Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019.(VIII.22.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 08. 22- 2019. 08. 22

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

…./2019. (…...) önkormányzati rendelete


a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására


A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 45. §-a, 132. § (4) bekezdés g) pontja, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdése alapján, - figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja.


1. § A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet az alábbi 6/A.§-al egészül ki:


6/A.§ (1) A tanévkezdéssel és nevelési évkezdéssel kapcsolatos többletkiadásokhoz történő hozzájárulásként a Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásként tanévkezdési támogatást biztosít.

(2) A tanévkezdési támogatás jövedelemvizsgálat nélkül az alábbi feltételekkel adható:

  • 5.000,- Ft/óvodás összegű támogatást biztosít annak a szülőnek, aki a gyermekével együtt legalább 3 hónapja állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik Öcsöd nagyközségben, életvitelszerűen ott is él, valamint a gyermek az öcsödi óvodába jár.
  • 5.000,- Ft/tanuló összegű támogatást biztosít annak a szülőnek, aki a gyermekével együtt legalább 3 hónapja állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik Öcsöd nagyközségben, életvitelszerűen ott is él, valamint a gyermek az öcsödi iskolába jár vagy a Pedagógiai Szakszolgálat javaslata alapján általános iskolai tanulmányait speciális iskolában folytatja.
  • 5.000,- Ft/tanuló összegű támogatást biztosít annak a szülőnek, aki a gyermekével együtt legalább 3 hónapja állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik Öcsöd nagyközségben és a gyermek első nappali képzésen –gimnázium, szakközépiskola, szakiskola- tanulmányokat folytat.
  1. Nem részesül támogatásban az a tanuló, akinek a kifizetést megelőző tanévben 10, vagy annál több igazolatlan hiányzása volt. Az igazolatlan hiányzások számát az év végi bizonyítvánnyal kell igazolni.
  2. A jogosultság igazolása
  • a (2) b) pontja esetében csatolni kell a Szakszolgálat véleményét és az iskolalátogatási igazolást,
  • a (2) c) pontja esetében csatolni kell az iskolalátogatási igazolást.
  1. A tanévkezdési támogatás megállapítása iránt évente egy alkalommal, szeptember 1-15. között nyújthatnak be kérelmet. A határidő elmulasztása jogvesztő.

2. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.


Öcsöd, 2019. augusztus 22.


Molnár Bálint                                                                                    Erősné dr. Boldizsár Diána

polgármester                                                                                                     jegyző

Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve 2019. év augusztus hó 22. napján.



                                                                                                          Erősné dr. Boldizsár Diána

                                                                                                                           jegyző