Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2012.(II.10.) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2013. 12. 31- 2015. 02. 25

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének


1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelettel1 módosított 3/2012. (II. 10.) önkormányzati rendelete


a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról

/Egységes szerkezetben/


A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 37/A. § (3) bekezdése, 38. § (9) bekezdése és a  43/B. § (3) bekezdése, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló  2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdése alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.


1. § (1) Öcsöd Nagyközség Önkormányzata pénzbeli szociális ellátásként átmeneti segélyt, temetési segélyt és szociális kölcsönt állapít meg.

(2) Öcsöd Nagyközség Önkormányzata természetbeni szociális ellátásként közgyógyellátásra  való jogosultságot állapít meg.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt ellátások iránti kérelmet Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani.


2. § (1) Az Önkormányzat együttműködésre kijelölt szerve a rá irányadó nyugdíjkorhatár öt éven belüli betöltése és a 14 éven aluli kiskorú gyermek nevelése miatt rendszeres szociális segélyben részesülő személy esetében (továbbiakban: rendszeres szociális segélyben részesülő személy) az Alapszolgáltatási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Irodája /továbbiakban: Családsegítő Iroda/.

(2) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy

a) a Családsegítő Irodánál a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles magát nyilvántartásba vetetni,

b) a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül a Családsegítő Irodával köteles megállapodást kötni az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő programról,

c) a beilleszkedést segítő programot köteles a megállapodásban foglaltaknak megfelelően végrehajtani.

(3) A beilleszkedést segítő program a rendszeres szociális segélyben részesülő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva a következőkre terjed ki:

a) a Családsegítő irodával való kapcsolattartásra,

b) a számára előírt egyéni képességeket fejlesztő, vagy az életmódot formáló foglalkozáson, tanácsadáson, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülési programban való részvételre,

c) a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvételre, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzésére.

(4) A (3) bekezdésben foglalt együttműködés konkrét formáit és részleteit a rendszeres szociális segélyben részesülő személy és a Családsegítő Iroda között létrejött megállapodás tartalmazza.

(5) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy az együttműködési kötelezettségét megszegi, ha neki felróható okból

a) a Családsegítő Irodánál az (2) bekezdés a) pontjában foglalt határidőn belül nem veteti magát nyilvántartásba,

b) a beilleszkedést segítő programról az (2) bekezdés b) pontjában foglalt határidőn belül írásban nem állapodik meg a Családsegítő Irodával,

c) nem teljesíti a beilleszkedést segítő programban foglaltakat.


3. § Az aktív korúak ellátására és a normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségét biztosítsa.


Jegyzet: 1/ A 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet 2013. február  4. napján lép hatályba, rendelkezéseit

                 2013. március 1. napjától kell alkalmazni.


-2-


Ennek keretében a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan

a) rendeltetésszerű használhatóságának, higiénikus állapotának, jó karbantartásának biztosítása, kerítéssel való ellátásának teljesítése,

b) udvara, kertje gondozásának, tisztántartásának, gyommentesítésének biztosítása,

c) az ingatlan előtti közterület tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, hóeltakarítás és síkosság mentesítése,

d) a járdán felnövő növényzet kiirtása, valamint a telekingatlanról a járdára és az úttest

fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése, továbbá az ingatlan előtti közterületen lévő

fák és bokrok nyesése,

e) az ingatlan előtti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítása.


4. § (1) Átmeneti segélyben részesíthető az a személy, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, illetve időszakosan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazása szempontjából létfenntartást veszélyeztető

helyzetek:

a) krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem kiesés,

b) a létfenntartáshoz szükséges nagyobb összegű váratlan vagy tervezhető kiadások,

c) elemi károsultság,

d) egyéb támogatási formákból való kiszorulás, átmeneti ellátatlanság,

e) egyéb különös méltánylást érdemlő esetek.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az átmeneti segély akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) egyedülélő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át.  

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetben kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal állapítható meg átmeneti segély.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában kivételes méltánylást érdemlő eset:

a) a hosszantartó – 3 hónapot meghaladó – betegség,

b) eseti, nagyobb értékű – 15.000 Ft-ot meghaladó - gyógyászati segédeszköz

beszerzése,

c) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorult nagykorú, aki legfeljebb 23 éves koráig közoktatási intézményben, vagy legfeljebb 25 éves koráig felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat.

(6) A (4)-(5) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az átmeneti segély akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át,

b) egyedülélő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét. 

(7) Az átmeneti segély alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 1000,-Ft-nál, de nem

haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


5. § (1)2 A kérelmező évente egy alkalommal, legfeljebb 100.000.-Ft kamatmentes szociális kölcsönben részesíthető, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, vagyona nincs és

a) meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,

b) nem kér, vagy nem kaphat átmeneti segélyt,

c) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amelyből biztosított a szociális kölcsön visszafizetése,

d) a korábban igénybevett szociális kölcsönét teljes összegben visszafizette.

(2) A szociális kölcsön összegét legfeljebb 10 hónap alatt kell visszafizetni, havonta egyenlő részletekben.



Jegyzet: 2/ A 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította.


-3-


(3) A szociális kölcsönt megállapító hatósági szerződésnek tartalmaznia kell a szociális kölcsönben részesülő adatait, a szociális kölcsön összegét, a folyósítás időpontját, a visszatérítés kezdő időpontját, végső határidejét, a havonkénti törlesztés összegét, a felhasználás célját, a felhasználás igazolásához szükséges dokumentumok felsorolását, a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel jogkövetkezményeit, a szociális kölcsön késedelmes fizetése esetén a behajtás módját.


6. § (1) Az Szt. alapján temetési segélyt kell megállapítani annak az eltemettetőnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 150%-át, egyedülélő esetén annak kétszeresét.

(2) A helyben szokásos, legolcsóbb temetés költsége 200 ezer Ft. A temetési segély összege 20.000.-Ft.


7. § (1) Átmeneti segély a költségek közvetlen átvállalásával nyújtható, ha az beiskolázás, térítési díj, ruházat, tartós élelmiszer, törlesztő részlet, közüzemi díj, tüzelő támogatására irányul.

(2) Közép-és felsőfokú tanulmányokat folytató jogosult beiskolázására a költségek közvetlen átvállalása helyett pénzbeli ellátás is megállapítható.


8. § (1) Közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek vagyona

nincs és

a) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén kétszeresét, és

b) a havi rendszeres gyógyító ellátásnak az egészségbiztosítási szerv által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri.



9. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti vagyonnyilatkozatot kell benyújtani a szociális kölcsön és a közgyógyellátás megállapítása iránti kérelemhez.

(2) A lakáscélú pénzintézeti kölcsön, valamint a közüzemi díj támogatására és átvállalására irányuló átmeneti segély kérelemhez csatolni kell a pénzintézet igazolását,

illetve közüzemi számlát.

(3) Az aktív korúak ellátása és a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó nyilatkozatot. Ha a kérelmező körülményei nem ismertek a nyilatkozatban foglaltak valódiságának megállapítása érdekében a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készíthető.

(4) Az ápolást végző személy kötelezettsége teljesítésének ellenőrzését az ellátást megállapító szerv megkeresésére az Alapszolgáltatási Központ végzi el. Az ellenőrzés eredményéről az Alapszolgáltatási Központ a megkereséstől számított 15 napon belül jegyzőkönyvvel tájékoztatja az ellátást megállapító szervet.


10. § (1) A rendelet 2012. március 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a

hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg

a) az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 2/2011. (II.21.), 3/2011. (II. 21.) és 11/2011. (IX. 20.) önkormányzati rendeletekkel módosított 10/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: 

1.§ (6) c) a szociális kölcsön megállapításáról hatósági szerződést köt, késedelmes fizetés esetén intézkedik a behajtásról,






-4-


hatályát veszti

b) a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2011. (II. 16.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 11/2011. (IX. 20.) önkormányzati rendelet,

c) az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 2/2011. (II.21.), 3/2011. (II. 21.) és 11/2011. (IX. 20.) önkormányzati rendeletekkel módosított 10/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdés a) pontja. 



Öcsöd, 2012. február 2.



Molnár Bálint sk.                                                                        Komlós Lajosné sk.

polgármester                                                                                             jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve 2012. év február hó 10. napján.

A 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet kihirdetési ideje: 2013. február 4.


                                                                                              Komlós Lajosné sk.

                                                                                                   jegyző


1.§ (1)"Öcsöd Nagyközség Önkormányzata pénzbeli szociális ellátásként átmeneti segélyt, temetési segélyt és szociális kölcsönt állapít meg. " szövegrész helyébe "Öcsöd Nagyközség Önkormányzata pénzbeli szociális ellátásként átmeneti segélyt, temetési segélyt és szociális kölcsönt állapít meg." szöveg lép.

4.§ "(1) Átmeneti segélyben részesíthető az a személy, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, illetve időszakosan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazása szempontjából létfenntartást veszélyeztető

helyzetek:

a) krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem kiesés,

b) a létfenntartáshoz szükséges nagyobb összegű váratlan vagy tervezhető kiadások,

c) elemi károsultság,

d) egyéb támogatási formákból való kiszorulás, átmeneti ellátatlanság,

e) egyéb különös méltánylást érdemlő esetek.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az átmeneti segély akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) egyedülélő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át.  

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetben kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal állapítható meg átmeneti segély.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában kivételes méltánylást érdemlő eset:

a) a hosszantartó – 3 hónapot meghaladó – betegség,

b) eseti, nagyobb értékű – 15.000 Ft-ot meghaladó - gyógyászati segédeszköz

beszerzése,

c) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorult nagykorú, aki legfeljebb 23 éves koráig közoktatási intézményben, vagy legfeljebb 25 éves koráig felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat.

(6) A (4)-(5) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az átmeneti segély akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át,

b) egyedülélő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét. 

(7) Az átmeneti segély alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 1000,-Ft-nál, de nem

haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét." szövegrész helyébe

"(1) A Képviselőtestület önkormányzati segélyt nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyeknek az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben. Az Szt.  45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása),

c) megélhetése előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az önkormányzati segély akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át és vagyona nincs.

 (3) A Képviselőtestület önkormányzati segélyt az alábbi kivételes méltánylást érdemlő esetekben állapít meg:

a) a hosszantartó – 3 hónapot meghaladó – betegség,

b) eseti, nagyobb értékű – 15.000 Ft-ot meghaladó - gyógyászati segédeszköz

beszerzése,

c) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorult nagykorú, aki legfeljebb 23 éves koráig közoktatási intézményben, vagy legfeljebb 25 éves koráig felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat.


(4) A (3) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az önkormányzati segély akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetén 250 %-át és vagyona nincs.

 (5) Az önkormányzati segély alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 1000 Ft-nál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(6) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás tekintetében a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költsége 200 ezer Ft. A temetési segély összege legalább 20.000.-Ft."szöveg lép.

5.§ (1) "A kérelmező évente egy alkalommal, legfeljebb 100.000.-Ft kamatmentes szociális kölcsönben részesíthető, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, vagyona nincs és

a) meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,

b) nem kér, vagy nem kaphat átmeneti segélyt,

c) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amelyből biztosított a szociális kölcsön visszafizetése,

d) a korábban igénybevett szociális kölcsönét teljes összegben visszafizette."szövegrész helyébe

"Önkormányzati segély keretében évente egy alkalommal 100.000.-Ft kamatmentes szociális kölcsön nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, vagyona nincs és

a) meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amelyből biztosított a szociális kölcsön visszafizetése,

c) a korábban igénybevett szociális kölcsönét teljes összegben visszafizette." szöveg lép.

6.§ "(1) Az Szt. alapján temetési segélyt kell megállapítani annak az eltemettetőnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 150%-át, egyedülélő esetén annak kétszeresét.

(2) A helyben szokásos, legolcsóbb temetés költsége 200 ezer Ft. A temetési segély összege 20.000.-Ft." szövegrész helyébe

"(1) Önkormányzati segély keretében rendszeres nevelési támogatásra jogosult a gyermek nagykorúvá válása után 25. életévének betöltéséig, ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult.


(2) A feltételek fennállása esetén a rendszeres nevelési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 1 év időtartamra kell megállapítani.


(3) A rendszeres nevelési támogatás havonkénti összege 5.000.- Ft.


(4) Meg kell szüntetni a rendszeres nevelési támogatást, ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei nem állnak fenn." szöveg lép.

7.§ (1) "Átmeneti segély a költségek közvetlen átvállalásával nyújtható, ha az beiskolázás, térítési díj, ruházat, tartós élelmiszer, törlesztő részlet, közüzemi díj, tüzelő támogatására irányul." szövegrész helyébe

"Önkormányzati segély a költségek közvetlen átvállalásával nyújtható, ha az beiskolázás, térítési díj, ruházat, tartós élelmiszer, törlesztő részlet, közüzemi díj, tüzelő támogatására irányul." szöveg lép.

9.§ "(1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti vagyonnyilatkozatot kell benyújtani a szociális kölcsön és a közgyógyellátás megállapítása iránti kérelemhez.

(2) A lakáscélú pénzintézeti kölcsön, valamint a közüzemi díj támogatására és átvállalására irányuló átmeneti segély kérelemhez csatolni kell a pénzintézet igazolását,

illetve közüzemi számlát.

(3) Az aktív korúak ellátása és a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó nyilatkozatot. Ha a kérelmező körülményei nem ismertek a nyilatkozatban foglaltak valódiságának megállapítása érdekében a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készíthető.

(4) Az ápolást végző személy kötelezettsége teljesítésének ellenőrzését az ellátást megállapító szerv megkeresésére az Alapszolgáltatási Központ végzi el. Az ellenőrzés eredményéről az Alapszolgáltatási Központ a megkereséstől számított 15 napon belül jegyzőkönyvvel tájékoztatja az ellátást megállapító szervet." szövegrész helyébe

"(1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti vagyonnyilatkozatot kell benyújtani az önkormányzati segély és a közgyógyellátás megállapítása iránti kérelemhez.


(2) Az önkormányzati segély kérelemhez csatolni kell a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet igazolására vonatkozó bizonyítékokat, így különösen:


a) betegség esetén az orvosi igazolást vagy  gyógyszerszámlát,

b) halálesethez a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési számlát,

c) elemi kár esetén az illetékes hatóság igazolását,

d) lakáscélú pénzintézeti kölcsön, vagy közüzemi díj támogatására és átvállalására a pénzintézet igazolását, vagy a közüzemi számlát,

e) iskoláztatáshoz az iskolalátogatási igazolást,

f) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadása esetén szakorvosi igazolást,

g) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családjába való visszakerülésének elősegítése esetén a gyermek elhelyezésére vonatkozó gyámhivatali határozatot.


(3) Az aktív korúak ellátása és a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó nyilatkozatot. Ha a kérelmező körülményei nem ismertek a nyilatkozatban foglaltak valódiságának megállapítása érdekében a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készíthető." szöveg lép.

10.§ (2) bekezdés c) pontját hatályon kívül helyezte a 16/2013.(XII.30) önkormányzati rendelet 7.§ (2) bekezdése.