő – a törvényi rendelkezések gyakorlati alkalmazhatóságát, végrehajtását elősegítő – rendeleti szabályozás megalkotására terjed ki.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A települési önkormányzat által biztosított alapszolgáltatások vonatkozásában rendelkezni kell a személyes gondoskodásért fizetendő intézményi térítési díjak mértékéről, a fizetésre kötelezettek köréről.
Az alábbi alap- és szakosított szociális ellátási formák vonatkozásában került meghatározásra a számított és a tényleges intézményi térítési díj:
alapellátás:
étkeztetés
házi segítségnyújtás,
nappali ellátás,
szakosított ellátási forma:
ápolást, gondozást nyújtó intézmény – Idősek Otthona
Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani. A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ által készített részletes számítások alapján kerültek meghatározásra az egyes szolgáltatásokért fizetendő intézményi térítési díjak.
A 2–5. §-hoz
Az Sztv. 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás és az idősek otthona térítési díjairól, az étkeztetés esetén a jogosultság feltételeiről is rendelkeztünk. Meghatározásra kerültek a jogosultsági feltételek, illetve a jogosultságot meghatározó dokumentumok.
A 6. §-hoz
Arról rendelkezik, hogy a térítési díjak az áfát tartalmazzák.
A 7. §-hoz
A rendelet 2024. április 2. napján lép hatályba, egyidejűleg a hatályos rendelet hatályát veszti.