Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(XI.29) önkormányzati rendelete

a 2013/2014 évi fűtési idényre a tüzelő segély megállapításáról

Hatályos: 2013. 11. 29- 2014. 11. 19


   Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének


14/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete


a 2013/2014 évi fűtési idényre a tüzelő segély megállapításáról



A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése és a 32. § (3) bekezdése,  közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló  2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdése alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.


1. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat a szociálisan rászorultak támogatására a költségek közvetlen átvállalásával tüzelősegélyt állapít meg.

(2) Tüzelősegélyre jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

 (3) A tüzelősegély megállapítása során előnyben kell részesíteni a lakásfenntartási támogatásban, aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában részesülőt, továbbá a  rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket nevelő családot.

 (4) Az egy fogyasztási egységre a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény lakásfenntartási támogatás tekintetében megállapított szabályai az irányadók.

2. § (1) Az ellátás iránti kérelmet az Öcsödi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani 2013. december 31-ig.


(2) A kérelemhez csatolni kell a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti vagyonnyilatkozatot, továbbá a lakásfenntartási támogatás iránti kérelem szerinti jövedelemnyilatkozatot.

(3) Mentesül a jövedelem- és vagyonnyilatkozat benyújtása alól a lakásfenntartási támogatásban, aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő.

3. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


 (2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a   szociális célú tűzifa juttatásról szóló 22/2012. (XII. 21.) önkormányzati rendelet.





- 2 -


Öcsöd, 2013. november 21.



Molnár Bálint                                                                                Komlós Lajosné

polgármester                                                                                             jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve 2013. év november 29. napján.



                                                                                                                      Komlós Lajosné

                                                                                                                           jegyző