Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 27- 2023. 03. 31

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(IV.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

2021.02.27.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b.) pontjában biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

(2) A rendelet területi hatálya Öcsöd Nagyközség belterületére, valamint a Harangzugi és Csengeti zártkertekre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Öcsöd Nagyközség közigazgatási területén a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Öcsöd területén működnek, tevékenykednek.

Általános rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:
1. avar és kerti hulladék: falomb, fű, szár, levél, kaszálék, metszési hulladék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok,
2. szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljából folytatnak;
3. ünnepnap: január 1., március 15., húsvét, pünkösd, október 23., november 1. és december 25-26.

Általános tűzgyújtási, égetési szabályok

3. § (1) A község területén az avart és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(3) Az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetése július 1. és augusztus 31. közötti időszak, valamint vasárnap és ünnepnap kivételével naponta 8.00 - 19.00 óráig engedélyezett.

(4) A nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad.

(5) Az avart és a kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett, csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(7) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az égetés a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban, kis (maximum 1 talicskányi) adagokban történhet.

(8) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait tartalmazó hulladékot. Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(10) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, korom, hőtermelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környezetében levő zöld növényeket (fát, bokrot) ne károsítsa.

(11) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

4. § Korlátozó rendelkezések:

a) Tilos belterületen a lábon álló növényzet, tarló égetése.

b) Tilos az avar és kerti hulladék égetése közterületen, valamint a (3) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül és szeles, párás, ködös, esős időben.

c) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

d) Tilos a kerti hulladék égetése a véderdők és a helyi védelem alatt álló területeken.

5. § Tarló, illetve lábon álló száraz növényzet égetését csak engedéllyel lehet végezni. Az engedélyt az OTSZ alapján a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltsége adja ki.

Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok

6. § (1) Főzés és sütés céljából szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincsen, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2016. április 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

(3) 1Aki az e rendeletben foglalt előírásokat megsérti, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el. Az eljárás lefolytatására és a jogkövetkezmények alkalmazására a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 3/2021. (II.17.) önkormányzati rendeletet kell alkalmazni.