Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (V. 18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 16- 2023. 05. 12

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (V. 18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2022.01.16.

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. § (2) bekezdés b-c) pontjában, (4) bekezdésében, 6. § (5) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) és (12) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében megállapított feladatkörében az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Öcsöd Nagyközség Önkormányzata tulajdonában lévő ingatlanokra, ingó vagyontárgyakra, vagyoni értékű jogokra, értékpapírokra és társasági részesedésekre.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre e rendelet szabályait a tárgykörében hatályban lévő önkormányzati rendelettel együtt kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati vagyon elidegenítésére, megterhelésére, használatba vagy bérbeadására és más módon történő hasznosítására, ideértve az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adását és vagyontárgyak megszerzését is.

Az önkormányzat vagyona

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon - rendeltetése szerint - törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. A törzsvagyon tárgyai forgalomképtelenek, vagy korlátozottan forgalomképesek. Az önkormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyoni elemet nem határoz meg.

(2) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát a rendelet 1. számú melléklete, korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát a rendelet 2. számú melléklete, üzleti vagyonát a rendelet 3. számú melléklete szerint sorolja be.

(3) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyontárgyai az önkormányzat tulajdonában lévő köztéri műalkotások és egyéb művészeti alkotások.

Az önkormányzat vagyonának kezelése, hasznosítása

3. § Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgáltatáshoz szükséges önkormányzati vagyont a rendelet 1., 2. és 3. számú melléklete szerint adja a közszolgáltatást nyújtó szervek kezelésébe.

(2) A vagyonkezelő szerv köteles:

a) a rábízott vagyont megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint a jó gazda gondosságával kezelni és hasznosítani,

b) a kezelésben lévő vagyontárgyakat fenntartani, karbantartani, üzemeltetésével és védelmével kapcsolatos feladatokat ellátni,

c) az a) és b) pontban foglaltak költségeit viselni.

(2) A vagyonkezelő szerv jogosult:

a) a kezelésben lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, birtokvédelemre,

b) a közszolgáltatásban nélkülözhető vagyontárgyak bérbeadására, egyéb hasznosítására, vagy használatba adására,

c) a kezelésben lévő – 50 ezer Ft-ot meg nem haladó értékű - ingóvagyon elidegenítésére.

(2) Önkormányzati vagyont más jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet akkor kezelhet, ha a képviselőtestület a meghatározott vagyontárgyaira vonatkozó vagyonkezelői szerződéssel megbízza. Ez esetben a vagyonkezelő szerv – a szerződésben meghatározott körben – a tulajdonos önkormányzat nevében és megbízásából gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

(3) A vagyonkezelő szerv a kezelésében, használatában lévő önkormányzati vagyonnal – az önkormányzat kötelező feladatainak sérelme nélkül – a törvények, és e rendelet keretei között gazdálkodik.

4. § Az önkormányzat vagyonának hasznosítására célszerűségi vizsgálat elvégezése után kerülhet sor. Így különösen: forgalmi értékbecslés, pénzügyi-gazdaságossági vizsgálat.

(2) Kétmillió Ft értékhatár feletti vagyont értékesíteni, a használat illetve a hasznosítás jogát átengedni – ha törvény kivételt nem tesz – csak nyilvános versenytárgyalás útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet. Nem vonatkozik ez a rendelkezés az értékesítési célt szolgáló dolgokra, illetve a szokásos kereskedelmi kapcsolatokra.

5. § A forgalomképtelen törzsvagyon nem idegeníthető el, nem terhelhető meg, pénzbeli hozzájárulásként gazdasági társaságba nem vihető be, hitel felvételének és kötvény kibocsátásának fedezetére nem használható, nem lehet követelés biztosítéka és tartozás fedezete.

(2) A Képviselőtestület döntése alapján a forgalomképtelen törzsvagyon vállalkozási formában, vagy koncessziós szerződéssel hasznosítható.

6. § A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon körébe tartozó ingatlanok tulajdonjogának forgalmazásáról, ingyenes használatba adásáról, megterheléséről, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő beviteléről a Képviselőtestület dönt.

(2) A Képviselőtestület hatáskörébe tartozik:

(3) A Polgármester hatáskörébe tartozik a határozott, vagy határozatlan időtartamú bérbeadás a Képviselő-testület hozzájárulásával.

(4) Az 5. § (2) bekezdésében foglalt tulajdonosi nyilatkozatokat a Polgármester teszi meg.

7. § Az üzleti vagyon körébe tartozó ingatlanok tulajdonjogának forgalmazásáról, átruházásáról, megterheléséről, gazdasági társaságba, alapítványba történő beviteléről, továbbá ingó és pénzeszközök gazdasági társaságba, alapítványba történő beviteléről a Képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester hatáskörébe tartozik:

a) a határozott, vagy határozatlan időtartamú bérbeadás,

b) a 4. § (3) bekezdésében foglalt értékhatár alatti vagyon ingyenes használatba adása a Képviselő-testület előzetes hozzájárulásával,

c) a 100.000 Ft-ot meg nem haladó az üzleti vagyon körébe tartozó ingó vagyon értékesítésének engedélyezése.

Az önkormányzati követelés elengedése

8. § Az önkormányzat követeléseiről – mint az önkormányzati vagyon részéről – való lemondás jogát a Képviselőtestület gyakorolja.

(2) A követelésről részben vagy egészben lemondani – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – az alábbi esetekben lehet:

a) a lemondás nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,

b) csődeljárás során, ha csődegyezségi megállapodás megkötésére került sor,

c) bírói egyezség keretében,

d) amely a hatályos jogszabályok alapján elévült,

e) felszámolási eljárásban, ha a felszámoló írásbeli nyilatkozata szerint a követelés várhatóan nem térül meg,

f) ha a követelés érvényesítése, behajtása bizonyíthatóan a követelés összegét meghaladó költségekkel járna,

g) ha a követeléssel érintett szerv vagy személy bizonyítottan nem elérhető, nem lelhető fel,

h) ha a követelés érvényesítése érdekében indított eljárás során a követelés részben vagy egészben nem behajtható, és várhatóan n nem lesz lehetőség a követelés későbbiekben való behajthatóságára,

i) olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen: a kötelezett jövedelmi viszonya, egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a kedvező változás a jövőben sem várható, vagy olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely méltányos követelésről való lemondást indokolttá teszi.

(3) A követelésekről való lemondás esetében figyelembe kell venni az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (3) bekezdésében meghatározott, a kis összegű követelés értékhatárát el nem érő követelések behajtására vonatkozó rendelkezést.

4/A. Döntés pályázaton való részvételről1

8/A. § (1) Fenntartói támogatáshoz kötött pályázatok esetén, a pályázaton való részvételről a Képviselő-testület dönt.

(2) Az önrész mértékére tekintet nélkül a Képviselő-testület döntése szükséges a pályázatokon való részvételhez.

Záró rendelkezések

9. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 7/2012. (II. 27.) és az 5/2013. (III. 14.) önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet hatályba lépését megelőzően megkötött szerződésekre a szerződéskötés időpontjában hatályos rendelkezések az irányadók.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. Cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.

1

A „4/A. Döntés pályázaton való részvételről” alcímet (8/A. §) az Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 9/2019.(IV.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította a 2. §-a kiegészítette.