Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(VII.4.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetelményeiről

Hatályos: 2014. 07. 15- 2021. 02. 16

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya


1. §  (1) A rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése az az Öcsöd Nagyközség Önkormányzata más rendeletében meghatározott tiltott tevékenység vagy mulasztás, amely a magasabb szintű jogszabályok által büntetni rendeltekhez képest kisebb mértékben sérti a társadalmi normákat, de ellentétes a közösségi együttélés szabályaival, sérti és veszélyezteti Öcsöd közigazgatási területén élők jogait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki Öcsöd közigazgatási területén az e rendeletbe ütköző cselekmények valamelyikét követi el, amely ellentétes a közösségi együttélés szabályaival, veszélyezteti Öcsöd közigazgatási területén élők jogait és a magasabb szintű jogszabályok által büntetni rendeltekhez képest kisebb mértékben sérti a társadalmi normákat.


Eljárási szabályok


2.§ (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályait kell megfelelően alkalmazni.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárást hivatalból kell lefolytatni a polgármesteri hivatal ügyintézője, vagy bármely más személy vagy szervezet észlelése alapján.


3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetőivel szemben százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye, amely bírság ismételten is kiszabható.

(2) A hatóság a pénzbírság kiszabásának alkalmazását határozatban mellőzheti, amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és az elkövető az elkövetést megelőző egy évben nem követett el bármilyen – jogszabályban rögzített – közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást.

(3) Közigazgatási bírság kiszabásának mellőzése esetén is fel kell hívni az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon hasonló cselekmények elkövetésétől, tartsa be a jogszabályokat és a közösségi együttélés szabályait. Tájékoztatni kell ugyanakkor az ismételt elkövetés lehetséges jogkövetkezményéről.


(4) A jogkövetkezmények alkalmazása során figyelemmel kell lenni az elkövető személyi körülményeire, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyára és arra, hogy az alkalmazott jogkövetkezménytől mennyiben várható visszatartó erő.

(5) A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.




A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások



4. § A települési környezet védelme tekintetében a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki

(1) az ingatlana előtti közterület tisztán tartásával kapcsolatos – a külön önkormányzati rendeletben szabályozott - kötelezettségeit megszegi,

(2) a beépítetlen telekingatlan, valamint a beépített ingatlanhoz tartozó terület tisztán tartására és gyommentesítésére vonatkozó külön önkormányzati rendeletben foglalt szabályokat megszegi,

(3) a közterületen az ivóvizet szolgáltató kutakat, közkifolyókat nem rendeltetésszerűen használja,

(4) a meglévő nyílt árkot külön engedély nélkül megszünteti.


5. § A temető rendje tekintetében a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki

(1) a temetési hely méreteire vonatkozó szabályokat megszegi,

(2) a temetési hely növényzettel való beültetésére, valamint gondozására vonatkozó szabályokat megszegi,

(3) a temetőben keletkezett hulladékot nem az arra kijelölt helyre rakja le,

(4) a temető területére – a vakvezető kutya, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – kutyát visz be,

(5) a temetői munka elvégzése után megmaradt építési anyagot és a keletkezett építési hulladékot nem szállítja el.


6. § A közterület használata tekintetében a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki a közterületet hozzájárulás nélkül igénybe veszi, vagy a hozzájárulástól eltérő módon használja.



Záró rendelkezések



7. § (1) A rendelet 2014. év július hó 15. napján lép hatályba.




Öcsöd, 2014. június 25.



Molnár Bálint                                                                             Komlós Lajosné

polgármester                                                                                   jegyző


Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve 2014. év július 4. napján.



                                                                                                                      Komlós Lajosné

                                                                                                                           jegyző