Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzatai rendelet módosítására

Hatályos: 2018. 11. 30- 2018. 11. 30

 Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének


11/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete


a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítására


A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 45. §-a, 132. § (4) bekezdés g) pontja, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdése alapján, - figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja.


1. § A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet az alábbi 7/A.§ és 7/B§ -al egészül ki:

„7/A. § (1) Egyszeri rendkívüli települési támogatás nyújtható tárgyév december hónapjában azon öcsödi állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, és életvitelszerűen, megszakítás nélkül folyamatosan Öcsödön élő 18. életévüket be nem töltött gyermekek számára, akiknek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a tárgyév KSH által megadott I. félévi országos havi nettó átlagkeresetet.

(2) A támogatás évente egy alkalommal, decemberben nyújtható, az erre rendszeresített formanyomtatvány a Polgármesteri Hivatalban megtalálható.

(3) A támogatás összege legfeljebb 5.000 forint.

7/B.§ (1) Szociális rendkívüli települési támogatásban részesülhetnek évente egy alkalommal azon öcsödi bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen, megszakítás nélkül folyamatosan Öcsödön élő, 65. életévüket betöltött, vagy 65. életévüket tárgyév december 1. napjáig betöltő, öregségi nyugdíjban részesülő személyek, akiknek havi rendszeres nyugellátásuk és egyéb rendszeres pénzellátásuk (pl.földjáradék, életjáradék st.) együttes összege nem haladja meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által tárgyévre megállapított országos átlagnyugdíj összegét.

(2) A támogatás évente egy alkalommal, decemberben nyújtható, az erre rendszeresített formanyomtatvány a Polgármesteri Hivatalban megtalálható.

(3) A támogatás összege legfeljebb 5.000 forint.

7/C.§ (1) A 7/A.§ és 7/B.§ szerinti támogatások esetében a kérelemhez csatolni kell jövedelemigazolást.

(2) Mentesül a jövedelemigazolás benyújtása alól a települési támogatásban és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő.

2. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.


Öcsöd, 2018. november 29.


Molnár Bálint                                                                                    Erősné dr. Boldizsár Diána

polgármester                                                                                                  jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve 2018. év november hó 30. napján.


                                                                                                          Erősné dr. Boldizsár Diána

                                                                                                                         jegyző