Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2005.(XI.29.) önkormányzati rendelete

az építészeti értékek helyi védelméről

Hatályos: 2005. 11. 29- 2016. 02. 29

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat


27/2005./XI.29./Ör. rendelete



az építészeti értékek helyi védelméről




Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény 57.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi építészeti értékek megóvása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:



A helyi értékek fogalma, a helyi védelem célja



1. §


  1. A rendelet hatálya az építészeti örökség mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt, és települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, ipartörténeti, régészeti értékként a település történeti folytonosságát bizonyítja, és az itt élők önbecsülését, település-szeretetét segíti elő.
  2. A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.



A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya Öcsöd nagyközség közigazgatási területén lévő, e rendelet mellékleteiben védetté nyilvánított és védelemre kijelölt értékekre terjed ki. A rendelet 8. §-ában meghatározott támogatási rendszer a mellékletekben felsoroltakon túlmenően a műemlékekre, műemléki környezetben levő értékekre is kiterjedhet.







- 2 -



A helyi védelem fajtái


3. §




  1. A helyi védelem a település és környezetének egészére vagy összefüggő részére (a továbbiakban: helyi területi védelem), valamint egyes építményeire, ezek részleteire (a továbbiakban: helyi egyedi védelem) terjed ki.


  1. A helyi területi védelem


a.) a településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési                                       vonal, településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület vagy növényzet),


b.) a településkép (külső településkép, belső településkép, utcakép),


  1. a település táji környezete (a település megjelenése a tájban, hagyományos     művelési mód, növényzet és természetes környezet),


  1.  településkarakter (a településszerkezet, a településkép elemei, formái, anyagai, színvilága együttesen)


védelmére terjed ki.


  1.  A helyi területi védelem az 1. sz. mellékletben megjelölt területre terjed ki.


  1.  A helyi egyedi védelem


a.) az építmény (épület és műtárgy), vagy ezek együttese egészére vagy valamely részletére (anyaghasználat, szerkezet, színezés),


b.) az építményhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére,


  1. szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére,


  1. az egyedi tájérték védelmére


terjed ki.


  1. A helyi egyedi védelem a rendelet 2. számú mellékletében megjelölt értékek védelmére terjed ki.


- 3 -



Védetté nyilvánítás és megszüntetés


4. §


  1. Védetté nyilvánításra, számbavételre (nyilvántartásba vételre) illetve annak megszüntetésére bárki javaslatot tehet. A javaslatot írásban, a Polgármesternek kell benyújtani.

A javaslatnak tartalmaznia kell a vonatkozó adatokat (helység, utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó) valamint rövid indoklást.


  1. A helyi védetté nyilvánítás szakmai előkészítése (szakterületek szakvéleményeinek, kutatásoknak, dokumentációknak összegyűjtése) után a Polgármester tesz javaslatot a védetté nyilvánításra és előterjeszti a képviselő-testület elé.


(3) A javaslatnak tartalmaznia kell:


a.) a védetté nyilvánított, védelemre kijelölt vagy arra méltó érték megnevezését (helység, utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó nevét (továbbiakban: tulajdonos), a tárgyban illetékes szakvéleményt (építészeti, régészeti, kulturtörténeti, művészeti, néprajzi műemléki, ha szükséges statikai, tájesztétikai),


b.) az értékre vonatkozó térkép, fotó és egyéb dokumentációkat,


(4)A helyi értékek védetté nyilvánítása, megszüntetése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(5)A döntésről tájékoztatni kell:


a.) a tulajdonost,

b.) a területen található közművek és egyéb létesítmények tulajdonosait,

c.) a megyei önkormányzatot,

  1. a területileg illetékes építésügyi hatóságot,

e.)más jogszabály alapján is védett védendő érték esetében a hatáskörrel bíró,területileg illetékes hatóságot,

f.) a védetté nyilvánítás kezdeményezőjét.


(6)A védelem alá vonni tervezett műemléki jelentőségű területen és műemléki környezetben az egyedi műemléki védettség alatt nem álló ingatlanok tulajdonosait a védetté nyilvánítás előkészítésének megindításáról az önkormányzat a helyben szokásos módon (hirdetmény útján) értesíti.



- 4 -



(7)Ha az épített örökség védettségének megszüntetésére kerül sor, gondoskodni kell:

  • az épület és telek felmérési és fotódokumentációjának elkészíttetéséről és a megyei levéltárban történő elhelyezéséről,
  • az értékes építészeti, szerkezeti elemek és tárgyak megmentéséről, elhelyezéséről.



5. §


  1. A helyi védelem alatt álló értékről érték-katasztert kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell:

a.) a védelem szakszerű, rövid indoklását, az érintett szakterület szakvéleményét,

b.) helyszínrajzot,

  1. a helyi védelem védettségi kategóriáját,
  1. a helyrajzi számot.


  1. Egyedi védettség esetén az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmaznia kell:


a.) a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b.) a helyszínrajzot,

  1. a védett érték rendeltetését és használatának módját,

d.) a tulajdonos ill. használó nevét.


  1. Területi védelem esetén az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmaznia kell a terület méretétől függően az áttekintéshez szükséges léptékű, a szabályozási tervvel azonosítható, a védett terület határát egyértelműen rögzítő helyszínrajzot, digitális és/vagy nyomtatott térképi nyilvántartást.


  1. A nyilvántartás céljára készült helyszínrajzot olyan méretarányban kell elkészíteni, hogy a helyi védelemmel kapcsolatos megállapítások az egyes telkekre, építési területekre és közterületekre egyértelműen értelmezhetőek legyenek.


6. §

A helyileg védett értékké nyilvánítás, illetőleg a megszüntetés tényét az ingatlannyilvántartásba be kell jegyeztetni.








- 5 -


A védett érték használata, fenntartása



7. §


  1. A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény vagy épület karbantartásáról, rendeletszerű használatáról gondoskodni és a védett érték állapotát a hatályos építési törvényben foglaltak szerint meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.


  1. A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.


  1. A védett építmény vagy épület, terület fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.



8. §


  1. A védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében a képviselő-testület értékvédelmi alapot hoz létre, első alkalommal a 2006. évi költségvetés elfogadása során.


  1. Az alapból a tulajdonos kérelmére, pályázat útján visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatás nyújtható.

    A támogatás csak a fenntartás és állagmegóvás tulajdonosi kötelezettségét illetve                                  az ingatlan rendeltetésszerű használatához szükséges mértéket meghaladó                költségeire adható (értékkülönbözet).

A kérelemhez olyan költségvetést kell becsatolni, amelyből az értékkülönbözet                             megállapítható.


  1. Az alapban felhasználható összeget minden évben a költségvetési rendeletben elkülönítve kell meghatározni.


(4)A pályázatokat minden évben a költségvetés elfogadását követő 30 napon belül kell kiírni. A pályázatokat a képviselő-testület bírálja el a pályázati határidő leteltét követő ülésén.

Amennyiben az érdekvédelmi alapban az első elbírálást követően maradvány                                            keletkezik, a pályázat több alkalommal is meghírdethető.


  1. A döntésnek tartalmaznia kell a támogatásban részesítettek megnevezését, a támogatás mértékét, a védett érték és az azon végzett munkák megjelölését, a munkák igazolt költségét, visszatérítendő támogatás esetén a visszatérítés időtartamát.

- 6 -



(6)A konkrét támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.


(7)A szerződésben foglaltak végrehajtását ellenőrízni kell.


(8)Az alapot az önkormányzat vásárlásra is felhasználhatja.



A helyileg védett értékek hasznosítására, fenntartására, átalakítására, bővítésére és bontására vonatkozó általános előírások


10. §


  1. A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.


  1. Reklám, hirdetőberendezés vagy más, az építményen vagy attól különállóan megjelenő berendezés vagy tárgy csak akkor helyezhető el, ha az, az épület funkcióját, nyilvántartásának rendjét tünteti fel. A berendezés, tárgy kialakításáról, anyaghasználatáról, elhelyezéséről dokumentációt kell készíteni abban az esetben is ha ez nem tartozik az építési engedély köteles tevékenységek körébe. A munkák megkezdésére a dokumentáció jóváhagyását követően kerülhet sor.


  1. A helyi területi védelem alatt álló területen új építési telek kialakításánál és azon új építmény elhelyezésénél az építési- illetve telekalakítási engedély kérelemhez csatolni kell a létesítményt környezetével (legalább a csatlakozó két-két szomszédos épülettel) együtt bemutató utcaképi megjelenítést ábrázoló tervlapokat.


  1. A helyi területi védelem alatt álló, településszerkezeti szempontból védett területen egyedi védettség alatt nem álló épület részleges vagy teljes bontással járó átépítése, új épület építése esetén a történeti építési vonalra utalni kell (homlokzatképzés, tömegtagolás, elhelyezés).


  1. A helyi egyedi védelem alatt álló épületek, építmények átalakításánál, átépítésénél, ha ezen munkálatok a védett értéket érintik és az nem tartozik az építési engedélyes tevékenységek körébe, dokumentációt kell készíteni, amely tartalmazza az alaprajzot, helyszínrajzot és az átalakítás, átépítés leírását. A munkák elvégzésére a dokumentáció jóváhagyását követően kerülhet sor.




- 7 -



Vegyes és hatályba léptető rendelkezések


11. §



  1. A helyi építészeti értékek vizsgálatáról készült dokumentációk egy-egy példányát a Megyei Levéltárban kell elhelyezni.


  1. E rendelet alkalmazása során figyelembe kell venni a  település rendezési tervét.


  1. E rendelet 2005. december 01. napján lép hatályba.


  1. E rendelet hatályba lépése után a szabályozási tervek felülvizsgálatánál vagy készítésénél kötelező munkarészként kell az építészeti értékvizsgálatot elkészíteni.




Öcsöd, 2005. november 24.








         Molnár Bálint                                                     Komlós Lajosné

         polgármester                                                             jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetése 2005. november 29. napján megtörtént.              


                                                                                     Komlós Lajosné

                                                                                             jegyző














1. sz. melléklet



Helyi területi védelem alatt álló településrész, növényzet



  1. A település Halászfalui részének sajátságos településszerkezete a következők által határolt területen:

- Táncsics Mihály út É-i oldala

- 107 hrsz-ú telek K-i határa

- Belterület határa

- Kossuth tér NY-i határa.



2. A település táji környezet megőrzése érdekében a Ligetben található 24 db tölgyfa. 
































2. sz. melléklet






Helyi egyedi védelem alatt álló épületek




Védelem alatt álló épület

Címe

Védelem tárgya

Polgármesteri Hivatal

Kossuth tér 1.

Utcai, udvari és oldalsó homlokzat

Lakóépület

Madách utca 1.

Utcai homlokzat, tetőfedés oldaltornác

Lakóépület

Kölcsey utca 4.

Utcai homlokzat

Lakóépület

Kölcsey utca 8.

Utcai homlokzat, tetőfedés oldaltornác

Lakóépület

Tompa utca 4.

Főhomlokzat, tetőfedés

Lakóépület

Tompa utca 5.

Utcai homlokzat

Lakóépület

Kis Ernő utca 16.

Utcai homlokzat

Lakóépület

Kölcsey utca 1.

Utcai homlokzat