Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2017. 04. 01- 2018. 03. 22

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2017.04.01.

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 92. §-a, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást biztosít az alábbiak szerint:

a) az alapszolgáltatáson belül családsegítést, étkeztetést, házi segítségnyújtást, nappali ellátást,

b) a szakosított ellátáson belül ápoló-gondozó otthoni ellátást.

(2) Öcsöd Nagyközség Önkormányzata a családsegítést, étkeztetést, házi segítségnyújtást, nappali szociális ellátást és önálló részlegként az ápoló-gondozó otthoni ellátást az Alapszolgáltatási Központ keretében biztosítja.

2. § (1) Az étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás és ápoló-gondozó otthoni ellátás iránti kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani.

(2) Az intézményi ellátás igénybevételének időpontjában az intézményvezető gondoskodik az ellátást igénybevevővel, illetve törvényes képviselőjével a szociális ellátásokról és a szociális igazgatásról szóló törvény szerinti - a megfelelő ellátási formára vonatkozó - megállapodás megkötéséről.

3. § (1) Az intézményvezető haladéktalanul köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, ha annak elmulasztása az érintett életét, testi épségét veszélyeztetné, illetve súlyos egészségkárosodással járna.

(2) Az ellátás nyújtása nem terjedhet túl a közvetlen veszély elhárításán.

(3) Az intézményvezető köteles haladéktalanul értesíteni a személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevételét megállapító szervet, vagy intézkedik az ellátás igénybevételéről.

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások megszüntetésére a szociális ellátásokról és a szociális igazgatásról szóló törvényben foglaltak szerint kerülhet sor.

5. § (1) Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díját a rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A vagyonról történő lemondás – az önkormányzat javára – és annak elfogadása esetén az elfogadott érték mértékéig a személyi térítési díj mérsékelhető, illetve elengedhető az önkormányzat által fenntartott személyes gondoskodási formáknál.

6. § A települési önkormányzat helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, amely 7 tagból áll az alábbiak szerint:

a) a települési önkormányzat képviselőtestülete részéről 4 fő,

b) a település közigazgatási területén működő szociális intézmények részéről 3 fő.

7. § (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatályba lépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti

a) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 4/2012. (II. 10.) önkormányzati rendelet, az azt módosító 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet és a 3/2014. (II. 26.) önkormányzati rendelet.