Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2006. (I. 30.) önkormányzati rendelete

"Öcsöd szép utcája" és a "Szép otthon, példás porta" cím" adományozásáról

Hatályos: 2023. 10. 20

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2006. (I. 30.) önkormányzati rendelete

"Öcsöd szép utcája" és a "Szép otthon, példás porta" cím" adományozásáról

2023.10.20.

Öcsöd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjai, valamint a (2) bekezdése alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §. 3. pontját figyelembe véve, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. §. (9.) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az alábbi rendeletet alkotja.1

1. § A község szépítése, a kulturált lakókörnyezet kialakítása érdekében a Képviselőtestület „Öcsöd szép utcája” és „Szép otthon, példás porta” címet alapít.

2. § (1) Az „Öcsöd szép utcája” címet az az utca kaphatja, melyet a falusi környezetnek megfelelő és építési módtól függetlenül tiszta, harmonikus és rendezett megjelenés jellemez. Évente legfeljebb egy utca kaphatja a címet.

(2) A „Szép otthon, példás porta” címet az a lakóingatlannal, családi vagy társasház tulajdonnal, illetve használattal rendelkező /továbbiakban: tulajdonos/ kaphatja, akinek lakóházát, kertjét, udvarát a falusi környezetnek megfelelő és építési módtól függetlenül a tisztaság, harmónia és rendezettség jellemzi. Évente legfeljebb öt tulajdonos kaphatja a címet.

3. § A cím adományozása előtt a Képviselő-testület tagjai végig járják a községet és javaslatot tesznek a címre érdemes utcára, lakóingatlanokra. A cím adományozásáról a Képviselő-testület dönt.

4. § A cím átadására évente egyszer, a falunapon kerül sor.

5. § (1) „Öcsöd szép utcája” címmel dísztábla és 100.000.- Ft pénzösszeg jár, amit az utca lakói fák, virágok, díszcserjék, virágládák vásárlására használhatnak fel. A dísztáblán fel kell tüntetni az adományozás évét.

(2)2 A „Szép otthon, példás porta” címmel dísztábla és 5.000.- Ft pénzösszeg jár, amit a tulajdonos fák, virágok, díszcserjék, virágládák vásárlására használhat fel.

5/A. §3 (1) A képviselő-testület a "Szép otthon, példás porta" címet határozattal visszavonja, amennyiben az ingatlan már nem felel meg a rendelet 2.§ (2) bekezdésében foglalt feltételeknek.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak esetén az ingatlan tulajdonosa, használója köteles az Önkormányzat által adományozott dísztáblát visszaadni a határozatban foglaltak szerint.

6. § A rendelet 2006. február 1. napján lép hatályba.

1

A bevezető az Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése az Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5/A. §-t az Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.