Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 11. 25- 2018. 11. 29

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról

2015.11.25.

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 45. §-a, 132. § (4) bekezdés g) pontja, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdése alapján, - figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról és az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat pénzbeli szociális ellátásként települési támogatást és rendkívüli települési támogatást állapít meg.

(2) Természetbeni ellátásként gondoskodik a köztemetésről.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt ellátások iránti kérelmet az Öcsödi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

2. § (1) A települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadás különösen a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díja, a lakbér vagy az albérleti díj, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete, illetve a tüzelőanyag költsége.

(2) Települési támogatásra jogosult az a személy,

a) aki az általa életvitel szerűen lakott lakásba a kérelem benyújtását megelőzően legalább hat hónappal lakóhelyet, vagy tartózkodási helyet létesített, és a lakás közüzemi számlái a kérelem benyújtását megelőzően legalább hat hónappal a kérelmező, vagy a vele közös háztartásban élő nevére szólnak és az alapdíjon felül fogyasztást is tartalmaznak.

b) akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,
a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

3. § (1) A települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450.- Ft/m2.

(2) A települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,
de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.
f) A települési támogatás egy hónapra jutó összege
(3) A települési támogatás egy hónapra jutó összege
a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,
b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja.
c) A települési támogatás nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, és nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét azzal, hogy a támogatást 100 forintra kerekítve kell meghatározni.
(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:
TM = 0,3-(J-0,5 NYM/NYM)x 0,15
ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(5) A települési támogatást egy évre kell megállapítani.
(6) A települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

4. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyeknek, különösen az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak fennállása esetén a rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át és vagyona nincs.

(3) Rendkívüli települési támogatást az alábbi kivételes méltánylást érdemlő esetekben kell megállapítani:

a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása),

c) megélhetése előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van,

d) a hosszantartó – 3 hónapot meghaladó – betegség,

e) eseti, nagyobb értékű – 15.000 Ft-ot meghaladó - gyógyászati segédeszköz beszerzése,

f) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorult nagykorú, aki legfeljebb 23 éves koráig közoktatási intézményben, vagy legfeljebb 25 éves koráig felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak fennállása esetén a rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetén 250 %-át és vagyona nincs.

(5) A rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 1000 Ft-nál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét azzal, hogy a temetésre tekintettel folyósított rendkívüli települési támogatás legalább 25.000.- Ft.

(6) Rendkívüli település támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott – legfeljebb 6 havi - időszakra havi rendszerességgel.

5. § (1) Rendkívüli települési támogatás keretében évente egy alkalommal 50.000.-Ft kamatmentes szociális kölcsön nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, vagyona nincs és

a) meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amelyből biztosított a szociális kölcsön visszafizetése,

c) a korábban igénybevett szociális kölcsönét teljes összegben visszafizette.

(2) A szociális kölcsön összegét legfeljebb 10 hónap alatt kell visszafizetni, havonta egyenlő részletekben.

(3) A szociális kölcsönt megállapító hatósági szerződésnek tartalmaznia kell a szociális kölcsönben részesülő adatait, a szociális kölcsön összegét, a folyósítás időpontját, a visszatérítés kezdő időpontját, végső határidejét, a havonkénti törlesztés összegét, a felhasználás célját, a felhasználás igazolásához szükséges dokumentumok felsorolását, a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel jogkövetkezményeit, a szociális kölcsön késedelmes fizetése esetén a behajtás módját.

6. § (1) Rendkívüli települési támogatás keretében rendszeres nevelési támogatásra jogosult a gyermek nagykorúvá válása után 25. életévének betöltéséig, ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult.

(2) A feltételek fennállása esetén a rendszeres nevelési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 1 év időtartamra kell megállapítani.

(3) A rendszeres nevelési támogatás havonkénti összege 5.000.- Ft.

(4) Meg kell szüntetni a rendszeres nevelési támogatást, ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei nem állnak fenn.

7. § (1) Rendkívüli települési támogatás a költségek közvetlen átvállalásával nyújtható, ha az beiskolázás, térítési díj, ruházat, tartós élelmiszer, törlesztő részlet, közüzemi díj, tüzelő támogatására irányul.

(2) Közép-és felsőfokú tanulmányokat folytató jogosult beiskolázására a költségek közvetlen átvállalása helyett pénzbeli ellátás is megállapítható.

8. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a jövedelemnyilatkozatot, a jövedelemre vonatkozó igazolásokkal,

b) a vagyonnyilatkozatot,

c) a kérelem benyújtását megelőző hat havi közüzemi számlákat.

(2) A települési támogatás megállapítása iránti kérelemben nyilatkozni kell:

a) a lakás nagyságáról,

b) a lakóhely, ennek hiányában tartózkodási hely létesítésének időpontjáról,

c) a lakás közüzemi ellátottságáról.

(3) A támogatás a jogosultat a támogatás benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(4) Ha a települési támogatásban részesülő személy lakcíme a folyósítás ideje alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve haláleset hónapjára járó támogatást teljes összegben folyósítani kell, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(5) A támogatást havonta utólag minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

9. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell

a) a jövedelemnyilatkozatot, a jövedelemre vonatkozó igazolásokkal,

b) a vagyonnyilatkozatot,

c) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet igazolására vonatkozó bizonyítékokat, így különösen:

ca) betegség esetén az orvosi igazolást, vagy gyógyszerszámlát, vagy a gyógyászati segédeszköz beszerzésének várható költségéről az igazolást,

cb) halálesethez a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési számlát,

cc) elemi kár esetén az illetékes hatóság igazolását,

cd) lakáscélú pénzintézeti kölcsön, vagy közüzemi díj támogatására és átvállalására a pénzintézet igazolását, vagy a közüzemi számlát,

ce) iskoláztatáshoz az iskolalátogatási igazolást

cf) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadása esetén szakorvosi igazolást,

cg) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családjába való visszakerülésének elősegítése esetén a gyermek elhelyezésére vonatkozó gyámhivatali határozatot.

(2) Ha a települési támogatást, vagy a rendkívüli települési támogatást kérelmező körülményei nem ismertek a kérelemben foglaltak valódiságának megállapítása érdekében a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készíthető.

10. § (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg

a) az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdés a), b) és c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
1.§ (5) a) megállapítja a települési támogatást és a rendkívüli települési támogatást.
1.§ (5) b) gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.
1.§ (5) c) hatáskörre és illetékességre tekintet nélkül dönt az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatás, étkezés, illetve szállás biztosításáról, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti,
b) a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2012. (II. 10.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet 1. §-a és a 16/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti