Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013.(12.30) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 30- 2015. 02. 25

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének


16/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete


a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról



A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése, 32. § (3) bekezdése,  45. § (1) bekezdése, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdése és a 131. § (1) bekezdése alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a pénzben és természetben nyújtott gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2006. (I. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről, a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2012. (II. 10.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja.       



1. § A Rendelet 1. § (1)  bekezdése az alábbiak szerint módosul:


1. § (1) Öcsöd Nagyközség Önkormányzata pénzbeli szociális ellátásként önkormányzati segélyt állapít meg.


2. § A Rendelet 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


4. § (1) A Képviselőtestület önkormányzati segélyt nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyeknek az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben. Az Szt.  45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása),

c) megélhetése előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az önkormányzati segély akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át és vagyona nincs.


-2-


 (3) A Képviselőtestület önkormányzati segélyt az alábbi kivételes méltánylást érdemlő esetekben állapít meg:

a) a hosszantartó – 3 hónapot meghaladó – betegség,

b) eseti, nagyobb értékű – 15.000 Ft-ot meghaladó - gyógyászati segédeszköz

beszerzése,

c) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorult nagykorú, aki legfeljebb 23 éves koráig közoktatási intézményben, vagy legfeljebb 25 éves koráig felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat.


(4) A (3) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az önkormányzati segély akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetén 250 %-át és vagyona nincs.

 (5) Az önkormányzati segély alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 1000 Ft-nál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(6) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás tekintetében a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költsége 200 ezer Ft. A temetési segély összege legalább 20.000.-Ft.


3. § A Rendelet 5. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


5. § (1) Önkormányzati segély keretében évente egy alkalommal 100.000.-Ft kamatmentes szociális kölcsön nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, vagyona nincs és

a) meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amelyből biztosított a szociális kölcsön visszafizetése,

c) a korábban igénybevett szociális kölcsönét teljes összegben visszafizette.


4. § A Rendelet 6. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


6. § (1) Önkormányzati segély keretében rendszeres nevelési támogatásra jogosult a gyermek nagykorúvá válása után 25. életévének betöltéséig, ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult.


(2) A feltételek fennállása esetén a rendszeres nevelési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 1 év időtartamra kell megállapítani.


-3-


(3) A rendszeres nevelési támogatás havonkénti összege 5.000.- Ft.


(4) Meg kell szüntetni a rendszeres nevelési támogatást, ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei nem állnak fenn.


5. § A Rendelet 7. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


7. § (1) Önkormányzati segély a költségek közvetlen átvállalásával nyújtható, ha az beiskolázás, térítési díj, ruházat, tartós élelmiszer, törlesztő részlet, közüzemi díj, tüzelő támogatására irányul.


6. § A Rendelet 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


9. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti vagyonnyilatkozatot kell benyújtani az önkormányzati segély és a közgyógyellátás megállapítása iránti kérelemhez.


(2) Az önkormányzati segély kérelemhez csatolni kell a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet igazolására vonatkozó bizonyítékokat, így különösen:


a) betegség esetén az orvosi igazolást vagy  gyógyszerszámlát,

b) halálesethez a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési számlát,

c) elemi kár esetén az illetékes hatóság igazolását,

d) lakáscélú pénzintézeti kölcsön, vagy közüzemi díj támogatására és átvállalására a pénzintézet igazolását, vagy a közüzemi számlát,

e) iskoláztatáshoz az iskolalátogatási igazolást,

f) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadása esetén szakorvosi igazolást,

g) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családjába való visszakerülésének elősegítése esetén a gyermek elhelyezésére vonatkozó gyámhivatali határozatot.


(3) Az aktív korúak ellátása és a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó nyilatkozatot. Ha a kérelmező körülményei nem ismertek a nyilatkozatban foglaltak valódiságának megállapítása érdekében a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készíthető.



-4-


7. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a pénzben és természetben nyújtott gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2006. (I. 30.) önkormányzati rendelet és a  pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2012. (II. 10.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés c) pontja.



Öcsöd, 2013. december 12.



Molnár Bálint                                                                      Komlós Lajosné

polgármester                                                                                 jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve 2013. év december 30. napján.



                                                                                                                      Komlós Lajosné

                                                                                                   jegyző